dieta-fizjologiczna-tomasza-reznera-cz-ii.pdf

(871 KB) Pobierz
342699847 UNPDF
342699847.001.png
Niniejszy darmowy ebook zawiera fragment
pełnej wersji pod tytułem:
Aby przeczytać informacje o pełnej wersji, kliknij
Darmowa publikacja dostarczona przez
Niniejsza publikacja może być kopiowana, oraz dowolnie
rozprowadzana tylko i wyłącznie w formie dostarczonej przez
Wydawcę. Zabronione są jakiekolwiek zmiany w zawartości
publikacji bez pisemnej zgody wydawcy. Zabrania się jej
odsprzedaży, zgodnie z regulaminem Wydawnictwa Złote Myśl i .
© Copyright for Polish edition by ZloteMysli.pl & Tomasz Rezner
Data: 8.06.2007
Tytuł: Dieta fizjologiczna Tomasza Reznera – cz. II (fragment utworu)
Autor: Tomasz Rezner
Projekt okładki: Marzena Osuchowicz
Korekta: Sylwia Fortuna
Skład: Anna Popis-Witkowska
Internetowe Wydawnictwo Złote Myśli
Netina Sp. z o. o.
ul. Daszyńskiego 5
44-100 Gliwice
Autor oraz Wydawnictwo „Złote Myśli” dołożyli wszelkich starań, by zawarte w tej
książce informacje były kompletne i rzetelne. Nie biorą jednak żadnej
odpowiedzialności ani za ich wykorzystanie, ani za związane z tym ewentualne
naruszenie praw patentowych lub autorskich. Autor oraz Wydawnictwo „Złote Myśli”
nie ponoszą również żadnej odpowiedzialności za ewentualne szkody wynikłe
z wykorzystania informacji zawartych w książce.
Niniejsza publikacja, ani żadna jej część, nie może być kopiowana, ani w jakikolwiek
inny sposób reprodukowana, powielana, ani odczytywana w środkach publicznego
przekazu bez pisemnej zgody wydawcy. Wykonywanie kopii metodą kserograficzną,
fotograficzną, a także kopiowanie książki na nośniku filmowym, magnetycznym lub
innym powoduje naruszenie praw autorskich niniejszej publikacji.
Wszelkie prawa zastrzeżone.
All rights reserved.
342699847.002.png
SPIS TREŚCI
9. WSTĘP DO CZEŚCI DRUGIEJ
............................................................................5
CEL
. .................................................................................................................6
10.1.
.............................................................................................................7
10.2.
Świadomość
. ........................................................................................................7
10.3.
Odpowiedzialność
. ..............................................................................................8
10.4.
Wyznacz sobie, jaką chcesz mieć sylwetkę
..........................................................9
10.5.
Termin osiągnięcia zamierzonych efektów
.......................................................10
10.6.
Utrzymanie wyników
. ........................................................................................11
.........................................................................................................12
11.1.
.......................................................................................................12
11.1.1.
Nadwaga
. .....................................................................................................12
11.1.2.
Otyłość
. ........................................................................................................13
11.1.3.
Odchudzanie
. ..............................................................................................13
11.1.4.
Semantyka niektórych przedrostków
.........................................................14
11.2.
Normy
. ................................................................................................................15
11.2.1.
Tabele
. .........................................................................................................15
11.2.2.
Nomogramy
. ...............................................................................................15
11.2.3.
Przyjęte zwyczaje środowiskowe i kulturowe
.............................................15
11.2.4.
Własne metody porównawcze
. ...................................................................16
11.2.5.
Moje propozycje pomiaru
. ..........................................................................16
11.2.5.1.
Metoda liniału
. ....................................................................................16
11.2.5.2.
Metoda pomiaru fałdu skórnego
.........................................................17
DIETY
. ...........................................................................................................20
12.1.
....................................................................................................20
12.2.
............................................................................................................20
12.2.1.
Woda i elektrolity
. ......................................................................................21
12.2.2.
Sole mineralne
. ..........................................................................................22
12.2.3.
Makroelementy
. .........................................................................................22
12.2.4.
Mikroelementy
. .........................................................................................22
12.2.5.
Witaminy
. ..................................................................................................22
12.2.6.
Węglowodany
. ...........................................................................................23
12.2.7.
