13_ChefTop i BakerTop 1.pdf

(4150 KB) Pobierz
340948007 UNPDF
INSTRUKCJA OBSŁUGI
v2.0 - 11.2009
Piec konwekcyjno - parowy
MODEL: ChefTop, BakerTop
Stalgast sp. z o.o. ul. Staniewicka 5 03-310 Warszawa
tel.: 022 517 15 75 fax: 022 517 15 77 www.stalgast.com email: stalgast@stalgast.com
340948007.030.png
Spis treści
A. INSTRUKCJA UŻYTKOWANIA........................................................................ 4
UWAGI OGÓLNE
...................................................................................................................4
DANE TEChNICzNE
2.
............................................................................................................5
2.1.
....................................................................................................................................................5
Piece elektryczne
2.2. .............................................................................................................................................5
CzYSzCzENIE I KONSERWACJA
3.
........................................................................................6
3.1.
PIERWSzE UŻYCIE URzĄDzENIA
...............................................................................................................6
3.2.
...................................................................................................................6
CzYSzCzENIE zEWNĘTRzNYCh CzĘŚCI PIECA
3.3.
.....................................................................................7
4.
PANEL STEROWANIA
ChefTouCh™..................................................................... 7
4.1.
..............................................................................................................7
UKŁAD GRAFICzNY PANELU STEROWANIA
4.2.
............................................................................................7
4.3.
WŁĄCzANIE/WYŁĄCzANIE URzĄDzENIA
..............................................................................................7
4.4.
....................................................................................................................7
RĘCzNE USTAWIENIE PARAMETRÓW
4.5.
.......................................................................................................8
4.6.
USTAWIENIA PROGRAMÓW................................................................................................10
4.7. PROGRAMY OBRÓBKI ŻYWNOŚCI Chefunox™.................................................................11
5.
4.8. zARzĄDzANIE KILKOMA URzĄDzENIAMI z POzIOMU PANELU STEROWANIA PIECA ....12
zASADY PIECzENIA
............................................................................................................13
5.1.
.................................................................................................................................13
RÓWNOMIERNE REzULTATY PIECzENIA/GOTOWANIA POTRAW-WSKAzÓWKI ChEF’A
5.2.
...............13
5.3.
.........................................................................................................................13
PIECzENIE KONWEKCYJNO–PAROWE
5.4.
.......................................................................................................14
5.5.
....................................................................................................................................................14
PIECzENIE KONWEKCYJNE (CIASTA)
5.6. ........................................................................................................14
PIECzENIE KONWEKCYJNE+PAROWE
5.7.
.......................................................................................................14
PIECzENIE KONWEKCYJNE+SYSTEM SUChEGO POWIETRzA
5.8. .............................................................15
OBRÓBKA ŻYWNOŚCI PRzY WYKORzYSTANIU SONDY DO MIERzENIA TEMPERATURY RDzENIA
5.9.
PRODUKTU+REGULACJA TEMPERATURY KOMORY PIECA ..........................................................................15
OBRÓBKA ŻYWNOŚCI PRzY WYKORzYSTANIU SONDY DO MIERzENIA TEMPERATURY
5.10.
RDzENIA PRODUKTU+SYSTEM DELTA T .........................................................................................................15
POŁĄCzENIA zEWNĘTRzNE
6.
.............................................................................................16
7.
KONSERWACJA OKRESOWA
..............................................................................................16
7.1.
PROCES SPALANIA
........................................................................................................................................16
STAN POWIERzChNI PALNIKA
7.2 .
...................................................................................................................17
7.3.
STAN WYMIENNIKA CIEPŁA
.......................................................................................................................17
7.4. .......................................................................................................................................17
DODATKOWA KONSERWACJA
STAN DEFLEKTORA
8.
...........................................................................................17
8.1.
PONOWNE NASTAWIENIE TERMOSTATU BEzPIECzEŃSTWA
..............................................................17
8.2.
PONOWNE AKTYWOWANIE URzĄDzENIA zAPALAJACEGO
...............................................................18
8.3.
WYMIANA BEzPIECzNIKA URzĄDzENIA zAPALAJĄCEGO
................................................................18
8.4. ............................................................................................................18
WYŁĄCzANIE URzĄDzENIA W PRzYPADKU AWARII
WYMIANA LAMPY KOMORY PIECA
9.
..................................................19
10.
USzKODzENIA – PRzYCzYNY I NAPRAWA
....................................................................19
11.
KOMUNIKATY O BŁĘDACh
................................................................................................20
KOMUNIKATY O BŁĘDACh-PIEC
11.1.
...............................................................................................................20
KOMUNIKATY O BŁĘDACh-SChŁADzARKO zAMRAŻARKA SzOKOWA
11.2.
.........................................21
11.3.
KOMUNIKATY O BŁĘDACh–SzAFKA GRzEWCzA
................................................................................22
— 2 —
1.
Piece gazowe
CzYSzCzENIE KOMORY PIECA
OBSŁUGA PANELU STEROWANIA
OŚWIETLENIE KOMORY PIECA
zMIENNE PARAMETRY
PIECzENIE KONWEKCYJNE
PAROWANIE
340948007.031.png
11.4.
KOMUNIKAT O BŁĘDACh–SYSTEM ODWRÓCONEJ OSMOzY
............................................................22
11.5. ..............................................................................................................23
B. INSTRUKCJA DLA INSTALATORA.................................................................. 23
OSTRzEŻENIE
KOMUNIKAT O BŁĘDACh–OKAP
12.
.......................................................................................................................23
CzYNNOŚCI WSTĘPNE
13.
.......................................................................................................23
13.1.
................................................................................................................................23
PRzYGOTOWANIE URzĄDzENIA DO USTAWIENIA
13.2.
.............................................................................23
13.3.
USUWANIE FOLII OChRONNEJ
.................................................................................................................24
13.4. ......................................................................................................................24
PODŁĄCzENIA ELEKTRYCzNE
USTAWIANIE URzĄDzENIA
14.
..........................................................................................27
14.1.
..............................................................................................................................................27
PODŁĄCzENIE KABLA zASILAJĄCEGO
14.2.
...................................................................................................27
14.3. ....................................................................................................................28
PODŁĄCzENIE DO SIECI GAzOWEJ
SYSTEM EKWIPOTENCJALNY
15.
..................................................................................28
15.1.
...............................................................................................................................................28
PODŁĄCzENIE
15.2.
..............................................................................................................................................28
PRzYSTOSOWANIE URzĄDzENIA DO INNEGO TYPU GAzU
15.3.
.............................................................29
15.4.
KONTROLA zNAMIONOWEJ MOCY CIEPLNEJ URzĄDzENIA
.............................................................29
15.5.
...........................................................................30
KONTROLA PRAWIDŁOWEGO FUNKCJONOWANIA URzĄDzENIA
15.6.
...................................................30
15.7.
..........................................................................................................30
PIERWSzE URUChOMIENIE URzĄDzENIA
15.8.
.............................................................................................31
16.
PODŁĄCzENIE ODPŁYWU WODY
.....................................................................................31
16.1.
...............................................................................................................................................31
OSTRzEŻENIE
16.2.
..............................................................................................................................................31
ODPŁYW WODY
16.3.
...........................................................................................................................................31
ULEPSzANIE JAKOŚCI WODY
16.4.
....................................................................................................................32
ODPROWADzENIE OPARÓW z KOMORY PIECA
16.5. ....................................................................................32
PODŁĄCzENIE DODATKOWYCh AKCESORIÓW
17.
.............................................................32
18.
.................................................................................33
WYMIANA SzYBY W DRzWICzKACh PIECA
19. ..................................................................33
C. CERTYFIKATY ................................................................................................... 34
TABELA GAzÓW
20.
...................................................................................................................35
USUWANIE zUŻYTYCh URzĄDzEŃ
21.
................................................................................37
22.
