Potrawka z resztek pieczeni baraniej ze sliwkamiPorcja dla 4 osob. Czas przygotow. 35 min.resztki pieczeni baraniej (ok. 350 g),40 g sloniny,1 lyzka maki,1 cebula,15-20 suszonych sliwek bez pestek,125 ml czerwonego polwytrawnego wina,125 ml bulionu,sok z 1/2 cytryny,2 lyzeczki drobno pokrojonej zielonej pietruszki,1 lyzeczka kminku,sol, pieprz.Ryz:300 g ryzu,600 ml wody,1 lyzka masla,sol.1. Mieso i slonine pokroic w kostke. Cebule obrac, posiekac. Sliwki moczyc wmalej ilosci wody 10 min.2. Roztopic w garnku slonine, dodac cebule, przesmazyc na jasnozloty kolor. Wymieszac z maka, rozprowadzic 2-3 lyzkami zimnego bulionu, chwile poddusic,wlac reszte bulionu, wino, sok z cytryny, osolic, dodac sliwki, pokrojonazielona pietruszke, kminek, pieprz. Gotowac 15 min, uwazajac, by sos sie nieprzypalil. Nastepnie wlozyc mieso i raz zagotowac.3. Ryz oplukac, osaczyc, zalac wrzatkiem, osolic, dodac maslo. Gotowac na malymogniu ok. 20 min.4. Potrawke przelozyc na polmisek, oblozyc wokol ryzem i podawac.Źródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 30 "Jagnięcina i baranina", strona 30.
ellea2