Komponenty srodowiska-woda.pdf

(152 KB) Pobierz
Komponenty srodowiska-woda
Literatura
1. K. Adamowicz : Oczyszczanie ś cieków, Serwis Ekologiczny Proekologia
2. Ocena jako ś ci wód powierzchniowych w 2005 roku w regionie tarnowskim, Opracowanie: Wojewódzki
Inspektorat Ochrony Ś rodowiska w Krakowie, Delegatura w Tarnowie, Dział Monitoringu Ś rodowiska,
Tarnów
2006
3. Toksykologia ś rodowiska, 2006
4. D. Cichy, W. Michałow, H. Saudner: Ochrona i kształtowanie ś rodowiska, W-wa 1988, WSiP
5. A.L. Kowal, M. Ś widerska-Bro Ŝ : Oczyszczanie wody, Wyd. PWN, W-wa-Wrocław 1996
6. Dijlido – Instrumentalne metody badania wody i ś cieków, 1997
7. W. Chełmicki – Woda. Zasoby, degradacja, ochrona, 2001
8. Dobrza ń ski – Ochrona ś rodowiska przyrodniczego
9. http://pl.wikipedia.org
10. http://greenworld.serwus.pl
11. R.Graffiti – Biologiczna ocena jako ś ci wody
12. B. Bartkiewicz – Oczyszczanie ś cieków płyn ą cych, PWN, W-wa 2002
13. B. Koziorowski, J. Kucharski – Ś cieki przemysłowe, W-wa 1964
14. B. Głowniak, E. Kempka, T. Winnicki – Podstawy ochrony ś rodowiska, PWN, W-wa 1985
15. Encyklopedia multimedialna PWN, W-wa 1999
16. K. St ę pczak – Ochrona i kształtowanie ś rodowiska, WSiP, W-wa 1994
17. L. Kowal – Oczyszczanie wody, PWN, W-wa 2005
18. A. Sta ń czykowa – Ekologia naszych wód, W-wa 1997
19. B. Alloway – Chemiczne podstawy zanieczyszcze ńś rodowiska, 1999
20. Falkowska – Chemia atmosfery, 1996
21. K. Juda – Rezler – Oddziaływanie zanieczyszcze ń powietrza, 2000
22. Cz. Rosik – Dulewska – Podstawy gospodarki odpadami, 2002
23. Bartkiewicz B. - Oczyszczanie ś cieków przemysłowych, Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa 2002
24. Hartmann L., - Biologiczne oczyszczanie ś cieków, Wyd. Instalator Polski, Warszawa 1996
25. http://www.publikacje.hdwao.pl
26. Mała encyklopedia PWN, PWN, Warszawa, 1995
Komponenty ś rodowiska
- WODA
- POWIETRZE
- GLEBA
Komponenty ś rodowiska
WODA
Woda jest jedynym odnawialnym
surowcem strategicznym,
a równocze ś nie jako jeden z nielicznych
surowców naturalnych nie ma
substytutu.
51368526.005.png
„Woda nie jest produktem
handlowym takim jak ka Ŝ dy inny,
lecz raczej dziedzictwem,
które musi by ć chronione, bronione
i traktowane jako takie.”
Wi ę kszo ść wody wyst ę puj ą cej w przyrodzie jest
"słona" (około 97,38%), tzn. zawiera du Ŝ o
rozpuszczonych soli, głównie chlorku sodu.
W wodzie rozpuszczone s ą równie Ŝ gazy –
najwi ę cej dwutlenku w ę gla.
W wodzie rozpuszczone s ą równie Ŝ inne sole
mineralne – najwięcej woda morska i wody
mineralne.
Dyrektywa Wodna Unii Europejskiej 2000/60/WE
Wła ś ciwo ś ci fizyczne wody
Rozszerzalno ść temperaturowa
• Temperatura topnienia pod ciśnieniem 1 atm: 0
°
C= 273,15 K
Woda jako jedna z niewielu substancji nie poddaje się
zasadzie liniowej rozszerzalności temperaturowej –
w zakresie temperatur 0°C - 4°C rozszerza się wraz ze
spadkiem temperatury, a zmniejsza objętość wraz ze
wzrostem temperatury.
