Konie W5: 24.11.2006r.
1. Ustalenie zapotrzebowania z uwzględnieniem stanu fizjologicznego i wykonywanej pracy.
2. Zbilansowanie dawek pokarmowych i ekonomika żywienia.
3. Systematyczna kontrola masy ciała (stała m.c. przy zmieniających się obciążeniach treningowych i startach daje informacje o prawidłowym zbilansowaniu dawki pokarmowej).
4. Analiza chemiczna składu dawki podstawowej (na tej podstawie opracowuje się w zależności od aktualnego zapotrzebowania dodatki energetyczne, białkowe oraz mineralne i witaminowe.
5. Stała kontrola we krwi wybranych wskaźników hematologicznych, biochemicznych, zawartość mikro i makroelementów oraz witamin.
6. Przeprowadzenie testów wydajności organizmu.
7. Stała kontrola zdrowia, samopoczucia i apetytu.
ü Aby nie było szoku na pastwisko (rozwolnieniem kału, biegunki)okres przejściowego żywienia.
ü Nie czekamy aż trawa osiągnie dojrzałość 15-20cm, tylko zaczynamy bardzo wcześnie podając dawkę (metoda na łagodne przejście i zachowanie kondycji źrebaków).
ü Ustalamy teoretyczne zapotrzebowanie które modyfikujemy w razie potrzeby.
ü Systematyczna kontrola m.c. – jeśli przy wzięciu do ciężkiej pracy nie traci więcej niż 1% m.c. uznajemy dawkę za wystarczającą.
ü Zapasanie koni – gorsza wymiana ciepła z otoczeniem i przegrzanie u koni użytkowanych w bardzo szybkim tempie. Przy zapasaniu konia zwiększone problemy z zaźrebieniem, problemy z porodami, mniej miejsca dla źrebięcia.
ü Analiza składu chemicznego: siana, owsa, pastwiska.
ü Badanie składu krwi i składu włosa. Kontrola służy ocenie stanu zdrowia konia.
ü Ogromne zróżnicowanie pasz, zależy od fazy zbioru.
ü Test V200 – mówi o pokryciu potrzeb pokarmowych i jak długo koń może pracować. Dobrze gdy nie przekracza 200.
ü Pierwszą oznaką przetrenowania jest utrata apetytu.
ü Im intensywniejszy wysiłek i praca w szybkim tempie, tym wyższy poziom Hb we krwi.
ü Konie wyścigowe pracują w długu tlenowym.
ü U koni skoczków trening krótszy i mniej intensywny – praca tlenowa mięśni (11-17% Hb). Gdy poniżej 11% - anemia.
ü Koń po wysiłku nie może być odwodniony, jeśli pobieramy krew.
ü Koń ma bardzo duże zdolności adaptacyjne do wysiłku – w czasie zagrożenia może wyrzucać erytrocyty do krwioobiegu.
ü Przy pracy w intensywnym tempie Ht musi być wyższy (ponad 40%).
ü Ht powyżej 50% - błąd pobrania.
ü Opad Biernackiego – oceniany po wysiłku w celu oceny odwodnienia.
ü Poziom cukru we krwi – cukier służy do odżywienia tkanki nerwowej, niedobór świadczy o zmęczeniu.
ü Białko całkowite – wskaźnik odwodnienia organizmu po ciężkim wysiłku, bo mniej osocza i krew jest bardziej gęsta, większa lepkość krwi.
ü Związki mineralne tj. Na, K, Cl, Mg. Pompa K-Na-K, niedobór K w intensywnym treningu, chlorki wpływają na równowagę kationowo-anionową organizmu, Mg nie jest dobrym wskaźnikiem przygotowania koni do treningu.
Wskaźniki hematologiczne:
Hg g/100ml Ht% OB (15min)
Konie wkkw 13,6+-1,18 39,0+-2,95 6,0+-4,50
Konie skoki 12,4+-1,06 36,7+-2,63 9,4+-4,70
Konie rajdy 12,6+-1,55 38,0+-2,87 6,5+-0,62
XX wyścigi 13,6-0,31 42,6+-4,36 0,7+-0,62
OO wyścigi 12,7+-0,79 40,1+-2,63 1,8+-1,01
Wahania 11-17 32-48 do 12
Wskaźniki biochemiczne:
Konie wkkw 5,7+-0,37 68,8+-3,94
Konie skoki 5,6+-0,29 67,1+-4,12
Konie rajdy 5,9-0,32 71,0+-3,27
XX wyścigi 6,1+-0,39 60,2+-2,39
OO wyścigi 5,7+-0,35 64,2+-2,81
Wahania 2,8-8,0 53-79
Związki mineralne:
Konie wkkw 137,0+-0,51 3,3+-0,31 101,5+-1,46 1,05+-0,07
Konie skoki 137,9+-1,48 3,6+-0,24 97,9+-1,94 0,89+-0,05
Konie rajdy 137,5+-1,08 3,5+-0,21 98,5+-2,79 0,90+-0,10
XX wyścigi 135,9+-0,64 3,4+-0,16 104,1+-2,21 1,07+-0,09
OO wyścigi 136,5+-0,78 3,5+-0,24 100,4+-1,84 1,09+-0,08
Wahania 132-156 2,8-5,0 95-110 0,74-1,90
3 grupy rasowe koni:
1) GORĄCOKRWISTE: (szlachetne)
a. konie późno dojrzewające
b. o budowie i cechach wewnętrznych pozwalających na swobodny ruch i przystosowanie do pracy w szybkim tempie
c. o pobudliwym układzie nerwowym, żywym temperamencie, szybkie reakcje na bodźce
d. charakteryzujące się suchością tkanki i dobrym umięśnieniem
e. reprezentują głównie wierzchowy typ użytkowy (wierzchowo-zaprzęgowy) i zaprzęgowy
- pełna krew angielska (typ użytkowości - wierzchowej)
- czysta krew arabska (typ użytkowości – wierzchowej)
- rasy półkrwi (lokalne konie x konie czystej krwi)
· angloaraby półkrwi
· konie śląskie (typ użytkowości zaprzęgowej)
· konie wielkopolskie
· konie małopolskie (dawniej typ wszechstronnie użytkowy)
· półkrwi angielskiej hodowane z przewagą
· konie szlachetne półkrwi cech wierzchowych
2) ZIMNOKRWISTE:
a. wcześnie dojrzewające, o dużej masie ciała, obfitym i silnie otłuszczonym umięśnieniu
b. małej pobudliwości i spokojnym temperamencie
c. charakteryzujące się limfatycznością tkanek
d. pracują w wolnym tempie, głównie jako zwierzęta pociągowe
e. podstawowymi chodami są u nich stęp i kłus
W Polsce:
· konie sztumskie
· sokólskie
· łowicko – sochaczewskie
· lidzbardzkie
Za granicą: rasa ardeńska, bretońska, belgijska, perszerony, shire’y angielskie, clydesdale, koń szlezwicki.
- Księgi stadne polskich koni zimnokrwistych.
- Pieniądze na ochronę lokalnych zasobów genetycznych.
3) RASY PRYMITYWNE:
a. wytworzone na drodze selekcji naturalnej pod wpływem warunków środowiskowych => dobre przystosowanie do warunków środowiska, dobry rozród, długowieczność, twardość w pracy
b. konie powstałe przy dominującym wpływie lokalnych warunków przyrodniczych
c. charakteryzuje je niewielki wzrost i masa ciała, żywotność, dobra zdrowotność, dobre wykorzystanie paszy
2 rasy koni – obie hodowla zachowawcza:
· koniki polskie (pochodne tarpana)
· konie huculskie = hucuły (Karpaty wschodnie)
· kuce i konie małe - hodowla hobbystyczna, hipoterapia, zawody dla kucy i koni małych, mogą startować w konkursach jeździeckich
· kuce szetlandzkie (szetlandpony)
· kuce walijskie (typ wierzchowy)
· kuce wierzchowe(miniatura konia wierzchowego)
· inne rasy: haflingery, fiordingi
Kuc Falabella:
· wyhodowany w Argentynie, samiec 70-75 cm wysokości w kłębie
· najmniejszy koń, powstały dzięki kojarzeniom krewniaczym - wzrost homozygotyczności, rośnie frekwencja genów semiletalnych, dużo chorób genetycznych)
Shire:
· pochodzenie z Wielkiej Brytanii, pow. 170 cm w kłębie, waga 1000 - 1200kg
· białe odmiany na nogach, intensywnie owłosione
· siła pociągowa, konkursy prac polowych (orki), użytkowane pod siodłem, zawody w ujeżdżaniu
Koń pełnej krwi angielskiej:
· duży wzrost 175 – 182cm (duży wzrost nie za dobry, bo duża m.c., większe obciążenie nóg konia – nie idzie w parze ze skocznością)
· słabo rozwinięta tkanka podskórna, widoczne rozwinięte grupy mięśni, ścięgna i kości
· długa skośnie ustawiona łopatka
· długie dźwignie kończyn (możliwość długiego wykroku => uzyskanie dużej szybkości)
· sylwetka da się wpisać w stojący prostokąt
· sylwetka - niecałe 100%, konie urodziwe (inaczej typ zaprzęgowy 104-108% - sylwetka wydłużona, dużo krótsze kończyny)
· konie urodziwe
· głowa: delikatna i proporcjonalna, mała trzewioczaszka w stosunku do mózgowioczaszki
· szyja: długa, osadzona pod kątem 45o (proste wejście tchawicy do płuc, co zapewnia dobrą wentylację płuc)
· &#...
mrufka_a