East India
Typ: aperitif
Brandy 30 ml, Triple Sec 10 ml, sok ananasowy 20 ml, Angostura Bitters 1-2 krople
Składniki wymieszać w szklanicy barmańskiej z lodem. Przelać do kieliszka koktajlowego lub szklanki collins.
Egg Nog
Typ: egg-nog
Rum 60 ml, jajko 2, mleko 220 ml, bita śmietana 100 ml, cukier 2 łyżki, gałka muszkatołowa
Składniki miksować na wysokich obrotach, aż składniki całkowicie się wymieszają. Można na koniec ubić pianę z białek i połączyć z koktajlem. Wstawić na 10 minut do lodówki. Przelać do kubków i posypać gałką muszkatołową. Porcja na 2 osoby.
Egzotyka
4 porcje
200 g miąższu ananasa, 2 łyżki listków melisy cytrynowej, 250 ml soku ananasowego, 2 łyżki miodu leśnego, 250 ml wody mineralnej
Miąższ ananasa pokroić w kawałeczki, zmiksować na puree razem z listkami melisy cytrynowej i odrobiną soku ananasowego. Miód rozpuścić w pozostałym soku ananasowym i wymieszać z wodą mineralną i puree. Przelać do kieliszków koktajlowych.
Egzotyczny Grey
40 ml Grey Goose Le Citron, 20 ml Martini Bianco, 20 ml soku cytrynowego, 5 ml grenadine
Wymieszaj w shakerze Grey Goose Le Citron i Martini Blanco z sokiem cytrynowym i kruszonym lodem. Przelej do kieliszka koktajlowego i dodaj kilka kropel grenadine.
Eksplosivo
50 ml wermutu CIN&CIN Bianco, 50 ml wódki cytrynówki, 100 ml soku pomarańczowego, 50 ml wina musującego CIN&CIN Spumante Blanco
Do wysokiej szampanki włożyć dwie kostki lodu, wlać wódkę, dodać wermut CIN&CIN Bianco, sok pomarańczowy i wino musujące CIN&CIN Spumante Bianco. Delikatnie wymieszać i udekorować skórką cytryny.
El Presidente
Składniki: 1 porcja
40 ml białego rumu bacardi, sok z 1 limy, 1 barowa łyżeczka soku ananasowego, 1 barowa łyżeczka syropu grenadynowego, kilka kostek lodu.
Do shakera wrzucić kilka kostek lodu. Wlać wszystkie składniki, wstrząsnąć i przecedzić do kieliszka koktajlowego.
Typ: koktajl
Martini Rosso 20 ml, Bacardi Carta Blanca 50 ml, wiśnia koktajlowa 1
Składniki wymieszać z lodem w szklanicy barmańskiej. Przelać do kieliszka koktajlowego i ozdobić wiśnią oraz plasterkiem pomarańczy.
Electric Lizard
Wódka 60 ml, Midori 30 ml, sok z cytryny 10 ml, syrop cukrowy 5 ml
Składniki wymieszać w szklanicy birmańskiej Do szklanki highball włożyć potłuczone 4 kostki lodu i wlać koktajl.
Elegance
Typ: drink
Absolut Vodka 50 ml, Red Port 50 ml, skórka pomarańczy 1
Składniki wymieszać w szklanicy barmańskiej z lodem. Przelać do kieliszka koktajlowego i wrzucić skórkę pomarańczy.
Eliksir zdrowia
1,5 szklanki przegotowanej wody, połówka cytryny, 2 łyżki naturalnego miodu
Przegotowaną wodę rozlać do dwóch kubków. Do każdego kubka dodać po łyżce miodu. Do każdego kubka wycisnąć sok z cytryny, proporcjonalnie. Wypić z samego rana, na czczo. dodatkowe informacje Wodę z miodem jeszcze lepiej jest przygotować wieczorem i pozostawić ją na noc. Rano delikatnie podgrzać roztwór (nie przegrzać) i przejść do punktu nr 3)
Escapade
50 ml wódki (może być wódka Bols), sok z czarnej porzeczki, lód
Szklankę do połowy wypełnić kostkami lodu, wlać wódkę i uzupełnić sokiem z porzeczki
Z 2 cytryn obrać cienko skórkę i razem z 2 gwiazdkami anyżku oraz laską wanilii włożyć do karafki. Wlać sok z 3-4 cytryn, dodać 12,5 dag kandyzowanego cukru i uzupełnić butelkę koniakiem, winiakiem, ginem lub ciemnym rumem. Odstawić na 14 dni, aż cukier się rozpuści, a alkohol nabierze aromatu. Z esencji przygotowuje się poncz na gorąco lub na zimno.
Espana
Koniak 40 ml, sherry 20 ml, sok pomarańczowy
Zmieszać koniak, sherry i sok w szklance old fashioned. Dodać kostki lodu.
ESPECIAL
3/4 ciepłego rumu czekoladowego, kieliszek ciepłego Magno, bita śmietanka, starta czekolada
W naczyniu utrzymującym ciepło wymieszać wszystkie składniki. Przelać do wysokich pucharków. Udekorować bitą śmietaną i posypać startą czekoladą.
Esplosivo
Cin&Cin Bianco 50 g, Absolut Citron 50 g, sok pomarańczowy 100 g, Cin&Cin Spumante 50 g
Składniki wymieszać w szklanicy barmańskiej. Przelać do kieliszkówkoktajlowych.
Espuela Roja
2 miarki Tequili, 1 miarka Whisky, 1/2 miarki czerwonego Cinzano, 1 kropla grenadyny, woda sodowa, kostki lodu.
Wlać tequile, whisky i Cinzano do shakera, wrzucić kilka kostek lodu. Dobrze wymieszać, przelać do wysokiej szklanki z lodem. Dopełnić wodą sodową. Na koniec dodać kroplę grenadyny.
Evergreen
3/10 tequili, 2/10 pepermentu, 1/10 likieru Benedyktynka4/10 soku ananasowego
Do szklanicy barmańskiej na kostki lodu wlać składniki. Dobrze zamieszać łyżką i przelać do ochłodzonych szklaneczek lub kieliszków koktajlowych.
Exclusita
30 ml. Cointreau ™, 30 ml. Passoa™, 60 ml. soku z pomarańczy, splash soku z cytryny
Podawać z lodem
Exotic Orgasm Benediktus
3 cl Cointreau, 3 cl Drambuie, lod
Exotic Refreshment
40 ml likieru Drambuie, 20 ml wódki Finlandia, 80 ml soku ananasowego (niesłodzonego), 1 barowa łyżeczka soku cytrynowego, kawałek świeżego ananasa, 1 gałązka mięty, 1 wiśnia koktajlowa, kilka kostek lodu.
Do szklanki do longdrinków włożyć kilka kostek lodu. Wlać likier, wódkę i soki, zamieszać. Przybrać kawałkiem ananasa, miętą i wiśnią koktajlową.
evesanges