Schab po szlachecku.pdf
(
78 KB
)
Pobierz
Schab po szlachecku
TVP Telewizja Polska SA
http://www.tvp.pl/strony/wersja-do-druku?oid=1609593&mod=news
drukuj
Schab po szlachecku
02.04.2010
1,5 kg schabu środkowego
sól, pieprz
2 jabłka
1 cebula
5 ząbków czosnku
garść ziarenek jałowca
50 ml Ŝubrówki
1 litr soku z jabłek
3 łyŜki octu jabłkowego
30 g smalcu
1.
Dopraw
mięso
solą i pieprzem
2.
Jabłka obierz i pokrój na plasterki.
3.
Cebulę pokrój w ósemki. Czosnek utłucz tłuczkiem.
4.
Mięso ułóŜ w brytfance, i obłóŜ cebulą, jabłkami i czosnkiem. Wsyp ziarna jałowca. Zalej Ŝubrówką i sokiem
jabłkowym wymieszanym z octem.
5.
Wmasuj marynatę w mięso. Odstaw do lodówki na co najmniej 5 dni.
6.
Na
patelni
rozgrzej smalec. PodsmaŜ na nim mięso ze wszystkich stron.
7.
Marynatę przecedź przez sitko. MoŜe się przydać do podlewania mięsa w czasie pieczenia.
8.
PrzełóŜ mięso do Ŝaroodpornej foremki. UłóŜ obok mięsa jabłka i cebulę. Zalej tłuszczem z
patelni
.
9.
Przykryj i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na około 11,5 godziny. Jeśli masz termometr do
mięsa, moŜesz go uŜyć. Schab jest gotowy, kiedy temperatura w środku mięsa osiągnie temperaturę 75 stopni.
© 2008 Telewizja Polska SA
1 of 1
2010-05-04 08:26
Plik z chomika:
finiarel
Inne pliki z tego folderu:
Polędwica łososiowa Ligawy.pdf
(736 KB)
Polędwice - wiosenne wariacje Wojtka Minora.pdf
(1097 KB)
Polędwiczka Kazika.pdf
(474 KB)
Polędwica sopocka, pieczona.pdf
(264 KB)
Polędwica wieprzowa wędzona.pdf
(127 KB)
Inne foldery tego chomika:
Kilka przepisów na boczki
Kilka przepisów na bułeczki i bagietki
Kilka przepisów na chleby domowe
Kilka przepisów na galarety
Kilka przepisów na grzańce
Zgłoś jeśli
naruszono regulamin