Suflet celestine z cielecinyPorcja dla 4-5 osob. Czas przygotow. 1 godz. 20 min.750 g drobno posiekanej cieleciny (pieczonej lub duszonej),75 g masla lub smalcu,40 g maki,100 ml bulionu z cieleciny,150 ml wrzacego mleka,1/4 lyzeczki pasty anchois,4 lyzki wytrawnego sherry (wina),1 lyzeczka drobno pokrojonej pietruszki,1 lyzeczka drobno pokrojonego szczypiorku,1 lyzeczka drobno pokrojonej cebuli,3 zoltka,3 bialka,3 lyzki zimnego mleka,drobno posiekana skorka z 1/2 cytryny,tymianek, galka muszkatolowa,sol, pieprz,tarta bulka do posypania formy.1. W garnku podgrzac 60 g masla lub smalcu z pasta anchois. Dodac make, wymieszac na gladka paste i ciagle mieszajac podgrzewac na malym ogniu. Wlac bulion z cieleciny, wrzace mleko i sherry. Doprowadzic do wrzenia, dodac posiekana cielecine, pietruszke, szczypiorek i cebule. Doprawic sola, pieprzem,galka i tymiankiem. Gotowac 3-4 min ciagle mieszajac.2. Zoltka wymieszac z 2 lyzkami zimnego mleka. Bialka ubic na sztywna piane idodac skorke z cytryny.3. Garnek z cielecina zdjac z ognia. Dodac zoltka i ubita piane z bialek. Lekkowymieszac. Wlac do formy w ksztalcie pierscienia wysmarowanej maslem i posypanej tarta bulka. Wstawic do srednio nagrzanego piekarnika (180żC), piec45-50 min. Suflet powinien byc zloto-brazowy i jedrny w dotyku.4. Upieczony suflet wyjac z formy, przelozyc na okragly polmisek. Podawac odrazu, polany sosem smietankowym.Źródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 28 "Cielęcina i wołowina", strona 88.
ellea2