ZUPA KREM Z CUKINI Z KURKAMI by Dafne
Składniki: 2 cukinie (nie za duże) 0,5 litra wywaru z warzyw ok. 20 dkg kurek 3 łyżki śmietany 18% (lub > 18%) łyżka oliwy z oliwek sól przyprawy Przygotowanie: Cukinię myjemy, obieramy, kroimy w kostkę ok. 1cm x 1cm. Oliwę z oliwek rozgrzewamy albo w wysokiej patelni albo w rondelku i wsypujemy cukinię. Czekamy aż się zeszkli. Dolewamy bulion z warzyw, przykrywamy i dusimy tak ok. 10 min. Na drugiej patelni również rozgrzać oliwę z oliwek i wrzucić kurki. Posolić i smażyć kilka minut aż grzybki puszczą wodę i ta woda wyparuje, a kurki lekko się zarumienią. Cukinię wraz z bulionem zmiksować albo przetrzeć przez sitko. Przyprawić wg gustu. Dodać do zagęszczenia śmietanę. Kurki rozłożyć na talerze i zalać zupą. Można posypać zieleniną (np. pietruszka czy estragon). UWAGA: zamiast kurek można użyć też innych grzybków albo ugotowaną lub podsmażoną i pokrojoną pierś z kurczaka.
pryzmaty