Jak zrobić szaszłyki z kurczaka.pdf

(27 KB) Pobierz
Jak zrobić szaszłyki z kurczaka
Jak zrobić szaszłyki z kurczaka?
Szaszłyki z kurczaka.
Ilość składników dostosowujemy do swoich potrzeb , przy tym
przepisie nie trzeba się trzymać sztywno wyznaczonych proporcji.
Filety z kurczaka trzeba pokroić w kawałki (mniej więcej 2cm/ 2cm),
podzielić na dwie części i zalać bejcą.
Jak zrobić bejcę ? W bardzo prosty sposób. Jogurt naturalny
wymieszać z roztartym czosnkiem, solą i białym pieprzem. Połowę tej
mikstury rozmieszać z ziołami np.: oregano, bazylia, majeranek;
drugą połowę wymieszać ze słodką i ostrą papryką.
Jedną część mięsa zalewamy bejcą ziołową, drugą – bejcą
paprykową. Kurczak powinien leżeć w zalewie około godziny (im
dłużej, tym lepiej). Kiedy mięso już się wymoczy, nabijać kawałki na
patyczki do szaszłyków na zmianę z papryką, pieczarkami i cebulą.
Kawałki mięsa, grzybów i warzyw powinny być mniej więcej tej samej
wielkości. Tak przygotowane szaszłyki podsmażamy na patelni (na
kilku łyżkach oliwy) z wszystkich stron, potem zapiekamy przez
chwilę w piekarniku zawinięte w folii aluminiowej.
Młode ziemniaczki ugotowane, ale nie obrane! , przekroić na
połówki. Blachę do ciasta wyłożyć folią aluminiową, posmarować
masłem z roztartym czosnkiem, posypać ziołami.
Na to ułożyć ziemniaki skórką do góry. Wszystko zawinąć folią i
zapiec w piekarniku przez około 15 minut, aż ziemniaczki się
zarumienią.
Do szaszłyków z młodymi ziemniakami doskonale pasuje świeża,
zielona sałata skropiona odrobiną soku z cytryny.
Zgłoś jeśli naruszono regulamin