Cielecina z czarna fasolaPorcja dla 6 osob. Czas przygotow. 3 godz.1,5 kg cieleciny,125 ml oleju,1 kg czarnej fasoli,3 cebule,3 pomidory,4 zabki czosnku,sol, pieprz.1. Mieso pokroic na niewielkie kawalki, by wypadlo po 2-3 na osobe. Cebule posiekac.2. Olej rozgrzac i zeszklic na nim cebule. Dodac mieso i smazyc razem do lekkiego zrumienienia.3. Pomidory obrac ze skory, pokroic na cwiartki, oczyscic z pestek, rozdrobnic,czosnek posiekac. Wrzucic do miesa, dodac sol i pieprz. Dolac wode tak, byprzykryla mieso. Gotowac na malym ogniu 1 godz.4. Fasole wsypac do miesa i dalej gotowac 1,5 godz., az fasola bedzie miekka.Podawac natychmiast.Źródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 9 "Kuchnia grecka", strona 42.
ellea2