• Temperatura wrzenia pod ciśnieniem 1 atm: 100°C = 373,15 K
• Gęstość w temperaturze 4°C: 1 kg/l
• Temperatura krytyczna: 374°C = 647,15 K
• Ciepło właściwe: 4187 J/(kg*K) = 1 kcal
51368526.006.png
Ci ą głe kr ąŜ enie wody w przyrodzie opisuje cykl
hydrologiczny.
Funkcje wody w ś rodowisku
geograficznym
Szacuje się, Ŝe wszystkie rodzaje wód łącznie mają objętość
1360 mln km 3
- rzeźbotwórcza (akumulacja rzeczna i lodowcowa, erozja
rzeczna i lodowcowa),
- skałotwórcza (osady morskie z minionych epok
geologicznych)
- magazyn ciepła (para wodna w atmosferze)
- rozpuszczalnik związków organicznych (woda w glebie)
- źródło poŜywienia dla człowieka (rybołówstwo)
- droga transportowa (Ŝegluga)
- źródło energii (hydroelektrownie)
Znaczenie biologiczne
Wody powierzchniowe klasyfikuje si ę wg:
Woda jest powszechnym rozpuszczalnikiem zwi ą zków ustrojowych
i niezb ę dnym uzupełnieniem pokarmu wszystkich organizmów.
Uczestniczy w przebiegu wi ę kszo ś ci reakcji metabolicznych, stanowi
ś rodek transportu wewn ą trzustrojowego: np. produktów przemiany
materii, substancji od Ŝ ywczych, hormonów, enzymów.
- zasolenia
- zawarto ś ci składników mineralnych
- temperatury (prądy morskie ciepłe i zimne,
stratyfikacja termiczna)
- mo Ŝ liwo ś ci przemieszczania si ę
1. wody płynące: rzeki, strumienie
2. wody stojące: jeziora, bagna
Reguluje temperatur ę .
Stanowi płynne ś rodowisko niezb ę dne do usuwania ko ń cowych
produktów przemiany materii.
Woda stanowi ś rednio 60% masy dorosłego człowieka, w przypadku
noworodka ok. 15% wi ę cej.
51368526.007.png 51368526.008.png
Woda w gospodarce
Zasoby wodne - źródła wody potencjalnie uŜytecznej
dla człowieka, np. dla celów rolnictwa, przemysłu,
potrzeb gospodarstw domowych, rekreacji itp.
Rodzaje wody w zale Ŝ no ś ci od czysto ś ci i zastosowania (w przybli Ŝ eniu
w kolejno ś ci procesu produkcyjnego):
- woda surowa
o woda opadowa np. deszczówka
o woda powierzchniowa np. rzeka
o woda gruntowa
o woda głębinowa
o woda źródlana
o woda słona np. morska
o woda słodka
- woda u Ŝ ytkowa (zasoby
wodne)
o woda wodociągowa
o woda pitna
o woda przemysłowa
o woda twarda
o woda miękka
o woda demineralizowana
o woda gorzka
o woda odgazowana
o woda obiegowa
o skropliny (kondensat)
o woda destylowana
o woda podwójnie destylowana (woda
redestylowana)
Zasoby wodne tworz ą trzy rodzaje wód:
- opady i osady atmosferyczne
- wody podziemne głębszych poziomów
- wody powierzchniowe
- ś cieki
o ścieki komunalne
o ścieki bytowe
o ścieki przemysłowe
o fekalia
o gnojowica
Woda opadowa - woda, która spada na powierzchnię Ziemi w postaci opadów
atmosferycznych (deszczu, śniegu, gradu).
Wody powierzchniowe - wody występujące na powierzchni ziemi, łatwe do
bezpośredniego ujęcia (czerpania).
Jej skład zale Ŝ y od czysto ś ci powietrza, które napotyka podczas opadania -
charakteryzuje si ę du Ŝą zawarto ś ci ą gazów (tlenu, azotu, dwutlenku w ę gla)
i mo Ŝ e zawiera ć :
- sadzę
- pyłki roślinne
- pył przemysłowy
- mikroorganizmy
- pewne ilości soli mineralnych
Dzielimy je na :
- słone (morza, oceany) – 97%
- słodkie (wi ę kszo ść wód ś ródl ą dowych) – 3%
- płyn ą ce (rzeki, strumienie)
- stoj ą ce (jeziora, stawy).
Woda gruntowa to zasoby wody w podziemnych warstwach skał, zwanych warstwą
wodonośną. Jest ona zasilana przez wody opadowe, które przenikają przez warstwy
przepuszczalne dla wody i zatrzymują się ponad warstwami nieprzepuszczalnymi.
Ze wzgl ę du na zawarto ść rozpuszczonego dwutlenku w ę gla pH wody
opadowej wynosi około 6 (odczyn kwa ś ny).
Jej gromadzenie i magazynowanie wymaga dziesiątków lub setek lat.
Z tego względu szybkie wykorzystanie, spowoduje jej niedobory (powolna regeneracja).
Niektóre gazowe zanieczyszczenia (dwutlenek siarki, siarkowodór, tlenek azotu)
obniŜają pH jeszcze bardziej, powodując zjawisko kwa ś nych deszczy.
Woda gruntowa jest waŜna dla utrzymania gleby przy Ŝyciu. Czystość wód gruntowych
moŜe być zagroŜona przez chemizację rolnictwa oraz ścieki i odpady przemysłowe.
51368526.001.png 51368526.002.png 51368526.003.png
 
Charakterystyka wody morskiej
Woda słodka jest to woda zawierająca stosunkowo niewielkie
ilości soli (szczególnie w porównaniu do wody morskiej).
Najbardziej charakterystyczn ą cech ą wody morskiej, jest wysokie
st ęŜ enie kationów sodu (Na + ), potasu (K + ), magnezu (Mg 2+ ) i glinu
(Al 3+ ) oraz anionów chlorkowych, siarczynowych oraz w ę glanowych,
które ł ą cznie nadaj ą wodzie morskiej intensywnie gorzki lub gorzko-
słony smak i powoduj ą , Ŝ e nie nadaje si ę ona do picia.
Całość wody słodkiej na kuli ziemskiej (poniŜej 3%) pochodzi z
procesów parowania i skraplania (ewentualnie resublimacji –
przejście ze stanu gazowego w stan stały).
St ęŜ enie jonów w wodzie morskiej przelicza si ę na st ęŜ enie kationów
sodu w 1 dm 3 wody.
Woda morska – woda występująca w morzach i oceanach
W wodzie morskiej rozpuszczone jest tysiące związków
chemicznych i prawie wszystkie pierwiastki chemiczne obecne na
kuli ziemskiej.
St ęŜ enie to w oceanach jest wzgl ę dnie stałe i zale Ŝ y głównie od strefy
klimatycznej. Wynosi ono 32-40 ‰.
W morzach st ęŜ enie to waha si ę w granicach od 3 do 50 ‰.
Skład pierwiastków w wodzie
morskiej (% wagowe)
Woda pitna - czysta woda, która nadaje się do spoŜycia bez zagroŜenia
dla zdrowia.
Pierwiatek
%
Typowy skład soli w wodzie
morskiej
Powinna ona zawierać odpowiednią ilość soli mineralnych (dlatego woda
destylowana, mimo wysokiej czysto ś ci, nie nadaje si ę do celów
konsumpcyjnych ), a nie zawierać zanieczyszczeń organicznych
i nieorganicznych.
Tlen
85,7
Wodór
10,8
Chlorek sodu
77,5
Chlor
1,9
Chlorek magnezu
10,8
Czasami wodę pitną moŜna uzyskać przez przegotowanie wody
powierzchniowej, lecz nie daje to gwarancji unieszkodliwienia wszystkich
drobnoustrojów.
Sód
1,05
Siarczan magnezu
4,7
Magnez
0,1350
Siarczan wapnia
3,6
Siarka
0,0885
Siarczan potasu
2,5
Wapń
0,04
Węglan wapnia
0,35
Spo Ŝ ywanie wody ska Ŝ onej bakteriologicznie mo Ŝ e by ć przyczyn ą
zatrucia.
Potas
0,0380
Bromek magnezu
0,22
Brom
0,0065
> 34 pierwiastki
0,33
W krajach wysokorozwiniętych coraz powszechniej spoŜywa się wodę
mineralną.
Węgiel
0,0026
51368526.004.png
 
Zgłoś jeśli naruszono regulamin