Keks świąteczny
Prawdziwie świąteczny z duża ilością bakalii otoczonych pysznym, delikatnym ciastem.
składniki1 kostka zmiękczonego masła1 1/2 szklanki cukru pudru5 dużych jajek (żółtka i białka osobno)1 łyżka proszku do pieczenia225g przesianej maki1 łyżka ekstraktu z wanilii2 łyżki wódki1/2 kg bakalii (rodzynki, figi, daktyle, suszone wiśnie i żurawiny, skorka pomarańczowa, grubo posiekane orzechy i migdały itp.)
sposób przygotowania
Wąskie foremki keksowe dobrze posmarować masłem i wysypać mąka. Rodzynki zalać gorącą woda i zostawić na kilka minut, dobrze odsączyć i obsypać mąką. Rozgrzać piekarnik do temperatury 180C.Masło dobrze rozetrzeć, dodać cukier puder i ubić na puszysta masę. Ciągle ubijając dodać po jednym żółtka, proszek do pieczenia, make, wanilie i wódkę. Z białek ubić sztywna piane, dodać 1/3 do masy i dobrze wymieszać, aby trochę ja rozluźnić, potem delikatnie wmieszać pozostałą piane i dodać bakalie. Nałożyć do foremek i piec przez około 15-20 minut, aż będą lekko zrumienione i patyczek wbity w środek ciasta będzie suchy.Wyjąć z foremek i wystudzić na drucianej siateczce. Szczelnie zawinąć w folie i zostawić do następnego dnia aby ciasto odpoczęło i nabrało aromatu. Można polukrować lub posypać cukrem pudrem.
tarzanica222