Maślak.pdf

(75 KB) Pobierz
37870030 UNPDF
Maślak
Składniki
60 dag mąki, 6 dag drożdży, niepełna szklanka mleka, 25 dag
cukru, 3 żółtka, 15 dag margaryny, 20 dag masła, 2 torebki cukru
waniliowego, starta skórka z cytryny, szczypta soli
Sposób przyrządzania
Drożdże wymieszać z letnim mlekiem, dodać trochę cukru i mąki,
pozostawić w cieple do wyrośnięcia. Resztę mąki przesiać do
misy, wlać rozczyn, dodać czwartą część cukru, żółtka, miękką margarynę, sól, skórkę
z cytryny i dobrze wyrobić ciasto (powinnno odchodzić od ręki). Rozwałkowane wyłożyć
na prostokątną blachę i pozostawić do wyrośnięcia. Następnie równomiernie obłożyć
kawałeczkami masła, posypać pozostałym cukrem i cukrem waniliowym. Piekarnik
nagrzać do temperatury 200°C, na dolną półkę wstawić rondelek z gorącą wodą, a na
górną wsunąć blachę z ciastem. Piec około 25 min.
 
37870030.001.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin