Zupa ze szpinaku i soczewicy by Szelmaa
2 kubki (370g) brązowej soczewicy 5 kubków wody 2 łyżeczki oliwy z oliwek 1 średnia cebula, drobno posiekana 2 ząbki czosnku, rozgniecione 20 liści szpinaku, bez ogonków i drobno posiekanych 1 łyżeczka zmielonego kminku rzymskiego 1 łyżeczka skórki cytrynowej, drobno utartej 2 kubki wywaru z jarzyn 2 kubki wody 2 łyżki świeżej kolendry, drobno posiekanej 1. Dać soczewicę do dużego garnka i zalać wodą. Zagotować i potem gotować na małym ogniu bez przykrycia 1 godzinę. Odcedzić, opłukać, odstawić. W oddzielnych garnku rozgrzać oliwę, dodac cebulę i czosnek. Smażyć na średnim ogniu na złoto. Dodac szpinak i gotować następne 2 minuty. 2. Dodać do garnka soczewicę, kminek, skórkę cytrynową, wywar i wodę. Gotować na małym ogniu bez przykrycia 15 minut. Dodać kolendrę i dobrze wymieszać. Podawać od razu.
pryzmaty