Białka i kwasy nukleinowe
. ........................................................................23
12.2.8.
Tłuszcze
. ....................................................................................................24
12.2.9.
Błonnik
. ......................................................................................................25
........................................................................................................26
13.1.
........................................................................................27
13.2.
Mody
. .................................................................................................................27
13.3.
.........................................................................................28
13.4.
......................................................................................28
13.5.
...........................................................................................................30
13.6.
...............................................................................30
13.7.
...............................................................................31
................33
14.1.
..................................................................................33
14.1.1.
Produkty zawierające dużo węglowodanów
...............................................34
14.2.
..........................................................................................35
14.2.1.
Produkty zawierające tłuszcze roślinne
.....................................................35
14.2.2.
Produkty zawierające tłuszcze zwierzęce
...................................................36
14.3.
...........................................................................................36
14.3.1.
Produkty zawierające białko zwierzęce
......................................................37
14.3.2.
Produkty zawierające białko roślinne
........................................................37
14.4.
..............................................................................................................37
14.4.1.
Pokarmy zawierające błonnik
. ...................................................................38
10.
11.
12.
13.
14.
.....................................................................................39
WAPŃ
............................................................................................................40
16.1.
...............................................................................40
JAK JEŚĆ ZDROWO I JESZCZE DO TEGO Z
PRZYJEMNOŚCIĄ
......................41
17.1.
...............................................................................................................41
17.1.1.
Smak
. ...........................................................................................................41
17.1.2.
Kęsy
. ...........................................................................................................42
17.1.3.
Gryzienie i żucie
. ........................................................................................43
17.2.
......................................................................................45
17.2.1.
Smak
. ..........................................................................................................45
17.2.2.
Zdrowie
. .....................................................................................................45
17.2.3.
Sylwetka
. ....................................................................................................45
...........46
......................................48
.............................................................51
............................55
..............................................................................57
.................................................................................................59
..................................................................................60
..............................................................................................61
...................................................................................64
15.
16.
17.
18.
19.
20.
21.
22.
23.
24.
25.
26.
DIETA FIZJOLOGICZNA TOMASZA REZNERA CZ. II - darmowy fragment - kliknij po więcej
Tomasz Rezner
● str. 5
10. Cel
Cel
Aby w ogóle coś osiągnąć, trzeba mieć wytknięty cel i określić
kierunek dążenia. Ponieważ czytasz ten poradnik, mogę wnioskować,
że chcesz mieć szczupłą sylwetkę. Zamiar ten może wywodzić się
z różnych powodów, ale nie ma to w twej chwili większego znaczenia.
Ważne jest to, że decydujesz się osiągnąć swój cel. Oprócz
wspaniałej sylwetki, zachowasz zdrowie. Do tego konieczne
jest odpowiednie postępowanie, abyś nie zboczył/a z wytyczonego
działania.
W mojej metodzie, którą ze względów autorskich i praktycznych
nazwałem metodą Tomasza Reznera , podam Ci, jak ten cel
osiągnąć w sposób przyjemny, zdrowy i fizjologiczny, a następnie
utrzymać wspaniałe efekty.
Metoda, którą opracowałem, nie jest jakimś niesamowicie
nowatorskim odkryciem, lecz bazuje na fizjologii organizmu
ludzkiego tak pod względem fizycznym, jak i psychicznym. Weźmy tu
pod uwagę, że ludzkość też trwa już dość długo, a nasze organizmy
i sposób ich funkcjonowania nie zmieniły się w sposób znaczący od
przynajmniej 10 000 lat (jest to bardzo delikatne założenie).
Moja metoda opiera się na wielu znanych i jednocześnie często
ignorowanych prawdach, a jest genialna ze względu na prostotę,
łatwość stosowania, skuteczność, ekologię i fizjologię, wpływ na
psychikę i jeszcze inne czynniki. Często tłumy ludzi przechodzą obok
jakichś zjawisk i nie dostrzegają sedna sprawy, a dopiero gdy ktoś
zbierze i opracuje rządzące nimi prawa, wszyscy dziwią się, że to jest
takie proste i oczywiste, że nawet dziecko to zrozumie, a przez tyle lat
Copyright by Wydawnictwo Złote Myśli & Tomasz Rezner
10.
342699847.003.png
 
Zgłoś jeśli naruszono regulamin