Jak zrobić ciasto drożdżowe.doc

(1022 KB) Pobierz
Jak zrobić ciasto drożdżowe

Jak zrobić ciasto drożdżowe

·         500 g mąki

·         50 g drożdży

·         150 g cukru

·         100 g rozpuszczonej Kasi

·         250 ml letniego mleka

·         szczypta soli

 

Do naczynia wsyp pokruszone drożdże, dodaj 2 łyżki cukru, 50 ml letniego mleka oraz 2 łyżki mąki. Całość wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce na około 20 minut do wyrośnięcia.

 

 

Do drugiego naczynia wsyp resztę mąki, cukru, sól, wlej resztę letniego mleka oraz dodaj wyrośnięta ciasto (rozczyn drożdżowy). Wszystkie składniki wymieszaj wraz z rozpuszczoną Kasią.

Wskazówka nr 1: Do mieszania składników użyj miksera ręcznego.

 

 

Oprósz stół mąką i wyłóż przygotowane ciasto. Wyrabiaj je ręcznie, do momentu, aż zacznie "odchodzić" od rąk.

 

 

 

 

Tak przygotowane ciasto oprósz mąką, zawiń w czystą serwetkę i odstaw w ciepłe miejsce. Ciasto będzie gotowe, gdy podwoi swoją objętość.

 

 

Gdy ciasto wyrośnie, zagnieć je ręcznie jeszcze raz, włóż do foremki i ponownie pozostaw do wyrośnięcia. Gdy wyrośnie wstaw do piekarnika i upiecz.

Wskazówka nr 2: Piekarnik nastaw na 180o C. Czas pieczenia ciasta drożdżowego wynosi ok. 40 minut.

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin