Gałąź.pdf

(64 KB) Pobierz
37870028 UNPDF
Gałąź
Składniki
Ciasto: 8 jaj, 8 łyżek cukru pudru, 12 dag orzechów włoskich,
łyżka masła, łyżka tartej bułki, szklanka konfitury truskawkowej.
Krem: 25 dag masła, jajo, 2 łyżki cukru pudru, 30 dag startej
czekolady, łyżka migdałów, orzechów lub wiórków kokosowych
Sposób przyrządzania
Żółtka na biszkopt dobrze utrzeć z cukrem pudrem. Dodać zmielone orzechy, tartą bułkę
i pianę ubitą z białek, wymieszać. Wylać na płaską blachę wysmarowaną masłem i upiec.
Po upieczeniu wyłożyć na placek konfiturę, od razu zwinąć go w rulon, podzielić na trzy
części i ułożyć tak jak na zdjęciu. Zrobić krem. Do naczynia ustawionego na garnku
z gotującą się wodą wbić jajo i ubijać je (mikserem lub trzepaczką) z cukrem pudrem,
a gdy zacznie gęstnieć, dodać czekoladę, odstawić garnek z ognia i jeszcze chwilę
ubijać. Masło utrzeć z dodawaną po trochu wystudzoną masą czekoladową. Pokryć
ciasto kremem, zaznaczyć widelcem linie imitujące korę i oprószyć mielonymi migdałami
lub orzechami.
 
37870028.001.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin