Zapiekanka cebulowa
Składniki na 4 porcje:
1 kg cebuli
6 łyżek masła
4 jaja
10 dag tartego parmezanu
2 łyżki posiekanej zielonej lebiodki (oregano) lub łyżka suszonej
5 łyżek posiekanego szczypiorku
1-2 łyżki tartej bułki
Jarzynka WINIARY
pieprz
Obraną i pokrojoną w plastry cebulę przelej na sicie wrzątkiem i osącz. Utrzyj dokładnie masło (3-4 łyżki) i cały czas ucierając stopniowo dodawaj po jednym żółtku, posiekaną lebiodkę (oregano), Jarzynkę i pieprz.
Ubij na sztywno pianę z białek, wymieszaj z utartym masłem (łyżka) parmezanem i szczypiorkiem.
Do żaroodpornego naczynia wysmarowanego masłem i lekko posypanego tartą bułką włóż cebulę, zalej ją przygotowaną masą jajeczną. Znów posyp tartą bułką, wstaw do nagrzanego piekarnika i zapiekaj około 30 minut.
marzena101177