POTRAWY Z MAKARONU.doc

(151 KB) Pobierz
POTRAWY Z ZIEMNIAKÓW I RYŻU

POTRAWY Z MAKARONU

 

Biała sałatka makaronowa

składniki
20 dag makaronu typu obrączki z falbanką, muszelki, kokardki
1 łyżka oliwy
1 mały kalafior

sos: 5-6 łyżek majonezu
1 jajko gotowane na twardo
1 biała cebula
4 fileciki anchois
1 ogórek konserwowy
1 łyżeczka bazylii
szczypta soli
pieprz
sok z 1 cytryny

sposób przygotowania
Makaron ugotować w osolonej wodzie, odcedzić, przelać zimną wodą, wyłożyć do salaterki, wlać łyżkę oliwy, wymieszać (zapobiegnie to sklejaniu się makaronu).
Kalafior ugotować na wpół miękko w osolonej i posłodzonej wodzie. Odcedzić, podzielić na drobne różyczki, dodać do makaronu.

Przygotować sos:
Cebulę pokroić na kosteczkę, przelać wrzącą wodą, ostudzić.
Posiekać na kosteczkę jajko, ogórek, filety anchois.
Majonez wymieszać z przyprawami i cytryną.
Sosem polać sałatkę, wymieszać, włożyć na 2-3 godziny do lodówki, aby składniki się przegryzły.


Monotonia kolorystyczna nie jest tu wadą! Pięknie będzie wyglądać podana na liściach sałaty.

 

 

 

Canelloni po Sycylijsku

 

Składniki:
8 rurek canelloni
10 dag cielęciny
10 dag wieprzowiny
5 dag sera pecorino
1 cebula
2 łyżki masła
1 łyżka oliwy z oliwek
sól, pieprz, zioła do smaku: oregano, tymianek, rozmaryn, bazylia.

Sos pomidorowy:
25 dag pomidorów pokrojonych w kostkę
50 ml oliwy z oliwek
1 cebula
1 łyżka masła
2 ząbki czosnku siekanego
sól, cukier.

Sos beszamelowy:
5 dag masła
5 dag mąki
500 ml mleka
sól, pieprz, gałka muszkatołowa

Opis wykonania:
Gotowe rurki canelloni wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy, by nieco zmiękły. Odcedzamy i delikatnie odkładamy do nadziewania. Tak samo robimy z domowymi płatami ciasta. Farsz przyrządzamy przesmażając wołowinę i cielęcinę razem z cebulką i ziołami na oliwie. Gdy mięso jest miękkie, mielimy je dwukrotnie, dodajemy ser pecorino i łyżkę miękkiego masła i dokładnie mieszamy. Odstawiamy do przestygnięcia, a w tym czasie przyrządzamy sos pomidorowy podsmażając na oliwie cebulę i czosnek. Dodajemy zmiksowane pomidory, masło i natkę pietruszki i doprawiamy. Przygotowujemy sos beszamelowy przesmażając na patelni mąkę z masłem, a następnie podlewając je stopniowo mlekiem. Cały czas mieszamy doprowadzając sos do wrzenia.Gotujemy, aż zgęstnieje. Doprawiamy gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Gotowe canelloni nadziewamy farszem. Układamy w żaroodpornym naczyniu z sosem pomidorowym. Całość polewamy beszamelem i zapiekamy przez około 20 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 180 st. C

 

Cannelloni z sosem bolońskim

 

Składniki:
Ciasto:
35 dag mąki
4 jajka
pół łyżeczki oliwy
szczypta soli

Sos:
20 dag mielonej wołowiny
5 dag wędzonego boczku
1 marchewka
mała cebula
3 dag masła
1/2 szklanki bulionu
1 kieliszek czerwonego wina
łyżka oliwy
mały koncentrat pomidorowy
10 dag pieczarek
łyżeczka mąki
ząbek czosnku
natka pietruszki
sól
pieprz
gałka muszkatołowa

Sos beszamelowy:
5 dag mąki
3 dag masła
2 szklanki mleka
2 łyżki parmezanu

Opis wykonania:
Z przesianej mąki, jajek i soli zagniatamy dosyć twarde, ale elastyczne ciasto. Zawijamy je w wilgotną ściereczkę i odstawiamy na pół godziny. W tym czasieprzyrządzamy sos. Na rozgrzanej oliwie obsmażamy boczek pokrojony w drobną kostkę z dodatkiem niezbyt grubo startej marchewki. Pod koniec duszenia dodajemy zmiażdżonyczosnek. Na oddzielnej patelni obsmażamy wołowinę z posiekaną w kostkę cebulą. Łączymy wołowinę z boczkiem, dodajemy umyte, drobno posiekane pieczarki,koncentrat pomidorowy, wino i bulion. Dusimy około 20 minut. Pod koniec oprószamy mąką i doprawiamy do smaku. Sos do cannelloni powinien być dosyć gęsty,gdyby był za rzadki, należy go odparować. Dojrzałe ciasto rozwałkowujemy na stolnicy i kroimy na kwadraty o boku 10 cm. Gotujemy po 2 sztuki w osolonym wrzątku. Po wypłynięciu na wierzchzmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze ok. 2-3 minut (zależy od grubości ciasta). Odcedzamy na łyżce i hartujemy w naczyniu z zimną wodą z dodatkiem oleju. Płaty makaronowe układamy na wilgotnej ściereczce. Każdy kwadrat posypujemy odrobiną parmezanu, nakładamy warstwę gęstego sosu, zwijamy w rulonik i układamy ciasno w żaroodpornym naczyniu. Przyrządzamy beszamel: roztapiamy masło na patelni, podsmażamy na nim mąkę (na złoty kolor), którą zalewamy następnie mlekiem. Całość energicznie mieszamy.Gdy nabierze jednolitej konsystencji, zdejmujemy z ognia, wsypujemy 2 łyżki parmezanu i doprawiamy solą, pieprzem, gałką muszkatołową. Zalewamy sosem beszamelowym, wstawiamy do dobrze nagrzanego piekarnika i zapiekamy, aż sos nabierze złocistej bar

 

 

 

Farfalle Z Dorszem

 

Składniki:              30 dag farfalli lub innego makaronu, 30 dag filetów z dorsza, 1 młoda cukinia, 1 szalotka, 4 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki, 1 szklanka bulionu z kostki, ½ szklanki śmietany, 1 łyżka masła, 1 łyżka mąki, sok z cytryny, sól, pieprz, listki bazylii do dekoracji.

Sposób przyrządzania:   Rybę pokroić na małe kawałki. Skropić sokiem z cytryny, oprószyć solą i pieprzem, wstawić pod przykryciem do lodówki na 30 minut. cukinię pokroić wzdłuż w cienkie plastry. Szalotkę obrać, posiekać. W rondlu rozgrzać masło, włożyć szalotkę, zeszklić. Dodać gorący bulion i cukinię. Gotować 5 minut pod przykryciem, na małym ogniu. Wyjąć z rondla, trzymać w ciepłym miejscu. Do wywaru włożyć dorsza, gotować na małym ogniu, pod przykryciem, przez 10 minut. śmietanę wymieszać z mąką i posiekaną natką, połączyć z bulionem. Dodać cukinię, ogrzewać 5 minut na małym ogniu. Makaron ugotować, odcedzić, wyłożyć na ogrzany półmisek. Na wierzchu ułożyć kawałki dorsza oraz cukinię, polać zagęszczonym wywarem. Potrawę udekorować listkami bazylii.

              1 porcja – około 245 kcal

 

 

 

Kluski Z Makiem

 

Składniki:              25 dag maku, 1 jajko, 10 dag cukru, 1 szklanka mąki pszennej, 2 łyżki masła, aromat waniliowy, 5 dag rodzynek, sól.

Sposób przyrządzania:   Mak sparzyć wrzącą wodą, odcedzić, ponownie zalać wrzątkiem i pozostawić na całą noc. Następnego dnia odcedzić, osączyć na sicie, po czym zemleć 2 – 3 razy w maszynce do mięsa (z sitem o małych otworach). Rozdrobniony mak przełożyć do miski, wsypać cukier, dodać aromat waniliowy i dokładnie wymieszać. do drugiej miski przesiać przez sito mąkę pszenną. Dodać jajko i trochę wody. Zagnieść ciasto (powinno mieć twardą konsystencję), przełożyć na stolnicę posypaną mąką pszenną. Następnie ciasto rozwałkować, pokroić nożem „w zapałki”. W garnku zagotować wodę, posolić, wrzucić kluski. Ugotowane kluski przelać letnią wodą. Stopić masło i polać nim kluski, odstawić. Rodzynki sparzyć, dodać do maku. Gotową masę wymieszać z kluskami.

 

 

 

Kluski Z Szynką

 

Składniki:              1 paczka makaronu świderki, 4 jajka, 15 dag szynki, 1 cebula, 1 cytryna, 1 śmietana, 5 łyżek masła, bułka tarta, sól, pieprz.

Sposób przyrządzania:   Makaron gotować około 10 minut. Pokrojoną w cienkie plastry cebulę przesmażyć na roztopionym maśle, dodać makaron. Do miski wlać śmietanę, dodać sok z cytryny, wbić jajko i ubić. Dodać sól i pieprz oraz kawałki pokrojonej szynki. Do naczynia żaroodpornego wysmarowanego tłuszczem i obsypanego bułą tartą włożyć kluski wymieszane ze śmietaną. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 180 C im zapiekać około 20 minut.

 

 

Kokardki" w zielonym sosie

składniki
Makaron (najlepiej kokardki),
Puszka groszku konserwowego,
3 cieniutkie plastry bekonu,
1 opakowanie średnio gęstej albo gęstej śmietany,
ser parmezan do posypania (jak kto lubi),
świeży pieprz, sól, estragon.

sposób przygotowania
bekon kroimi na drobną kostke i wrzucamy na patelnię...niech się dokładnie wypiecze...w między czasie makaron wrzucamy do osolonej wody z odrobiną oliwy. Kiedy bekon się już "wypiecze" dodajemy groszek konserwowy (bez sosu), który gnieciemy na patelni widelcem albo innym narzędziem...kiedy groszek jest już ugnieciony, dodajemy pieprz...następnie estragon i śmietanę.....dokładnie mieszamy. Doprawiamy do smaku, i sos gotowy. no i oczywiście posypujemy świezym parmezanem.
Konsystencja ma byś jak typowego sosu.

 

 

 

Kolorowa Terrina

 

Składniki:              10 dag ugotowanych klusek, 30 dag mrożonej marchewki, 1 mała puszka pomidorów, 5 parówek, 1 szklanka śmietany kremówki, 1 małe opakowanie żelatyny instant, sól.

Sposób przyrządzania:   Marchewkę ugotować w osolonej wodzie, osączyć, zmiksować. Parówki obrać, wrzucić na około 5 minut do wrzątku, ostudzić. 4 parówki zmiksować z 2 – 3 łyżkami śmietany. Pomidory osączyć i zmiksować, przyprawić wegetą. Śmietanę ubić z solą. Połowę wymieszać z masą  marchewkową, resztę z parówkową. Żelatynę rozpuść, dodać po ⅓ do marchewki, parowek i pomidorów. Formę wyłożyć  pergaminem. Na dno położyć masę marchewkową, przykryć kluskami. Wyłożyć masę parówkową, wcisnąć w nią parówkę. Na wierzchu ułożyć warstwę klusek, polać masą pomidorową. Chłodzić 3 – 4 godziny.

 

 

 

Kolorowy Makaron Z Pieczarkami

 

Składniki:               250 g pomidorów, 2 ząbki czosnku, 2 łyżeczki soli, 1 łyżeczka oleju, 250 g kolorowego makaronu, 400 g pieczarek, 100 g masła, biały pieprz.

