Krewetki w sosie pomidorowymPorcja dla 4 osob. Czas przygotow. 20 min.250 g krewetek obranych ze skorupek, swiezych lub z puszki,4 cebulki szalotki,4 zabki czosnku,200 g pomidorow lub 2 lyzki koncentratu pomidorowego,1 lyzeczka cukru,1 lyzeczka maki ziemniaczanej,1 lyzka sosu sojowego,1 lyzeczka soli,5 lyzek oleju do smazenia.1. Krewetki osolic i odstawic na 15 min. Pomidory sparzyc wrzatkiem, obrac zeskorki, wypestkowac i pokroic w plasterki. Czosnek obrac i drobno posiekac.Szalotki obrac, umyc i pokroic na kawalki dlugosci ok. 2,5 cm. Osobno odlozyc czesci biale, osobno zielone.2. Czosnek i polowe bialych czesci szalotek podsmazyc na 2 lyzkach silnie rozgrzanego oleju, ciagle mieszajac, przez 1 min. Dodac krewetki. Smazyc, intensywnie mieszajac, przez dalsza minute, poki sie nie zarozowia. Wszystkowyjac, osaczyc z nadmiaru tluszczu i ulozyc na cieplym polmisku.3. Uzupelnic i ponownie rozgrzac tluszcz. Obsmazyc na nim pozostale biale czesci szalotek. Dodac pomidory lub koncentrat pomidorowy i wymieszac. Dodacreszte soli, sos sojowy i cukier. Przykryc i dusic przez 8 min. na srednimogniu.4. Dodac make ziemniaczana, rozrobiona w 1 lyzce zimnej wody i starannie wymieszac. Dodac przysmazone krewetki i zielone czesci szalotek. Zwiekszycogien i doprowadzic do wrzenia.5. Wylozyc na polmisek i podawac od razu.Źródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 1 "Kuchnia chińska", strona 44.
ellea2