Test z II półrocza, klasa I
1. Substancją naturalną pochodzenia roślinnego,, stosowaną jako emulgator do otrzymywania jadra emulsji jest:
a) olej rzepakowy
b) Guma arabska
c) Parafina ciekła
d) Masło kakaowe
2. Szarożółta masa o zmiennym, zależnym od pochodzenia składzie, temperaturze topnienia 61-66 C, stosowana jako twarde podłoże maściowe i do wyrobów plastrów to:
a) Cera alba
b) Cetaceum
c) Cera Flava
d) Lanolinom anhydricum
3. Który z wymienionych produktów jest dziegciem?
a) Cera flava
b) Vaselinum Flaum
c) Pix liquidae Pini
4. Maść, w której sklad wchodzi roztwór wodny, należy sporządzać na:
a) Eucerynie
b) Wazelinie
c) Parafinie stałej
5. Który z czynników wpływa niekorzystnie na trwałość czopków?
a) Światło
b) Dostęp powietrza
c) Temperatura powyżej 20 C
d) Wszystkie wymienione odpowiedzi
6. Użyj zestaw, który użyjesz sporządzając puder płynny:
a) Waga do płynów, moździerz, pistel, zlewka, butelka
b) Waga do proszków, parownica, pistel, zlewka, słoik
c) Wagi do płynów i proszków, moździerz, pistel, zlewka, butelka z szeroką szyjką
d) Wagi do płynów i proszków, moździerza, bagietka, zlewka, pudełko
7. Łojek to:
a) Salol
b) Kaolin
c) Olbrot
d) Talk
8. Lek sporządzony wg zamieszczonej recepty ma postać:
Rp.
Sulfuris ppt 10,0
Camphorae
Gummi arabici aa 3,0
Aquae Calais aa 100,0
a) roztworu
b) Zawiesiny do użytku zewnętrznego
c) Zawiesiny do użytku wewnętrznego
d) Emulsji
9. Aby zapobiec możliwej interakcji recepturowej n/w recepcie należy w porozumieniu z lekarzem zamienić eucerynę na:
Vit A liq 3,0
Paraffini liq. 30,0
Eucerini ad 100,0
M.f ung
a) Wazelinę żółtą
b) wazelinę białą
c) Smalec
d) Hascobazę
10. W jakiej temp. Powinna być przechowywana większość maści z antybiotykami sporządzonymi w warunkach recepturowych?
a) poniżej 0 C
b) od 5-15C
c) od 15-25 C
d) powyżej 30C
11. zaznasz stwierdzenie nieprawdziwe dotyczące zawiesin:
a) Dzięki postaci zawiesiny można uzyskać przedłużone działanie leku
b) Mogą być do użytku wewnętrznego, zewnętrznego i pozajelitowego
c) Postać zawiesiny często niweluje nieprzyjemny smak wielu substancji leczniczych
d) Są stosowane do wstrzykiwań dosercowych, dordzeniowych, i donaczyniowych.
12. Środek zwiększający lepkość zawiesin olejowych to:
a) Guma arabska
b) Krzemionka
c) Monostearynian glinu
d) Pochodne celulozy
13. Substancje, które adsorbują na swej powierzchni powietrze, tj, sulfonamidy, talk, kwas salicylowy to:
a) Tenzydy
b) Środki flokululujące
c) Elektrolity
d) Substancje flotujące
14. Metoda angielska i kontynentalna dotyczy sporządzania
a) Emulsji
b) Zawiesin
c) Maści
d) Czopków
15. Zaznacz nieprawdziwe stwierdzenie dotyczące flokulacji:
a) Zachodzi w emulsjach w wyniku destabilizacji układu
b) Dodatek emulgatora jonowego zmniejsza tendencje do flokulacji
c) Jest zjawiskiem nieodwracalnym
d) Jest to zjawisko agregacji rozproszonych cząstek
16. Doodbytniczo stosuje się:
a) czopki, globulki, wlewy
b) maści, wlewy, globulki
c) czopki, kapsułki, maści
d) czopki, pręciki, aerozole
17. Wskaż stwierdzenie prawdziwe dotyczące Oleum Cacao:
a) Zawartość w triglicerydach kwasów tłuszczowych nienasyconych może powodować zjełczenie
b) ma duża rozpiętość między temp. Topnienia a krzepnięcia
c) Występuje w kilkunastu odmianach polimorficznych
d) ma małą liczbę wodną i wykazuje zjawisko kontrakcji
18.Przezskórne wchłanianie przez przydatki skórne nazywamy:
a) drogą transdermalną
b) drogą transepidermalną
c) drogą transfolikularną
d) drogą epidermalną
19. zaznacz substancje, które są promotorami sorpcji
a) Laurylosiarczan sodu, mocznik, makrogole
b) Etanol, kwas olejowy, mocznik
c) Glikol propylenowy, dziegcie, terpeny
d) Etanol, dimetylosulfotlenek, oleum cacao
20. Wskaż nieprawdziwe stwierdzenie dotyczące ichtiolu:
a) działa przeczyszczająco
b) jest przedstawicielem dziegci
c) ma zasadowe pH
d) stosowane w łuszczycy, trądziku, owrzodzeniach
agadolata89