Sposób przyrządzania:  Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, miąższ pokroić na ćwiartki, usunąć nasiona. Makaron ugotować w wodzie z solą i olejem, przecedzić i osączyć. Grzyby oczyścić. Masło rozgrzać na dużej patelni, pieczarki pokroić w grube plasterki i stale mieszając smażyć. Zdjąć z patelni, wymieszać z makaronem. Na tłuszczy po pieczarkach zeszklić czosnek. Dodać pomidory, makaron i grzyby, wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem.

 

 

 

Lasagne

 

Składniki:              300 g sera żółtego, 300 g mielonego mięsa, 3 – 4 puszki pomidorów w zalewie (400 g), 30 g selera, 1 duża cebula, 1 duża marchewka, 1 korzeń pietruszki, 3 ząbki czosnku, 4 łyżki oliwy, 50 ml czerwonego wytrawnego wina, 1 listek laurowy, sól, pieprz, papryka mielona, oregano.

              Sos beszamelowy:   800 ml przegotowanego mleka, 80 g masła, 1 płaska łyżka mąki, sól, pieprz, gałka muszkatołowa.

Sposób przyrządzania:  Pomidory włożyć do garnka i odparować. Patelnię rozgrzać, wlać olej i poddusić do miękkości pokrojone w kostkę cebulę i ząbki czosnku. Dodać mięso, posypać szczyptą oregano i smażyć przez około 10 minut. Odparowane pomidory dodać do mięsa. Dodać nie rozdrobnione warzywa: marchew, pietruszkę i seler oraz liść laurowy, które po 30 minutach gotowania należy usunąć. Pod koniec gotowania doprawić solą, pieprzem i winem.

              Sos:   Rozpuścić masło w garnku tak by się nie zarumieniło, oprószyć mąką, wymieszać drewnianą łyżką i zasmażyć 2 – 3 minuty. Do zasmażki wlać powoli mleko, wymieszać na gładką masę. Mieszając zagotować. Do smaku doprawić solą i gałką muszkatołową.

              Posmarować masłem formę do pieczenia, polać sosem beszamelowym i położyć pierwszą warstwę lasagne. Układać na przemian: sos, lasagne, farsz, starty ser żółty. Każdą warstwę polać sosem beszamelowym. Ostatnią warstwę podstawy stanowią lasagne, starty ser i beszamel (bez farszu).. Przed włożeniem do piekarnika polać lasagne 2 łyżkami oliwy. Piekarnik nagrzać do 180°C i piec 45 minut. Ostatnie 15 minut w temp. 2000 °C.

 

 

 

Lasagne Z Jabłkami

 

Składniki:              1 opakowanie lasagne, 2 średnie jabłka, ½ litra mleka, 30 dag mięsa mielonego, włoszczyzna, 2 łyżki maki, 1 łyżka masła, przyprawy.

Sposób przyrządzania:   Mięso mielone podsmażamy na patelni dodając pokrojoną włoszczyznę doprawiając do smaku przyprawami ( lub jak kto woli ziołami ), na koniec dodajemy pół szklanki soku jabłkowego i podsuszamy na patelni ok. 30 min. W tym czasie w średnim garnku gotujemy 2 1/2 l osolonej wody, gdy zagotuje się zmniejszamy ogień i wkładamy po jednym pasku lasagne na ok. 30 sek. - 1 min., tak aby zmiękły. Wyciągamy paski i układamy w naczyniu żaroodpornym, płaskim ( najlepszy jest o podniesionych brzegach - ok. 4 cm ).Obieramy jabłka i kroimy w cienkie plastry. Na warstwie lasagne kładziemy na przemian jabłka, przykrywamy lasagne i kładziemy farsz mięsny i tak na przemian aż do wyczerpania się farszu. Następnie 2 łyżki masła roztapiamy na patelni, dodajemy 2 łyżki mąki i rumienimy. Następnie wlewamy ok. 0,5 l mleka i mieszamy tak aby się nie zagotowało, do chwili aż zgęstnieje. Wylewamy na ostatnią warstwę i wstawiamy do piekarnika na ok. 30 - 40 min

 

 

 

Łazanki Z Kapustą

 

Składniki:              400 g makaronu 6 – jajecznego łazanki MALMA, 400 g kapusty kiszonej, 150 g pieczarek, 2 średnie cebule, 5 łyżek oliwy z oliwek, sól i pieprz do smaku.

Sposób przyrządzania:  Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić w rondlu z oliwą. Dodać pieczarki pokrojone w plasterki i podsmażyć. Dołożyć kapustę, podlać wodą i dusić pod przykryciem około 20 minut. Pod koniec gotowania przyprawić solą i pieprzem. Ugotować makaron według wskazówek na opakowaniu, odcedzić i przełożyć na półmisek. Wymieszać z kapustą i podawać na gorącą.

 

 

 

Makaron Błyskawiczny

 

Składniki:              25 dag makaronu fabrycznego lub domowego, 10 dag wędzonego boczku, 1 cebula, 20 dag sera żółtego, 4 jajka, sól, pieprz, gałka muszkatołowa.

Sposób przyrządzania:  Pokrojony w kostkę boczek topimy, dodajemy posiekaną cebulę i lekko podsmażamy. W tym czasie gotujemy makaron w dużej ilości wody i odsączony wkładamy na tłuszcz. Gdy nieco się zrumieni dodajemy ser pokrojony w drobną kostkę. jajka roztrzepujemy w kubeczku aż się lekko spienią, solimy, doprawiamy gałką muszkatołową i pieprzem a następnie zalewamy tą masą kluski. Gdy po wstawieniu do piekarnika w żaroodpornym naczyniu powierzchnia się zetnie posypujemy posiekaną zieleniną i podajemy z dodatkiem surówki.

 

 

 

Makaron Na Słodko

 

Składniki:              3 szklanki makaronu łazanki, 1 kubeczek twarożku, 3 jajka, ćwierć szklanki cukru, skórka z pomarańczy, 1 torebka cukru waniliowego, ½ paczki rodzynków, kilka suszonych moreli i śliwek.

Sposób przyrządzania:  Żółtka ucieramy z cukrem, wkładamy twarożek i jeszcze przez chwilę mieszamy. Dodajemy zapachy i bakalie. Należy pamiętać o namoczeniu na kilka godzin wcześniej suszonych owoców, które następnie drylujemy i kroimy w cienkie paseczki. Na końcu mieszamy go delikatnie z pianą ubitą na sztywno i ewentualnie wlewamy 1 – 2 łyżki śmietany, gdyż całość powinna być raczej rzadka.

 

"Makaron" nalesnikowy czyli flädle

składniki
50 g maki
1/8 l mleka
4 jaja
sol
olej

sposób przygotowania
Wymieszac make z mlekiem i z sola.

Dodawac kolejno jaja. Tak dlugo mieszac az powstanie jednolita masa nalesnikowa.

Patelnie rozgrzac na ogniu, dodac oleju. Chochla nabierac ciasto i nalewac cienka warstwe na patelnie.

Smazyc na slabym ogniu pod przykryciem okolo 3 minut. Nastepnie nalesnik odwrocic i smazyc okolo 1 minuty.

Usmazone nalesniki ukladac na talerzu.

Letnie nalesniki zawinac w rulonik i kroic w cienkie paski.

Podawac z goracym rosolem lub zupa jarzynowa.






Do ciasta nalesnikowego mozna dodac szczypiorku.
"Makaron" nalesnikowy mozna zamrozic w woreczkach. Nastepnie nie rozmrazac tylko wrzucic do bardzo goracego rosolu na 30 sekund i zaraz podawac.

