Sok wiśniowy z aronii
Przygotowanie: 1 godz
Gotowanie: 35 min
Trudność: łatwy
Składniki
1 kg aronii
400 liści z wiśni (30 dkg)
3 litry wody
2 kg cukru
5 dkg kwasku cytrynowego
Etapy przygotowania
1.aronię i liście z wiśni zalać wodą i gotować pod przykryciem przez pół godziny.
2.Odcedzić dodać cukier i kwasek. Gotować 5 min mieszając do rozpuszczenia się cukru.
3.Zlać do butelek i zapasteryzować. Sok z aronii obniża ciśnienie i jest bardzo smaczny.
Konfitury z aronii
Kategorie: Domowa, Aronia, Konfitury
Smak lata w zimę ,idealna do naleśników i racuszków a jaka zdrowa.Ja odlewam z tej konfitury jeszcze tak litr soku do butelki i mam na zimowe wieczory do herbatki.
przygotowanie: 10 min
gotowanie: 12 godz ilośc porcji: 5 (podstawowa ilośc porcji: 5)
składniki
0.5 l woda
1 kg aronia
1 kg cukier
Sposób przygotowania
Dojrzałe owoce aronii przebrać, umyć.
obgotować 5 minut, odcedzić. Z wody i cukru ugotować syrop.
obgotowane owoce zalać gorącym syropem i pozostawić na kilka godzin.
następnie doprowadzić do wrzenia, znowu odstawić na 2-3 godziny.
podgrzewać jeszcze z przerwami 2-3 razy,aż owoce staną się szkliste. Nałożyc do słoików
Dżem z aronii i jabłek
Smażenie: 15min
2 kg jabłek
0.5 kg cukru
1.Aronię zalać 1 szkl. wrzątku i gotować 15 min.
Dodać połowę jabłek, cukier i gotować wszystko 30 min.
Pozostawić w garnku na 1 dzień.
Następnie dodać resztę jabłek i gotować, aż masa masa nabierze szklistości.
W czasie gotowania co jakiś czas zdejmować powstającą na powierzchni pianę .
Gorący dżem nakładać do wyparzonych słoiczków i pasteryzować 15 min.
2.Taki dżem podaje się tak jak żurawinę, czy borówki - do zimnych mięs (drób, dziczyzna), ale można dodawać go również do kruchych ciast.
nelmerda