Pizza z jajami, jarzynami i żółtym seremciasto:40 dag (2 szklanki) mąki,1/2 łyżki oleju słonecznikowego lub oliwy,4 dag drożdży,2/3 szklanki wody,szczypta soli,tłuszcz do blachydodatki:13 łyżek przecieru pomidorowego,2-3 ugotowane jaja,2-3 pomidory,15-20 dag oczyszczonej cukini lub kabaczka,1-2 strąki papryki świeżej lub konserwowej,pęczek natki pietruszki lub koperku,10-20 dag żółtego sera,sól, pieprzinne przyprawy według uznaniaDrożdże rozprowadzić w letniej wodzie (może być pół na pół z mlekiem) i połączyć z przesianą mąką. Wyrabiać około 10 min. Następnie wlać oliwę i dalej wyrabiać, aż ciasto stanie się gładkie i będzie odstawać od dłoni. Odstawić do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość. Rozwałkować na placek grubości 1 cm i wyłożyć na wysmarowaną tłuszczem blachę. Zrobić podwyższony brzeg. Przygotować dodatki do pizzy. Warzywa umyć i oczyścić. Jaja obrać i pokroić w plasterki. Pomidory pokroić w krążki. Cukinię lub kabaczek oczyścić z miąższu, drobno posiekać. Paprykę pozbawić pestek i pokroić w krążki. Ciasto posmarować przecierem pomidorowym, pokryć rozdrobnionymi jajami i jarzynami w dowolnej kolejności. Przyprawić do smaku, posypać tartym żółtym serem. Piec około 30 min w średnio gorącym piekarniku. Przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki lub koperkiem. Spożywać na gorąco.
Tigfist