Jabłka i gruszki obrać, pokroić w kostkę, polać sokiem z cytryny. Wydrylowane śliwki pokroić na ćwiartki, winogrona na połówki. Wymieszać owoce z cukrem pudrem, polać winem. Rozłożyć sałatkę do kompotierek, posypać posiekanymi orzechami.
Ryż opłukać na sitku, osączyć. Mleko zagotować ze szczyptą soli, dodać ryż, gotować na małym ogniu, często mieszając. Gdy ryż wchłonie mleko, zestawić z ognia, dodać 2 łyżki cukru i cukier waniliowy, wymieszać, ostudzić. Jaja dobrze roztrzepać, dodać do ryżu. Formę na babkę nasmarować tłuszczem, napełnić ryżem i wstawić do większej formy z wodą. Zapiekać ok. 30 min w temperaturze l80°C. Brzoskwinie umyć, przekroić, wyjąć pestki. Zagotować szklankę wody, osłodzić resztą cukru, włożyć brzoskwinie, gotować 2-3 min. Babkę wyłożyć na duży płaski talerz lub półmisek, obłożyć na dole brzoskwiniami i polać połową szklanki syropu brzoskwiniowego wymieszanego z sokiem wiśniowym i cytrynowym. Udekorować wydrylowanymi wiśniami oraz listkami mięty.
Badam or pista ka halawa Legumina z orzechów laskowych
225 g mielonych orzechów włoskich lub migdałów, 375 ml mleka, 2 łyżki masła, 300 g brązowego cukru
Na początku zmieszać wszystkie składniki w garnku na średnim ogniu. Po zagotowaniu zmniejszyć ogień i gotować przez 15 minut, początkowo mieszając tylko od czasu do czasu, a później, gdy mieszanina gęstnieje — częściej. Wtedy też zmniejszyć ogień do minimum. Kiedy mieszanina utworzy jednolitą masę i zacznie odchodzić od dna garnka, przełożyć ją na natłuszczony talerz, by ostygła. (Halawą tą, gdy jest jeszcze gorąca, można również smarować ciasteczka) Zwilżyć palce i uformować z halawy okrągły placek grubości 2,5 cm. Gdy stężeje, pokroić na kawałki i przystroić każdy kawałek połówką orzecha cashew. Użyć cienkiej łopatki, by przenieść pocięte kawałki na inny talerz, z którego halawa będzie serwowana. Czas przygotowania i gotowania: 30 min
Bajeczny deser
1 galaretka np. pomarańczowa, 1 budyń waniliowy, truskawki, bita śmietana, kolorowa posypka
Galaretkę przygotować w 400 ml wody. Budyń w 400 ml mleka. Przygotować salaterki. Na sam dół salaterek wlać budyń, pozostawić go do stężenia. Następnie układać wyczyszczone i przekrojone na pół truskawki. Zalać wystudzoną galaretką i zostawić do stężenia w lodówce. Przed podaniem dodać bitą śmietanę i posypać kolorową posypką do ciast.
Baklawa
ciasto fyllo 1 opakowanie, orzechy lub migdały 500g, cukier 100g, masło 350g, cynamon 1 łyżeczka. Syrop: miód 1 litr, cukier 500g, goździki 4 szt., cynamon pół łyżeczki, woda 0,5 litra.
Orzechy lub migdały obieramy i drobno siekamy. Mieszamy z tartą bułką, cynamonem i cukrem. Formę do ciasta wielkości 20 x 30 cm. smarujemy masłem. Kładziemy arkusz ciasta i pędzelkiem rozprowadzamy po nim roztopione masło. Masą orzechową posypujemy ciasto. Kładziemy kolejne arkusze, smarujemy i przesypujemy masą. Wierzch również smarujemy masłem i jeszcze przed pieczeniem kroimy na małe porcje. Ciasto wstawiamy do średnio nagrzanego piekarnika i pieczemy około 1 godziny, aż uzyska złoty kolor. Wszystkie składniki na syrop mieszamy i gotujemy około 10 minut. Po ostudzeniu ciasta zalewamy je gorącym syropem i pozostawiamy na kilka godzin, aby nasiąkło. Każdą porcję możemy polać sosem czekoladowym
Czas przygotowania: 10 min Proporcje podane dla 1 osoby.
1 dojrzały banan, garść borówek, garść malin, ew. sok z cytryny
Banana potraktować plastikową tarką lub ugnieść widelcem. Wymieszać z pozostałymi owocami. Wskazówki i uwagi: Podobny deser można zrobić wykorzystując jabłko zamiast banana i wtedy można już podawać dziecku wcześniej po 8(5) miesiącu. Można też owoce wymieszać z poppingiem.
Banan w wanilii na lodach waniliowych
6 bananów, 2-3 paczki cukru wanilinowego, odrobina zmielonych lub drobniutko posiekanych orzechów lakowych, 1L lodów waniliowych
Banany dokładnie umyć, a następnie nie zdejmując skórki ułożyć na grillu i piec do momentu, aż skórka zrobi się ciemna, a sam banan miękki w dotyku. Następnie otworzyć upieczone banany, zdejmując jeden pasek skórki. W tym miejscu posypać banany około ½ paczki cukru wanilinowego i odrobiną orzechów. Banany ułożyć na talerzykach, a wokół nich lody waniliowe. Deser można ewentualnie polać sosem czekoladowym lub np. ajerkoniakiem, wedle gustu i uznania.
Banan z amarantusem
Czas przygotowania: 10 min, Proporcje podane dla 1 osoby.
1 dojrzały banan, 2 łyżki poppingu amarantusowego
Banana zetrzeć na plastikowej tarce lub przetrzeć przez sitko. Zmieszać z poppingiem. Można dodać soku z cytryny. Smacznego!
1 dojrzały banan, garść borówek (czarnych jagód)), kilka kropel soku z cytryny (niekoniecznie, chodzi o to, by banan nie czerniał)
Banana zetrzeć na plastikowej tarce lub ugnieść widelcem. Wymieszać z borówkami i cytryną.
Banan z migdałami
Czas przygotowania: 10-15 min, Proporcje podane dla 1 osoby.
1 dojrzały banan, garść migdałów, kilka kropel soku z cytryny
Banana zetrzeć na plastikowej tarce lub przetrzeć przez sitko. Migdały zamoczyć w gorącej, ale niewrzącej wodzie. Zdjąć po chwili skórki z migdałów. Osuszyć je chusteczką higieniczną i zmielić w młynku na mąkę. Zmieszać z bananem, dodać cytrynę.
Banan z orzechami laskowymi
1 dojrzały banan, mała garść obranych orzechów laskowych, kilka kropel soku z cytryny
Banana przetrzeć przez plastikowe sitko lub zetrzeć na plastikowej tarce o drobnych oczkach (na krem). Orzechy zmielić "na mąkę" w młynku. Zmieszać z bananem, dodać kilka kropel soku z cytryny, żeby deser nie ciemniał. Od razu jeść:-)
Banana Heaven
2 banany, cynamon, 2 łyżki brązowego cukru, masło, 1/2 szklanki świeżego soku z pomarańczy, 50 ml rumu
Masło rozpuścić na patelni. Dodawać cukier mieszając na małym ogniu, potem cynamon i banany pokrojone w ćwiartki. Jak całość zacznie skwierczeć wlać sok, zwiększyć ogień, potem rum i podpalić. Gotowe, gdy się wypali.
Banana pudding
Potrzebujemy kilka dojrzałych bananów, pudełko okrągłych biszkoptów, 2 szklanki mleka i budyń waniliowy lub śmietankowy z cukrem.
Budyń gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. W wysokim półmisku, może być szklany układamy warstwę biszkoptów, warstwę bananów w plasterkach -najlepiej kroić od razu na bieżąco, żeby nie ściemniały, na to wylewamy połowę gorącego budyniu, potem znów biszkopty, banany i reszta budyniu. Do lodówki na noc.
Banana Split
2 banany, lody czekoladowe, 2 łyżki konfitury lub galaretki porzeczkowej, 1/4 l mleka, opakowanie bitej śmietany w proszku
Śmietanę w proszku rozprowadzić mlekiem i ubić mikserem według przepisu na opakowaniu. Wstawić do lodówki. Banany obrać, przekroić wzdłuż. Na talerzykach ułożyć po 2 połówki. Lody uformować w kulki dwiema zamoczonymi w zimnej wodzie łyżkami, ułożyć między bananami. Deser przybrać bitą śmietaną i galaretką lub konfiturą.
banan, po jednej kulce lodów truskawkowych, czekoladowych i waniliowych, gorący sos czekoladowy, bita śmietana, wisienka
Obranego banana przekroić wzdłuż. Rozszerzyć połówki i w tak powstałą szparę włożyć po jednej kulce lodów truskawkowych, czekoladowych i waniliowych. Połać gorącym sosem czekoladowym. Na to bita śmietana, Na czubek wisienka.. Dobre tylko, ze milion kalorii.
na 4 porcje:
4 małe banany, 8 kulek lodów waniliowych, łyżeczka masła, kieliszek rumu, 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady.
Wartość kaloryczna porcji 320 kcal
Na patelni rozgrzej masło i obsmaż na nim obrane, przekrojone wzdłuż na połowy banany. Skrop rumem i jeszcze chwilę podgrzewaj. W tym czasie rozpuść w kąpieli wodnej czekoladę. Na talerze połóż po dwie połówki banana, między nimi umieść po dwie gałki lodów i polej gorącą czekoladą (lub polewą czekoladową).
Czas przygotowania: do 20 minut, Proporcje podane dla 4 osób.
podstawa – banany Dodatki: co się chce: syrop, miód, rodzynki, orzechy, migdały, inne suszone owoce, kawałki czekolady...
4 banany położyć na grillu. Obracać, co jakiś czas, mają się zrobić całkiem ciemne z obu stron. Rozciąć wzdłuż (uwaga, trochę parzą!) i w powstałą szczelinę napchać/nalać co się chce: miód, syrop, masło klarowane, orzechy...Ja na przykład dałam kawałki czekolady i wrzuciłam jeszcze na grill żeby się trochę rozpuściły. Wyżerać łyżeczką ze skórki.
Bananowiec w waflu
1 paczka grubych wafli tortowych, 1 kostka margaryny, 2 galaretki (jednakowe), 1/2 szklanki przegotowanej, cieplej wody, 3 banany
Z paczki odłożyć 2 cale wafle a resztę pokruszyć. Rozpuścić margarynę, dodać wodę i wsypać obie galaretki. Dokładnie je rozpuścić, można lekko podgrzewać. Lekko przestudzić, dodać pokruszone wafle. Gotowa masę, jeszcze letnia wyłożyć na dwa odłożone wcześniej wafle, na stronę z większymi dołkami. Banany obrać i ułożyć na jednym końcu, wychodzi 1 1/2 banana na wafel. Zwinąć 2 rolady. Tak ułożyć, aby końcowy brzeg wafla był przyciśnięty pod spodem, inaczej rolada się może nie skleić. Schłodzić. Gotową kroić na plasterki. Rolada ładnie wygląda, bo jest kolorowa, (zależy jaką galaretkę użyjemy) no a w środku jest banan.
Umyte banany obrać, pokroić w plasterki, zmiksować z przegotowanym wystudzonym mlekiem. Do pucharków włożyć kulki lodów, zalać mlekiem i udekorować kawałkami owoców.
Bananowy deser
Bita śmietana, Żelatyna spożywcza 1 łyżeczka, 200 ml mleka, 2 banany, 1 łyżka rumu, 1 łyżka soku z cytryny, 2 łyżki wiórków kokosowych, listki mięty do dekoracji, cytryna do dekoracji
Śnieżynkę przygotować wg przepisu na opakowaniu. Żelatynę namoczyć w 2 Łyżkach zimnej wody, pogrzać, rozpuścić. Banany obrać, zetrzeć na tarce jarzynowej. Do śnieżynki dodać banany, wiórki, rum, sok cytrynowy i żelatynę. Ułożyć dekoracyjnie w pucharkach. Udekorować listkami mięty i plasterkami cytryny
Bananowy kaprys
3 banany, 1/4 szklanki mleka, 1/2 szklanki kremówki, 1,5 łyżeczki cukru, płaska łyżeczka żelatyny
Żelatynę zalewamy zimnym mlekiem i podgrzewamy, aż się rozpuści. Ubijamy śmietanę na pianę pod koniec dodajemy mleko z żelatyną. Banany kroimy na plasterki i układamy na dnie salaterki i posypujemy cukrem. Przykrywamy bitą śmietaną i wstawiamy na godzinę do lodówki.
Bananowy song
Banany, kiwi, pomarańcze, rodzynki, miód, sok z cytryny, kapka wódki
Banany pokroić na półplasterki i natychmiast skropić sokiem z cytryny. Kiwi obrać i pokroić w kostkę. Pomarańcze obrać, usunąć z nich białe błonki i pestki. Miąższ pokroić w kostkę. Rodzynki namoczyć w części alkoholu, osączyć. Wszystkie wymienione wyżej składniki wymieszać, dodając jeszcze odrobinę miodu. Całość skropić wódką, (ale bez przesady) ma tylko zaostrzyć smaczek).
Banany i ananasy
średni banan, 2 plastry świeżego ananasa.
Wartość kaloryczna: 140 kcal
Banana przekrój wzdłuż na połowy nie obierając ze skóry. Plastry ananasa obierz ze skóry i wytnij twardy środek. Owoce upiecz na grillu banana kładąc skórką w dół.
Ciasto: 2 banany, 1 łyżka cukru, 1/2 cytryny, 1 jajko, 250 g (ok. 1 szklanki) mąki ryżowej, 1 puszka mleka kokosowego, olej do głębokiego smażenia, 1 szczypta sody oczyszczonej, 2 zielone jabłka Marynata Cajun: 2 łyżki ostrej papryki w proszku Polewa: 4 łyżki cukru, 1/2 puszki mleka kokosowego, ziarna sezamu do dekoracji
Ciasto, w którym smaży się owoce, ma konsystencję podobną do ciasta naleśnikowego. Jeśli nie dodasz do niego cukru, z powodzeniem możesz użyć go do przyrządzenia słonych potraw, na przykład krewetek. Banany i jabłka w cieście to lekkie szaleństwo kaloryczne. Czas przygotowania: 15 min. Na 4 osoby:
Do miski wsyp mąkę, sodę i cukier. W miseczce roztrzep jajko. Zmiksuj sypkie składniki z jajkiem i, nie wyłączając miksera, pomału wlewaj mleko kokosowe i 1 łyżkę oleju. Ciasto powinno przypominać konsystencją ciasto naleśnikowe. Obierz jabłka, usuń pestki i pokrój je na osiem części. Banany bez skóry pokrój ukośnie na plasterki grubości ok. pół centymetra. Wrzuć owoce do miseczki i zalej sokiem z cytryny, żeby nie ściemniały. Owoce wrzuć do ciasta. Powinny się nim pokryć ze wszystkich stron. Następnie przełóż je do frytownicy z dobrze rozgrzanym olejem. Smaż, aż uzyskają złocistą skórkę. Przygotuj polewę: na patelni podgrzej cukier, aż zamieni się w karmel. (Nie próbuj karmelu – jest bardzo gorący i możesz się poparzyć). Wymieszaj go z mlekiem kokosowym i potrzymaj chwilę na ogniu. Wyjmij owoce na ręcznik papierowy, żeby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu. Podawaj polane polewą i posypane sezamem.
zzzcia