PRZEPISY - OD 5 MIESIĄCA.rtf

(10 KB) Pobierz

1.Marchewkowy kleik

 

Składniki:

- kilka małych marchewek ( lub 2-3 średnie)

- kleik ryżowy

- 1 łyżeczka oliwy z oliwek lub masła

- woda

 

Sposób przygotowania:

Ugotować obraną marchew w niewielkiej ilości wody, zmiksować lub przetrzeć przez sitko. Dodać kleik (tyle by uzyskać pożądaną konsystencję), wymieszać, podgrzać i dodać masło lub oliwę.

 

 

 

 

2.Kleik z brokuł

 

Składniki:

- kilka różyczek brokuła

- woda

- kleik ryżowy

 

Sposób przygotowania:

Ugotować brokuły do miękkości, zmiksować i dodać kleik ryżowy.

 

3.Zupa jarzynowa

 

Składniki:

- jeden mały ziemniak

- 1/2 małej marchewki

- 1/4 korzenia pietruszki

- por

- seler

- łyżeczka oliwy z oliwek lub oleju sojowego bądź masła

- 2 płaskie łyżeczki kleiku ryżowego

- 150-200ml wody

 

Sposób przygotowania:

Ugotować wyszorowany ziemniak w łupince, a osobno ugotować marchew, por wraz z selerem i pietruszką. Zmiksować jarzyny wraz z wodą z gotowania i obranym ziemniakiem, w razie potrzeby zagęścić kleikiem dodać oliwę lub masło i podgrzać mieszając by składniki dobrze się połączyły.

 

4.Zupka jarzynowa z mlekiem modyfikowanym

 

Składniki:

- 1/2 marchewki

- średni ziemniak

- łyżeczka kleiku ryżowego

- 60 ml mleka modyfikowanego

 

Sposób przygotowania:

Jarzyny pokroić w kostkę i wrzucić do wrzącej wody. Gotować ok. 20 minut. Następnie przetrzeć przez sitko lub zmiksować. Dodać łyżeczkę kleiku i ponownie zagotować. Przygotować 60 ml mleka zmodyfikowanego wg przepisu. Wszystko razem wymieszać.

 

5.Zupka jarzynowa z ryżem

 

Składniki:

- 1 ziemniak

- 1 marchewka

- 1 łyżeczka ryżu

- trochę pietruszki

- łyżeczka masła

- ewentualnie żółtko

 

Sposób przygotowania:

Warzywa obrać pokroić w kostkę, zalać wodą i gotować. Dodać ryż i masło. Wszystko gotować ok. 30min. Calość przetrzeć lub zmiksować.

 

6.Zupa jarzynowa z burakami

 

Składniki:

- 1/2 buraka

- marchewka

- 1/2 ziemniaka

- 1/4 pietruszki

- 1 łyżeczka masła/oliwa z oliwek

- 2 łyżeczki kleiku ryżowego

 

Sposób przygotowania:

Ugotować warzywa, zmiksować z dodatkiem wywaru z gotowania, podgrzać i dodać tłuszcz. Jeśli trzeba dodać kleik w celu uzyskania odpowiedniej konsystencji.

 

7.Zupa jarzynowa z kalafiorem i brokułami

 

Składniki:

- marchew

- kalafior

- brokuł

- oliwa z oliwek

- kleik ryżowy

 

Sposób przygotowania:

Gotujemy warzywa. Miksujemy wraz z wodą z gotowania, dodajemy oliwę i w razie potrzeby zagęszczamy kleikiem ryżowym.

 

8.Zupa ziemniaczana

 

Składniki:

- 2 ziemniaki

- 2 szklanki wywaru z warzyw(por, marchew, pietruszka, seler)

 

Sposób przygotowania:

Obrać ziemniaki, pokroić w kostkę i ugotować w wywarze z jarzyn. Zmiksować.

 

9.Zupa z brokuł

 

Składniki:

- 1 marchewka

- 100gram brokuła

- 1 łyżeczka oliwy

- 1 łyżeczka kaszki ryżowej

 

Sposób przygotowania:

Ugotować marchew i brokuła(osobno z dodatkiem oliwy) zmiksować, dodać kaszkę, wymieszać.

 

10.Mus jabłkowy

 

Składniki:

- 1 duże słodko-kwaśne jabłko

- sok jabłkowy klarowny

- kleik ryżowy

 

Sposób przygotowania:

Jabłko obrać, pokroić w kawałeczki, ugotować w niewielkiej ilości wody by zmiękły, zmiksować, dodać kleik ryżowy i sok klarowny do smaku.

 

11.Zupa z cukinii

 

Składniki:

- 5 marchewek

- ziemniak

- kilka plasterków cukinii

- kasza jaglana

- kawałeczek piersi z indyka

- natka selera

- natka pietruszki

- por

 

Sposób przygotowania:

Ugotować na maśle 5 marchewek, 1 ziemniaka i pod koniec gotowania dodać kilka plasterków cukinii. Na koniec kasze jaglana i na malym ogniu gotować aż napęcznieje. W innym garnku gotować pierś z indyka razem z natką selera i pietruszki oraz porem. Po zmieleniu warzyw możemy zrobić dwie zupki- mięsną i bezmięsną. Cukinia nadaje potrawom słodkawego smaku.

 

12. Kisiel żurawinowy

 

Składniki:

- 100g żurawin

- 20g cukru

- 10g mąki ziemniaczanej

- 200 ml. wody

 

Sposób przygotowania:

Żurawiny po umyciu rozgniatamy i wrzucamy do gotujšcej się wody wraz z cukrem. Po krótkim czasie gotowania przecieramy przez plastikowe sitko. Mąkę ziemniaczaną rozprowadzamy w niewielkiej ilości zimnej wody. Powoli mieszając wlewamy do gotującej się wody. Gotujemy.

 

13.Przecier z malin

 

Składniki:

- 1 szklanka malin

- 2 łyżki kleiku ryżowego

 

Sposób przygotowania:

Miękkie dojrzałe owoce płuczemy wrzątkiem. Przecieramy maliny i dodajemy kleik ryżowy delikatnie mieszając.

 

14. Sok marchewkowo-jabłkowy

 

Składniki:

- średnia marchew

- średnie jabłko

 

Sposób przygotowania:

Marchew i jabłko myjemy, obieramy i płuczemy. Ścieramy na tarce. Wyciskamy sok na sitku pogrążonym w szklance.

 

15. Pierwsza zupka marchewkowa

 

Składniki:

- 1 średniej marchwi (60g)

- mały ziemniak (30g)

- łyżeczka oliwy lub świeżego masła

- 2 płaskie łyżeczki kleiku ryżowego

- 100 g wody (1 porcja = 150 g)

 

Sposób przygotowania:

Warzywa myjemy, obieramy i płuczemy, a następnie kroimy drobno w kostkę. Wkładamy do wrzącej wody i gotujemy pod przykryciem, najlepiej ok. 30 min. Miękkie ugotowane warzywa miksujemy lub przecieramy przez sitko. Następnie łączymy z wywarem i kleikiem, doprowadzamy do zagotowania. Dodajemy oliwę i mieszamy.

 

16. Zupa marchewkowa z mlekiem modyfikowanym

 

Składniki:

- 1 małej marchwi (50g)

- średni ziemniak (70g)

- łyżeczka kiełku ryżowego

- 60g mleka modyfikowanego następnego

- 60 ml wody(1 porcja = 180 g)

 

Sposób przygotowania:

Warzywa po umyciu i obraniu kroimy w drobną kostkę. Wkładamy je do wrzątku i gotujemy ok. 20 min. Miękkie ugotowane warzywa miksujemy lub przecieramy przez sitko, dodajemy kleik i zagotowujemy mieszając. Przygotowujemy mleko. Zmiksowane warzywa dokładnie mieszamy z mlekiem modyfikowanym i podgrzewamy zupę. Przed podaniem należy sprawdzić temperaturę.

 

17.Bezmleczna papka ryżowa

 

Składniki:

- 10 gr płatków ryżowych

- 100 ml wody

- 100 gr łagodnego jabłka

- łyżka masła

 

Sposób przygotowania:

W garnuszku zagotuj wodę. Jabłko cienko obierz i drobno pokrój. Na wrzątek wrzuć jabłko i płatki ryżowe. Zagotuj dodaj masło wymieszaj i całość zmiksuj.

 

18.Przecier z dynii

 

Składniki:

- 1 filiżanka pokrojonego w drobną kostkę miąższu dyni

- 3 łyżki wody

 

Sposób przygotowania:

Miąższ dyni zalej w garnuszku trzema łyżkami wrzącej wody i gotuj pod przykryciem na małym ogniu aż do miękkości (około 5 minut). Zmiksuj. Podawaj po ostudzeniu.

 

19.Budyń mleczny

 

Składniki:

- 180 ml mleka modyfikowanego

- 8 g maki ziemniaczanej

 

Sposób przygotowania:

Mleko wymieszaj z mąką, gotuj cały czas mieszając. Można dodać starte jabłko.

 

20.Sok z jabłek

 

Składniki:

- świeże, dojrzałe jabłko

 

Sposób przygotowania:

Dojrzałe, słodkie, soczyste jabłko umyj dokładnie pod bieżšcš wodš, obierz starannie ze skórki i sparz wrzątkiem. Następnie zetrzyj owoc na drobnej tarce. Startą papkę przełóż do sitka i łyżeczką spróbuj wycisnąć świeży soczek. Podawaj maluchowi zaraz po przygotowaniu.

 

21.Dla wegetarianina

 

Składniki:

- 2-3 łyżki ryżu

- 1 łyżeczka kaszy kukurydzianej

- 2 plasterki banana

- 1 łyżeczka soku pomarańczowego

- 2 winogrona

- garść jagód

- 1 łyżeczka cukru

- wiórki kokosowe

 

Sposób przygotowania:

Ryż i kaszę gotować osobno w nieosolonej wodzie. Owoce opłukać. Z brzoskwini i winogrona usunąć pestki i obrać skórkę. Owoce i cukier zmiksować na papkę. Ryż wymieszać z kaszą i nałożyć na spód miseczki. Na górę nałożyć owocową papkę lub wymieszać ze spodnią warstwą. Posypać wiórkami kokosowymi i polać sokiem z pomarańczą. Podawać od razu.

 

22.Piertuszka z brokułami

 

Składniki:

- 225g pietruszki

- 115g brokułów

- 300ml mieszanki mlecznej lub wody

 

Sposób przygotowania:

Pietruszkę wrzucamy do rondla dodajemy mleko, doprowadzamy do wrzenia a następnie przykrywamy i gotujemy ok. 10min. na wolnym ogniu. Dodajemy brokuły i gotujemy przez następne 10 min., aż warzywa będą miękkie. Miksujemy lub przecieramy przez sito. Objętość: 600ml.

 

23.Zupa kalafiorowa

 

Składniki:

- pół piersi z kurczaka

- 1 ziemniaczek

- 1 marchewka

- pół pietruszki

- kawałeczek selera

- kawałeczek pora

- różyczka kalafiora

 

Sposób przygotowania:

Dokładnie umyć pierś, pokroić i wrzucić do gotującej się wody. Obrać warzywa, umyć i drobno pokroić, wrzucić do mięska. Gotować, aż będą miękkie. Przestudzić zupkę i dokładnie zmiksować. Podawać dziecku w temperaturze letniej.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin