Krewetki zapiekane z kartoflamiPorcja dla 4 osob. Czas przygotow. 2 godz.350 g malych krewetek,600 g kartofli,150 g smietany,100 g masla,3 zoltka,2 lyzki soku z cytryny,1/4 lyzeczki galki muszkatolowej,1/4 lyzeczki tymianku,sol, pieprz.Wywar:200 g malych rybek (lub glow rybich),1 marchewka,1 cebula,1 peczek zielonej pietruszki,200 ml wina,400 ml wody,bouquet garni, sol, pieprz.1. Marchewke, cebule i kartofle obrac, oplukac. Zielona pietruszke oplukac podbiezaca woda.2. Rybki oczyscic, oplukac. Krewetki obrac ze skorupek, usunac czarne zylki,umyc w osolonej wodzie, osuszyc.3. Kartofle zalac goraca, osolona woda, gotowac 15 min. Ostudzic, pokroic wplastry.4. W garnku zagotowac wode z winem. Wrzucic rybki (lub glowy), marchewke, cebule, zielona pietruszke i bouquet garni. Posolic, gotowac na malym ogniu 30min. Wywar przecedzic, odparowac do 1/3 objetosci.5. Garnek z przecedzonym wywarem wstawic do wrzacej kapieli wodnej. Do wywarudodac 80 g masla i zoltka. Ubijac trzepaczka tak dlugo, az sos zgestnieje.Garnek z woda podgrzewac na bardzo malym ogniu i uwazac, by sie zoltka niezwarzyly.6. Na patelni rozgrzac 1 lyzke masla, wrzucic krewetki, smazyc 3 min. Dodacsmietane, sok z cytryny, utarta galke muszkatolowa, sol, pieprz i tymianek.Wymieszac, podgrzac, dodac ubity sos.7. Naczynie do zapiekania wysmarowac maslem. Wlozyc pokrojone kartofle, zalacsosem z krewetkami. Wstawic do nagrzanego piekarnika na 15 min.Źródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 27 "Ryby i owoce morza", strona 34.
ellea2