Keks świąteczny.doc

(135 KB) Pobierz
Keks świąteczny

Keks świąteczny

 

Prawdziwie świąteczny z duża ilością bakalii otoczonych pysznym, delikatnym ciastem.

 

 

 

składniki

1 kostka zmiękczonego masła
1 1/2 szklanki cukru pudru
5 dużych jajek (żółtka i białka osobno)
1 łyżka proszku do pieczenia
225g przesianej maki
1 łyżka ekstraktu z wanilii
2 łyżki wódki
1/2 kg bakalii (rodzynki, figi, daktyle, suszone wiśnie i żurawiny, skorka pomarańczowa, grubo posiekane orzechy i migdały itp.)

 

sposób przygotowania

Wąskie foremki keksowe dobrze posmarować masłem i wysypać mąka. Rodzynki zalać gorącą woda i zostawić na kilka minut, dobrze odsączyć i obsypać mąką. Rozgrzać piekarnik do temperatury 180C.
Masło dobrze rozetrzeć, dodać cukier puder i ubić na puszysta masę. Ciągle ubijając dodać po jednym żółtka, proszek do pieczenia, make, wanilie i wódkę. Z białek ubić sztywna piane, dodać 1/3 do masy i dobrze wymieszać, aby trochę ja rozluźnić, potem delikatnie wmieszać pozostałą piane i dodać bakalie. Nałożyć do foremek i piec przez około 15-20 minut, aż będą lekko zrumienione i patyczek wbity w środek ciasta będzie suchy.
Wyjąć z foremek i wystudzić na drucianej siateczce. Szczelnie zawinąć w folie i zostawić do następnego dnia aby ciasto odpoczęło i nabrało aromatu. Można polukrować lub posypać cukrem pudrem.

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin