Dieta jogurtowa(1).pdf

(396 KB) Pobierz
136904936 UNPDF
DIETA JOGURTOWA
Możesz schudnąć: 6 kg
czas trwania: 2 tygodnie
Dzień 2
śniadanie: 150 g jogurtu
poziomkowego lub śliwko-
wego, kromka chleba po-
smarowana cienko dże-
mem lub marmoladą, pół
grejpfruta
obiad: 20 dag pstrąga lub
dorsza gotowanego w ja-
rzynach, surówka z kiszo-
nej kapusty, marchewka,
jabłko
kolacja: 50 g jogurtu na-
turalnego.3 kiwi, pół po-
marańczy
połówki papryki i średniej
czerwonej cebuli
To jedna z modnych dzisiaj
diet tzw. jednoskładniko-
wych, wymyślonych na po-
trzeby osób, które chcą
schudnąć szybko i bez kło-
potów, a jogurt jako baza
doskonale się do tego na-
daje. Chociaż podstawą
diety są jogurty naturalne i
owocowe, można jeść tak-
że pieczywo, owoce i wa-
rzywa.
Uwaga! Jogurty powinny
zawierać naturalne i żywe
kultury bakterii, które uła-
twiają i przyspieszają tra-
wienie.
DZIEŃ 4
śniadanie: 150 g owoco-
wego jogurtu. ćwiartka
szklanki musli, dwa pla-
sterki moreli, pokrojony
banan
obiad: 10 dag ugotowane-
go filetu rybnego. mar-
chewka, groszek, 2 - 3
ugotowane ziemniaki. 15
dag odtłuszczonego jogur-
tu owocowego
kolacja: 50 g jogurtu na-
turalnego, 25 - 30 dag sa-
łatki owocowej (truskawki,
banan, brzoskwinie, jabł-
ko)
DZIEŃ 3
śniadanie: 2 kromki chle-
ba z 2 plastrami szynki
drobiowej (np. z indyka lub
z kurczaka). jabłko. 150 g
jogurtu naturalnego
obiad: kotlet schabowy
bez panierki (10 dag), pół
szklanki ugotowanego ma-
karonu, duży pomidor po-
lany sosem na bazie jogur-
tu (4 łyżki jogurtu natural-
nego. szczypta soli i pie-
przu. pół łyżeczki bazylii),
sałatka z pół awokado i 50
g jogurtu owocowego od-
tłuszczonego
kolacja: twarożek z 10 dag
chudego białego sera
zmieszanego ze 150 g jo-
gurtu owocowego, sałatka
z jajka na twardo. 10 dag
ugotowanych brokułów.
Przykładowy jadłospis
OPINIA EKSPERTA
Plusy:
• nie trzeba skrzętnie li-
czyć kalorii
• dieta jest dobrze zbilan-
sowana pod względem
wartości odżywczej, bo
choć należy do grupy
diet jednoskładniko-
wych, to jednak w trak-
cie jej stosowania jada
się też inne produkty
DZIEŃ l
śniadanie: 150 g jogurtu
owocowego z otrębami lub
musli, grejpfrut. średni
świeży banan
obiad: warzywa gotowane
na parze (marchew, broku-
ły, groszek, fasola), szklan-
ka ryżu ugotowanego na
sypko i polanego jogurtem
naturalnym, natka pie-
truszki
kolacja: chłodnik litewski
(jogurt naturalny, sok z
buraków, surowe ogórki,
szczypiorek, jajko)
Minusy:
• monotonia przy
dłuższym stosowaniu
- w prawie każdym po-
siłku jest jogurt.
136904936.001.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin