dieta-fizjologiczna-tomasza-reznera-cz-ii.pdf
(
871 KB
)
Pobierz
342699847 UNPDF
Niniejszy
darmowy
ebook zawiera
fragment
pełnej wersji pod tytułem:
"Dieta fizjologiczna Tomasza Reznera – cz. II"
Aby przeczytać informacje o pełnej wersji,
kliknij
Darmowa publikacja
dostarczona przez
ZloteMysli.pl
Niniejsza publikacja może być kopiowana, oraz dowolnie
rozprowadzana tylko i wyłącznie w formie dostarczonej przez
Wydawcę. Zabronione są jakiekolwiek zmiany w zawartości
publikacji bez pisemnej zgody wydawcy. Zabrania się jej
odsprzedaży, zgodnie z
regulaminem Wydawnictwa Złote Myśl
i
.
© Copyright for Polish edition by
ZloteMysli.pl
& Tomasz Rezner
Data: 8.06.2007
Tytuł: Dieta fizjologiczna Tomasza Reznera – cz. II (fragment utworu)
Autor: Tomasz Rezner
Projekt okładki: Marzena Osuchowicz
Korekta: Sylwia Fortuna
Skład: Anna Popis-Witkowska
Internetowe Wydawnictwo Złote Myśli
Netina Sp. z o. o.
ul. Daszyńskiego 5
44-100 Gliwice
WWW:
www.ZloteMysli.pl
EMAIL:
kontakt@zlotemysli.pl
Autor oraz Wydawnictwo „Złote Myśli” dołożyli wszelkich starań, by zawarte w tej
książce informacje były kompletne i rzetelne. Nie biorą jednak żadnej
odpowiedzialności ani za ich wykorzystanie, ani za związane z tym ewentualne
naruszenie praw patentowych lub autorskich. Autor oraz Wydawnictwo „Złote Myśli”
nie ponoszą również żadnej odpowiedzialności za ewentualne szkody wynikłe
z wykorzystania informacji zawartych w książce.
Niniejsza publikacja, ani żadna jej część, nie może być kopiowana, ani w jakikolwiek
inny sposób reprodukowana, powielana, ani odczytywana w środkach publicznego
przekazu bez pisemnej zgody wydawcy. Wykonywanie kopii metodą kserograficzną,
fotograficzną, a także kopiowanie książki na nośniku filmowym, magnetycznym lub
innym powoduje naruszenie praw autorskich niniejszej publikacji.
Wszelkie prawa zastrzeżone.
All rights reserved.
SPIS TREŚCI
9. WSTĘP DO CZEŚCI DRUGIEJ
............................................................................5
CEL
.
.................................................................................................................6
10.1.
Uczciwość
.............................................................................................................7
10.2.
Świadomość
.
........................................................................................................7
10.3.
Odpowiedzialność
.
..............................................................................................8
10.4.
Wyznacz sobie, jaką chcesz mieć sylwetkę
..........................................................9
10.5.
Termin osiągnięcia zamierzonych efektów
.......................................................10
10.6.
Utrzymanie wyników
.
........................................................................................11
POJĘCIA
.........................................................................................................12
11.1.
Nazewnictwo
.......................................................................................................12
11.1.1.
Nadwaga
.
.....................................................................................................12
11.1.2.
Otyłość
.
........................................................................................................13
11.1.3.
Odchudzanie
.
..............................................................................................13
11.1.4.
Semantyka niektórych przedrostków
.........................................................14
11.2.
Normy
.
................................................................................................................15
11.2.1.
Tabele
.
.........................................................................................................15
11.2.2.
Nomogramy
.
...............................................................................................15
11.2.3.
Przyjęte zwyczaje środowiskowe i kulturowe
.............................................15
11.2.4.
Własne metody porównawcze
.
...................................................................16
11.2.5.
Moje propozycje pomiaru
.
..........................................................................16
11.2.5.1.
Metoda liniału
.
....................................................................................16
11.2.5.2.
Metoda pomiaru fałdu skórnego
.........................................................17
DIETY
.
...........................................................................................................20
12.1.
Zróżnicowanie
....................................................................................................20
12.2.
Składniki
............................................................................................................20
12.2.1.
Woda i elektrolity
.
......................................................................................21
12.2.2.
Sole mineralne
.
..........................................................................................22
12.2.3.
Makroelementy
.
.........................................................................................22
12.2.4.
Mikroelementy
.
.........................................................................................22
12.2.5.
Witaminy
.
..................................................................................................22
12.2.6.
Węglowodany
.
...........................................................................................23
12.2.7.
Białka i kwasy nukleinowe
.
........................................................................23
12.2.8.
Tłuszcze
.
....................................................................................................24
12.2.9.
Błonnik
.
......................................................................................................25
NAWYKI
........................................................................................................26
13.1.
Nawyki a okoliczności
........................................................................................27
13.2.
Mody
.
.................................................................................................................27
13.3.
Przekarmianie dzieci
.........................................................................................28
13.4.
Ilość posiłków na dobę
......................................................................................28
13.5.
Śniadanie
...........................................................................................................30
13.6.
Popijanie pokarmu płynem
...............................................................................30
13.7.
Przyprawy i ulubione smaki
...............................................................................31
POKARMY ZAWIERAJĄCE GŁÓWNE SKŁADNIKI ŻYWIENIOWE
................33
14.1.
Węglowodany, czyli cukry
..................................................................................33
14.1.1.
Produkty zawierające dużo węglowodanów
...............................................34
14.2.
Lipidy, czyli tłuszcze
..........................................................................................35
14.2.1.
Produkty zawierające tłuszcze roślinne
.....................................................35
14.2.2.
Produkty zawierające tłuszcze zwierzęce
...................................................36
14.3.
Białko oraz peptydy
...........................................................................................36
14.3.1.
Produkty zawierające białko zwierzęce
......................................................37
14.3.2.
Produkty zawierające białko roślinne
........................................................37
14.4.
Błonnik
..............................................................................................................37
14.4.1.
Pokarmy zawierające błonnik
.
...................................................................38
10.
11.
12.
13.
14.
OWOCE I WARZYWA
.....................................................................................39
WAPŃ
............................................................................................................40
16.1.
Pokarmy zawierające wapń
...............................................................................40
JAK JEŚĆ ZDROWO I JESZCZE DO TEGO Z
PRZYJEMNOŚCIĄ
......................41
17.1.
Jak jeść
...............................................................................................................41
17.1.1.
Smak
.
...........................................................................................................41
17.1.2.
Kęsy
.
...........................................................................................................42
17.1.3.
Gryzienie i żucie
.
........................................................................................43
17.2.
Przyjemność z jedzenia
......................................................................................45
17.2.1.
Smak
.
..........................................................................................................45
17.2.2.
Zdrowie
.
.....................................................................................................45
17.2.3.
Sylwetka
.
....................................................................................................45
SPOŻYWANIE POKARMÓW ZAWIERAJĄCYCH DUŻĄ ILOŚĆ WODY
...........46
KONTROLA I ILOŚĆ SPOŻYWANYCH POKARMÓW
......................................48
PRAWIDŁOWE ŁĄCZENIE POTRAW
.............................................................51
PRAWIDŁOWA KOLEJNOŚĆ SPOŻYWANIA POKARMÓW
............................55
BIAŁKO W POŻYWIENIU
..............................................................................57
PRZYPRAWY
.................................................................................................59
NAWYKI I ZWYCZAJE
..................................................................................60
UŻYWKI
..............................................................................................61
ZAKOŃCZENIE
...................................................................................64
15.
16.
17.
18.
19.
20.
21.
22.
23.
24.
25.
26.
DIETA FIZJOLOGICZNA TOMASZA REZNERA CZ. II -
darmowy fragment -
kliknij po więcej
Tomasz Rezner
● str.
5
10.
Cel
Cel
Aby w ogóle coś osiągnąć, trzeba mieć wytknięty cel i określić
kierunek dążenia. Ponieważ czytasz ten poradnik, mogę wnioskować,
że chcesz mieć szczupłą sylwetkę. Zamiar ten może wywodzić się
z różnych powodów, ale nie ma to w twej chwili większego znaczenia.
Ważne jest to, że decydujesz się osiągnąć swój cel.
Oprócz
wspaniałej sylwetki, zachowasz zdrowie.
Do tego konieczne
jest odpowiednie postępowanie, abyś nie zboczył/a z wytyczonego
działania.
W mojej metodzie, którą ze względów autorskich i praktycznych
nazwałem
metodą Tomasza Reznera
, podam Ci, jak ten cel
osiągnąć w sposób przyjemny, zdrowy i fizjologiczny, a następnie
utrzymać wspaniałe efekty.
Metoda, którą opracowałem, nie jest jakimś niesamowicie
nowatorskim odkryciem, lecz bazuje na fizjologii organizmu
ludzkiego tak pod względem fizycznym, jak i psychicznym. Weźmy tu
pod uwagę, że ludzkość też trwa już dość długo, a nasze organizmy
i sposób ich funkcjonowania nie zmieniły się w sposób znaczący od
przynajmniej 10 000 lat (jest to bardzo delikatne założenie).
Moja metoda opiera się na wielu znanych i jednocześnie często
ignorowanych prawdach, a jest genialna ze względu na prostotę,
łatwość stosowania, skuteczność, ekologię i fizjologię, wpływ na
psychikę i jeszcze inne czynniki. Często tłumy ludzi przechodzą obok
jakichś zjawisk i nie dostrzegają sedna sprawy, a dopiero gdy ktoś
zbierze i opracuje rządzące nimi prawa, wszyscy dziwią się, że to jest
takie proste i oczywiste, że nawet dziecko to zrozumie, a przez tyle lat
Copyright by Wydawnictwo
Złote Myśli
& Tomasz Rezner
10.
Plik z chomika:
azadroga
Inne pliki z tego folderu:
czas-na-zmiany.pdf
(542 KB)
5-najlepszych-listow-handlowych.pdf
(3014 KB)
7-rzeczy-ktore-musisz-wiedziec-zanim-zalozysz-wlasna-strone-www.pdf
(716 KB)
8-sekretow-sukcesu-napoleona-hilla.pdf
(370 KB)
10-mitow-pozycjonowania-stron-internetowych.pdf
(464 KB)
Inne foldery tego chomika:
Coś zwiazane z prawem
Poradniki
Zgłoś jeśli
naruszono regulamin