Schab po szlachecku.pdf

(78 KB) Pobierz
Schab po szlachecku
TVP Telewizja Polska SA
http://www.tvp.pl/strony/wersja-do-druku?oid=1609593&mod=news
drukuj
Schab po szlachecku
02.04.2010
1,5 kg schabu środkowego
sól, pieprz
2 jabłka
1 cebula
5 ząbków czosnku
garść ziarenek jałowca
50 ml Ŝubrówki
1 litr soku z jabłek
3 łyŜki octu jabłkowego
30 g smalcu
1.
Dopraw mięso solą i pieprzem
2.
Jabłka obierz i pokrój na plasterki.
3.
Cebulę pokrój w ósemki. Czosnek utłucz tłuczkiem.
4.
Mięso ułóŜ w brytfance, i obłóŜ cebulą, jabłkami i czosnkiem. Wsyp ziarna jałowca. Zalej Ŝubrówką i sokiem
jabłkowym wymieszanym z octem.
5.
Wmasuj marynatę w mięso. Odstaw do lodówki na co najmniej 5 dni.
6.
Na patelni rozgrzej smalec. PodsmaŜ na nim mięso ze wszystkich stron.
7.
Marynatę przecedź przez sitko. MoŜe się przydać do podlewania mięsa w czasie pieczenia.
8.
PrzełóŜ mięso do Ŝaroodpornej foremki. UłóŜ obok mięsa jabłka i cebulę. Zalej tłuszczem z patelni .
9.
Przykryj i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na około 11,5 godziny. Jeśli masz termometr do
mięsa, moŜesz go uŜyć. Schab jest gotowy, kiedy temperatura w środku mięsa osiągnie temperaturę 75 stopni.
© 2008 Telewizja Polska SA
1 of 1
2010-05-04 08:26
289345297.002.png 289345297.003.png 289345297.004.png 289345297.005.png 289345297.001.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin