Jak zrobić ciasto drożdżowe
· 500 g mąki
· 50 g drożdży
· 150 g cukru
· 100 g rozpuszczonej Kasi
· 250 ml letniego mleka
· szczypta soli
Do naczynia wsyp pokruszone drożdże, dodaj 2 łyżki cukru, 50 ml letniego mleka oraz 2 łyżki mąki. Całość wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce na około 20 minut do wyrośnięcia.
Do drugiego naczynia wsyp resztę mąki, cukru, sól, wlej resztę letniego mleka oraz dodaj wyrośnięta ciasto (rozczyn drożdżowy). Wszystkie składniki wymieszaj wraz z rozpuszczoną Kasią.Wskazówka nr 1: Do mieszania składników użyj miksera ręcznego.
Oprósz stół mąką i wyłóż przygotowane ciasto. Wyrabiaj je ręcznie, do momentu, aż zacznie "odchodzić" od rąk.
Tak przygotowane ciasto oprósz mąką, zawiń w czystą serwetkę i odstaw w ciepłe miejsce. Ciasto będzie gotowe, gdy podwoi swoją objętość.
Gdy ciasto wyrośnie, zagnieć je ręcznie jeszcze raz, włóż do foremki i ponownie pozostaw do wyrośnięcia. Gdy wyrośnie wstaw do piekarnika i upiecz.Wskazówka nr 2: Piekarnik nastaw na 180o C. Czas pieczenia ciasta drożdżowego wynosi ok. 40 minut.
krysia_usa