GWARANCJA
.........................................................................................................................37
— 3 —
CzĘŚĆ INSTALACYJNA
OSTRzEŻENIA
OSTRzEŻENIE
KONTROLA CIŚNIENIA GAzU W SIECI zASILAJĄCEJ
WSKAzÓWKI DLA UŻYTKOWNIKA
OSTRzEŻENIE
zESTAW DO MOCOWANIA PIECÓW
WSTĘP
Drodzy Państwo chcielibyśmy Wam podziękować i pogratulować znakomitego wyboru, jakim
jest piec konwekcyjno-parowy UNOX ChefTop™. Linia produktów ChefTop™ i uzupełniające ją elementy
(schładzarko-zamrażarka szokowa, szafka grzewcza, specjalne blachy i ruszty) zostały tak przemyślane i zaprojektowane,
aby uzyskiwać jak najlepsze rezultaty kulinarne. Dzięki cyfrowemu panelowi sterowania można sterować wszystkimi
urządzeniami UNOX dołączonymi do pieca. Jednym z nowatorskich rozwiązań są automatyczne programy obróbki potraw
ChefuNoX™ , które umożliwiają przyrządzanie różnego rodzaju dań bez potrzeby ustawiania takich parametrów jak:
czas, temperatura komory, temperatura wewnątrz produktu itd. Wybierając jeden z programów SLOW , STEAM , ROAST , GRILL ,
Chefunox™ przyrządzi dla Was wyśmienite i aromatyczne potrawy. ChefTop™ umożliwia także wybranie jednego
z sześciu automatycznych ustawień dla różnego typu produktów: BAKE , BREAD , POLLO , PIZZA ITALY , PIZZA , FRIES . Do pieców
ChefTop™ można również dodać jedną lub dwie dodatkowe zewnętrzne sondy do pomiaru temperatury wewnątrz
produktów, które zbudowane są z wyjątkowo cienkich igieł.
Kopiowanie niniejszej instrukcji bez zgody producenta jest zabronione.
Zdjęcia oraz rysunki mają charakter poglądowy i mogą różnić się od zakupionego urządzenia.
A. INSTRUKCJA UŻYTKOWANIA
1.
UWAGI OGÓLNE
UWAGA: Należy uważnie przeczytać niniejszą instrukcję obsługi przed przystąpieniem do obsługi pieca,
ponieważ zawiera ona ważne informacje na temat bezpieczeństwa przy instalacji, użytkowaniu oraz
obsłudze urządzenia!
Instrukcję należy przechowywać w bezpiecznym i dostępnym dla użytkowników miejscu. W przypadku ewentualnych
napraw należy skontaktować się z autoryzowanym serwisem. Niezastosowanie się do powyższych wskazówek może
obniżyć bezpieczeństwo pieca i spowodować utratę gwarancji. Urządzenie zostało zaprojektowane do przyrządzania
posiłków zgodnie z poniższym opisem. Użycie go w innym celu należy uważać za niewłaściwe i wiąże się z utratą
gwarancji.
Urządzenie może być używane do:
Pieczenia wszystkich typów pieczywa i ciast zarówno świeżych jak i mrożonych,
Gotowania i pieczenia wszelkich wyrobów gastronomicznych zarówno świeżych jak i mrożonych,
Regeneracji schłodzonych lub zamrożonych posiłków,
Gotowania na parze mięsa, ryb i wszystkich rodzajów warzyw.
Przed pierwszym użyciem należy upewnić się, aby komora pieca była pusta. Panel sterowania można obsługiwać jedynie
ręką. Wciskanie przycisków przedmiotami może spowodować uszkodzenie urządzenia, co wiąże się z utratą gwarancji.
Urządzenie zostało zaprojektowane do profesjonalnego użytku i może być obsługiwane jedynie przez wykwaliikowany
personel. Zewnętrzna obudowa pieca może nagrzewać się do 60ºC, stąd też nie należy instalować w pobliżu pieca innych
urządzeń grzewczych, np. frytownicy, trzonów kuchennych. W przypadku gotowania potraw z dużą zawartością tłuszczu,
należy umieścić pojemnik na spływający tłuszcz.
UWAGA: Należy zachować ostrożność wyjmując z pieca pojemniki z gorącymi płynami. Pojemniki z
płynami należy umieścić w piecu na takim poziomie, który ułatwi obserwację. Należy zachować ostrożność
podczas obracania lub wyjmowania pojemników z gorącymi potrawami podczas pieczenia lub po jego
zakończeniu. Temperatura może być bardzo wysoka i może spowodować poparzenia. Drzwi piekarnika
należy otwierać ostrożnie: aby uniknąć poparzenia gorącą parą!
