Pulpety drobiowe w sosie pomidorowym by Javona
Składniki: 0,5 kg drobiowego mięsa mielonego, 300 g koncentratu pomidorowego lub 150 g koncentratu i 3 pomidory, 2 cebule, oliwa, przyprawy (sól, pieprz, słodka papryka, bazylia świeża lub suszona); Sposób przygotowania: Na litr wrzącej wody wrzucamy niewielkie kulki przyprawionego solą, pieprzem i papryka mięsa mielonego. Po 15 minutach dodajemy koncentrat i/lub pomidory. Po pół godzinie dokładamy pokrojona w kostkę i zrumienioną na oliwie cebulę. Całość gotujemy kolejne 15 - 20 minut. Po nałożeniu na talerze posypujemy drobno posiekaną bazylią. Jako dodatek do pulpetów proponuje lekko niedogotowane brokuły z odrobina tartego żółtego sera na wierzchu. (porcja na 2 - 3 osoby)
pryzmaty