Moje.Wypieki.Dorotus=HRT=.pdf
(
13693 KB
)
Pobierz
=HRT2007=
CyckiMurzynki
Oczywiścieniemuszępisać,skądnazwawystarczyspojrzeć:).Delikatnyismaczny
przekładaniec,którydziękidodatkowialkoholuniejestmdły.Szybkoznikazestołui
wszystkimsmakuje:)
Biszkopt:
150gmąkipszennej
100gcukru
4jajka
1łyżeczkaproszkudopieczenia
Białkaubićzcukrem.Dodawaćpojednymżółtkuiubijać.Mąkęwymieszaćzproszkiem,dodać
doubitejmasyiwymieszać.Ciastowlaćdowysmarowanejtłuszczemiwyłożonejpapieremdo
pieczeniablaszkiowymiarach20x40cm.Piecwtemp.150stopniprzez30min.
Ciastomakowokokosowe:
210gcukru
3/4szklankimaku
100gwiórkówkokosowych
6białek
Białkaubićzcukrem.Wsypaćwiórki,makiwymieszać.Ciastowlaćdowysmarowanejtłuszczem
iwyłożonejpapieremdopieczeniablaszkiowymiarach20x40cm.Piecwtemperaturze170
stopniprzez40min.
Masabudyniowa:
370mlmleka
250gmargaryny
6żółtek
1opakowaniebudyniuwaniliowegozcukrem
6łyżekcukru
3łyżkimąkipszennej
120mlmlekawymieszaćzżółtkami,cukrem,budyniemimąką.Pozostałemlekozagotować,
wlaćmlekozżółtkamiimieszając,zagotować.Margarynęutrzećzostudzonymbudyniem.
Ponadto:
polewaczekoladowa(2łyżkimasłastopićizagotowaćz4łyżkamicukru,3łyżkamikakao
i5łyżkamisłodkiejśmietany)
dżemmandarynkowylubpomarańczowy(300g)
120gbiszkoptów
125mlbiałego,półsłodkiegowina
rodzynki(garstka)dodekoracji
Wykonanieciasta:
Ostudzonybiszkoptposmarowaćdżemem.Nawierzchpołożyćciastomakowokokosowe.
Ciastoposmarowaćmasą,wyrównać.Nawierzchuułożyćbiszkoptynamoczonewwinie.
Udekorowaćrodzynkamiipolaćpolewą.
Smacznego:)
Makowieczawijany
2
Niezwyklesmacznymakowiec.Długozachowujeświeżość.Niezdarzyłosięjeszcze,bysięnie
udał.Popisowynumer:).Zpodanegoprzepisuwychodzą3makowce,po35cmkażdy,ciasto
jestmięciutkie,skórkawypieczona...ZawszegopiekęnaBożeNarodzenietojużtradycja.
Ciastodrożdżowe:
3szklankimąkipszennej
180mlmleka
150gmargaryny
6żółtek(białkaodłożyćdomasy,będąnamjeszczepotrzebne)
45gdrożdży
6łyżekcukru
1,5łyżkioleju
półłyżeczkisoli
1,5łyżkispirytusu
1dużeopakowaniecukruwaniliowego
Masamakowa:
500gmaku
250gcukru
100grodzynków
50gorzechówwłoskich
1łyżkamiodu
olejekmigdałowydosmaku
cynamondosmaku
1łyżkamargaryny
skórkapomarańczowa,wedleuznania
Ponadto:
lukier
trochęmakudodekoracji
pergamin
olej
Ciastodrożdżowe:
1.Drożdżerozpuścićzcukremorazmlekiemiodstawićnaokoło15minut.
2.Dodaćpozostałeskładnikiiwyrobićciasto,dodającnakoniecrozpuszczonytłuszcz.
Odstawićdowyrośnięciawciepłemiejsce.
Masamakowa:
1.Makzaparzyćw500mlwrzącejwody,odstawićdowystygnięcia,dwukrotniezemleć.
2.Dodaćpozostałeskładniki(nakońcudelikatniewymieszaćzubitymbiałkiem,którenam
pozostałozciasta).
Ciastopodzielićwedługuznania,rozwałkowaćprostokątneplacki,nałożyćmasęmakową,
zawinąćwposmarowanyolejempergamin,zostawiającokoło3cm(niezakrywającboków),w
formietuby.Uwaga:jeśliciastojestzbytklejące,podsypaćmąkąwceluzawinięciamasy.
Piecwtemperaturze180190stopniprzezokoło3040minut.
Ciastopolaćlukremiposypaćmakiem.
Ijeszcze
przepisnalukier:
3
półszklankicukrupudru
23łyżkigorącejwody
Rozetrzećnagładkąmasę.
Smacznego.:)
Roladajabłkowoorzechowa
4
Plik z chomika:
sumo1962
Inne pliki z tego folderu:
Książka kucharska dla cukrzyków i nie tylko.doc
(4937 KB)
Reader's Digest - Potęga warzyw.PDF
(96780 KB)
Maciej Kuroń - Kuchnia Polska Kuchnia Rzeczypospolitej Wielu Narodów.pdf
(966499 KB)
Owoce-opisy(1).pdf
(72 KB)
Kuchnia Amiszow.pdf
(457 KB)
Inne foldery tego chomika:
Pliki dostępne do 08.07.2024
Pliki dostępne do 21.01.2024
►Leczenie wzroku - Joga dla twoich oczu
Akustyka, nagłośnienie, nagrywanie
alfabet gotycki
Zgłoś jeśli
naruszono regulamin