 

 

 

Makaron po francusku

 

Składniki:
1/2 kg makaronu np. rurki
20 dag różnych wędlin lub mięs
10 dag brokułów
1 marchewka
1 czerwona papryka
1 cebula
kawałek selera naciowego
2-3 ząbki czosnku
2 kostki bulionu z kury
olej lub oliwa
ostry starty żółty ser np. parmezan

Opis wykonania:
W dużej ilości osolonego wrzątku ugotować makaron tak, by był lekko twardy. Podobnie obgotować brokuły podzielone na cząstki. Na rozgrzanym oleju podsmażyć czosnek i cebulę. Dodać pokrojone wędliny, poszatkowane drobno warzywa: marchewkę, seler i paprykę, i rozgnieciony czosnek. Gdy lekko zmiękną, dodać makaron i brokuły. Zalać całość szklanką bulionu z kostki i dusić od 3 do 5 minut, aż makaron wchłonie cały płyn. Wyłożyć na półmisek, posypać parmezanem, ewentualnie natką zielonej pietruszki

 

 

 

 

Makaron Po Kalwaryjsku

 

Składniki:               ½ kg spaghetti, 4 łyżki masła, 5 łyżek tartego sera żółtego, ½ szklanki gęstej śmietany, 3 żółtka, 1 szklanka posiekanych orzechów włoskich, sól, pieprz.

Sposób przyrządzania:  Orzechy połączyć z serem, śmietaną, żółtkami, szczyptą soli i pieprzu. Dokładnie wymieszać w dużej, głębokiej salaterce. Makaron ugotować w osolonej wodzie, odcedzić i natychmiast wrzucić do salaterki z sosem. Jeszcze raz dokładni wymieszać, polać stopionym masłem i podawać zaraz po przyrządzeniu.

 

 

 

Makaron Po Węgiersku

 

Składniki:              20 dag suchego makaronu, 3 litry wody, 2 łyżki soli, 15 dag wędzonego boczku, 25 dag świeżego niekwaśnego twarogu, 2 łyżki posiekanego szczypiorku.

 

Sposób przyrządzania:  Zagotować wodę, posolić, wsypać makaron, od chwili ponownego zawrzenia gotować 15 – 18 minut a następnie wlać kubek zimnej wody, zahartować, przykryć i pozostawić na 10 minut. Boczek pokroić w niezbyt drobną kostkę, zrumienić. Makaron dokładnie odcedzić. Wyłożyć na półmisek, wymieszać z boczkiem, posypać rozkruszonym twarogiem i posiekanym szczypiorkiem.

 

 

Makaron smażony z pieczonym schabem

 

Składniki:
1/2 opakowania makaronu nitki,
40 dag mięsa pieczonego, najlepiej wieprzowego,
2 cebule,
1 mała kapusta pekińska,
2 jajka,
2 ząbki czosnku,
1 łyżka sosu sojowego,
1 łyżeczka imbiru,
sól,
pieprz do smaku,
olej.

Opis wykonania:
Sposób przyrządzenia: Makaron gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy i studzimy.W rondlu rozgrzewamy 2 łyżki oleju i przesmażamy na nich pokrojoną w piórka cebulę. Dodajemy czosnek, posiekaną kapustę pekińską, kropimy sosem sojowym i smażymy razem przez około 10 minut. Z jajek rozkłóconych z łyżką wody smażymy na oleju omlet. Odkładamy na talerz, a po przestudzeniu kroimy w paski.Na tej samej patelni, po dolaniu oleju, przesmażamy pokrojony w drobne paseczki schab. Gdy zacznie się rumienić, dodajemy makaron. Chwilę smażymy razem, doprawiamy do smaku solą, pieprzem, imbirem i przekładamy na półmisek. Na wierzchu układamy uduszone warzywa, a całość dekorujemy paskami omletu.Uwaga: Zamiast zwyklego makaronu można użyć makaronu sojowego lub ryżowego

 

 

 

Makaron Z Brokułami I Papryką

 

Składniki:...

Zgłoś jeśli naruszono regulamin