Urządzenie należy obsługiwać w pomieszczeniu o temperaturze od +5ºC do +35ºC.
Sonda do mierzenia temperatury wewnątrz produktu:
Należy zachować ostrożność trzymając sondę wewnątrz pieca, stosować rękawice ochronne,
Nie pozostawiać sondy na zewnątrz drzwi pieca,
Przed wyjęciem pojemnika z pieca, należy wyjąć sondę z pieczonego produktu.
W momencie, gdy funkcja COOL (chłodzenie komory) jest włączona, wentylatory pieca pracują przy otwartych drzwiach
urządzenia.
Instalacja, konserwacja i naprawa urządzenia może być przeprowadzana wyłącznie przez wykwaliikowany i przeszkolony
— 4 —
340948007.032.png
personel techniczny. Przed przystąpieniem do pracy należy odłączyć piec od źródła zasilania. W przypadku, gdy urządzenie
jest instalowane na ruchomej platformie należy upewnić się, aby nie uszkodzić podłączenia wody, odpływu i podłączenia
elektrycznego. Należy unikać rozsypania soli na stalowe powierzchnie pieca. Jeżeli na powierzchni będzie widoczna sól
należy natychmiast ją wyczyścić.
2.
DANE TEChNICzNE
2.1.
Piece gazowe
Model 901714 901514 901314 901914
Pojemność 10 GN 1/1 7 GN 1/1 5 GN 1/1 20 GN 1/1
Odległość między półkami (mm) 67 67 67 66
Masa (kg) 97 90 73 221
Wymiary WxDxh (mm) 750x796x1175 750x796x1028 750x796x840 869x962x2089
Moc elektryczna (kW) 0,7 0,7 0,4 1,6
Moc gazowa (kW) 19,8 15,8 11,9 40
zasilanie (V) 230 i gaz 230 i gaz 230 i gaz 230 V i GAZ
Wymagane ciśnienie wody (kPa) 50-200
50-200
50-200
50-200
Model 902814 902614
Pojemność 10 400x600 6 400x600
Odległość między półkami (mm) 80 80
Masa (kg) 120 78
Wymiary WxDxh (mm) 860x900x1348 860x900x1028
Moc elektryczna (kW) 1 0,7
Moc gazowa (kW) 21,5 18
zasilanie (V) 230 i gaz 230 i gaz
Wymagane ciśnienie wody (kPa) 50-200
50-200
2.2.
Piece elektryczne
Nr
katalogowy
901704
901504
901705
901505
901304
901204
Pojemność 10 GN 1/1 7 GN 1/1 10 GN 1/1 7 GN 1/1 5 GN 1/1 5 GN 2/3
Odległość
między
pułkami
(mm)
67
67
67
67
67
67
Masa (kg) 95
85
77
70
55
45
Wymiary
WxDxh
(mm)
750x710x960 750x710x813 750x752x960 750x752x813 750x680x625 574x680x625
Moc
znamionowa
(kW)
10,5
7,5
18,6
10,6
5,3
5,3
zasilanie (V) 400
400
400
400
400
400
Częstotliwość
(hz)
50-60 50-60 50-60 50-60 50-60 50-60
Wymagane
ciśnienie
wody (kPa)
50-200 50-200 50-200 50-200 50-200 50-200
— 5 —
340948007.033.png 340948007.001.png 340948007.002.png 340948007.003.png 340948007.004.png 340948007.005.png 340948007.006.png 340948007.007.png 340948007.008.png 340948007.009.png 340948007.010.png 340948007.011.png 340948007.012.png 340948007.013.png 340948007.014.png 340948007.015.png 340948007.016.png 340948007.017.png 340948007.018.png 340948007.019.png 340948007.020.png 340948007.021.png 340948007.022.png 340948007.023.png 340948007.024.png 340948007.025.png 340948007.026.png 340948007.027.png 340948007.028.png 340948007.029.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin