Pizza kalabryjskaCiasto:2 szklanki mąki (30 dag),2 dag drożdży,1 łyżeczka cukru,1/2 szklanki wody,sól, pieprz,5 dag smalcu1 jajo,1 łyżka tłuszczu do naczynia Nadzienie:6 średnich pomidorów (50 dag),4-5 łyżek oliwy bazylia,1 ząbek czosnku,1 puszka (15 dag) tuńczyka w oleju,3 dag anchois (sardeli),4 dag kaparów,sólMąkę przesiać przez sito na stolnice. Drożdże z cukrem rozprowadzić ciepłą wodą, zostawić w ciepłym miejscu na ok. 30 min. Następnie wlać powoli do mąki, dodać sól, pieprz i wyrabiać. Dodać rozpuszczony, lecz nie gorący smalec oraz surowe żółtko i wyrabiać dalej (dolewając ewentualnie trochę ciepłej wody), tak aby ciasto odstawało od ręki i było dość twarde. Przykryć serwetką i zostawić w ciepłym miejscu na ok. 1 godz. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić na kawałki, udusić na gorącej oliwie, odparowując sok, dodać bazylię i posiekany czosnek, wymieszać, przestudzić. Tuńczyka i anchois pokroić na drobne kawałki, kapary osączyć. Wymieszać wszystko z pomidorami, posolić. Odłożyć 1/3 ciasta. Resztę włożyć do wysmarowanej tłuszczem formy na grubość 1 cm, tworząc dookoła dość wysoki rant. Rozłożyć na cieście nadzienie, przykryć pozostałym, rozwałkowanym ciastem. Na te wierzchnią warstwę ciasta zagiąć wystającą część rantu spodniej warstwy, zlepiając je w ten sposób. Posmarować wierzch białkiem. Wstawić do nagrzanego piekarnika nagrzanego do 200 st. C i piec bez przykrycia ok. 40 min.
Tigfist