Oczyszczanie organizmu.pdf
(
315 KB
)
Pobierz
309234001 UNPDF
OCZYSZCZANIE ORGANIZMU
Zastosowanie kuracji oczyszczania organizmu, u niektórych osób może mieć bardzo dobre
rezultaty, u innych natomiast ledwo zauważalne zmiany. Nie należy się tym martwić. Każdy
organizm jest inny. I dlatego nie ma uniwersalnego sposobu na wszystkie dolegliwości. Spróbujcie
zastosować różne przepisy. Przepisy, które podaję są mądrością naszych przodków. Należy
zastosować taki przepis, który daje maksymalne efekty. Uważnie obserwuję swoje samopoczucie.
Jeżeli dzień po dniu czujemy się coraz lepiej, oznacza to, że wybraliśmy prawidłową drogę.
Przyroda tak mądrze stworzyła człowieka, że wszystkie wewnętrzne zmiany są widoczne na
zewnątrz. Można je rozpoznać; po języku, paznokciach, ustach, policzkach, czole, brwiach,
włosach. Nawet każda zmarszczka na twarzy świadczy o zmianach zachodzących wewnątrz naszego
organizmu, np.; płatek ucha świadczy o układzie hormonalnym, włosy to wskaźnik życiowych sił i
stanu układu nerwowego, broda wskaźnik sił woli i fizycznej wytrzymałości, policzki świadczą o
sile pracy serca, stan skóry na szyi wskaźnik biologicznego wieku. Kształt ucha sygnalizuje zmiany
w kręgosłupie, język wskazuje na stan układu pokarmowego. Budowa i kolor górnej wargi mówią o
jakości naszej krwi, kształt nosa to silne lub słabe kości. Paznokcie świadczą o stanie układu
pokarmowego, wątroby, nerek, trzustki. Nawet charakter pisma zmienia się przy chorobie. Jeśli przy
pisaniu końcowe wiersze przeważnie opuszczamy w dół, świadczy to o chorobach żołądka,
natomiast gdy końcowe wiersze podnosimy w górę to znaczy, że chora jest wątroba. Chodzi o to, by
obserwując zewnętrzne objawy móc obronić się przed chorobami.
1. JELITO GRUBE
Jelito jest najważniejszym immunologicznym organem naszego organizmu
Uzbrojenie jelita stanowi 100 milionów komórek nerwowych otulających troskliwie trawienny
szlak. Zabezpieczenie tej drogi jest bardziej dokładne niż rdzenia kręgowego. Nic się nie dzieje bez
przyczyny, więc i tu nie ma przypadku.
Okazuje się, że mamy w układzie pokarmowym do czynienia z drugim mózgiem – swoistym
„brzusznym mózgiem”. Zaskakujące, prawda?
„Brzuszny mózg” – co to takiego? W organizmie ludzkim jest mnóstwo sprzężeń zwrotnych.
Wszystkie organy oddziałują ze sobą, przesyłają informacje itd. Najnowsze badania prowadzone
m.in. przez Michaela Gersohna (amerykański neurogastrolog, szef wydziału anatomii i biologii
komórkowej Uniwersytetu Columbia w Nowym Jorku) wykazują, że system trawienny i procesy
psychiczne zachodzące w organizmie są bardziej sprzężone, niż do tej pory przypuszczano. Ba!
Odkrycia naukowe w dziedzinie neurogastrologii świadczą, że system nerwowy ulokowany w
układzie pokarmowym ma olbrzymi wpływ na naszą psychikę.
Przemyślmy to wspólnie.
Układ pokarmowy – to niesamowita maszyneria, w której przeprowadzane są szalenie
skomplikowane procesy analizy składu chemicznego pożywienia, zawartości w nim soli
mineralnych, wody itp.
Czy mózg steruje tymi wszystkimi procesami? Sztab może wydawać rozkazy, ale musi
najpierw dysponować dokładnymi informacjami. Takie informacje docierają do mózgu.
Okazuje się, że 90% włókien nerwowych prowadzi z układu pokarmowego do mózgu, a nie
odwrotnie. Jak w armii – od grup rozpoznawczych docierają informacje do sztabu. W dodatku to
one żądają konkretnych działań. Fałszywe informacje lub ich brak powodują, że sztab wydaje
nieprawidłowe decyzje.
Podobnie w układzie pokarmowym – informacje płynące z brzucha są istotniejsze od informacji
spływających z mózgu. To w układzie pokarmowym odbywa się analiza setek tysięcy
niebezpieczeństw i toksyn. To tutaj rozpoznaje się składniki trafiające do brzucha – zdrowe czy
szkodliwe, przyjaciel czy wróg? To tu odbywa się analiza potrzeb: jakich enzymów, hormonów,
kwasów potrzeba w danej chwili i o jakim składzie? Jakie mechanizmy należy włączyć, a jakie
wyłączyć? Jakie systemy alarmowe i obronne należy uruchomić w przypadku zagrożenia? Czy
wystarczą jedynie skurcze i zwykłe wymioty, czy trzeba zaangażować bardziej wyrafinowane
metody?
Znajdujący się w jelitach swoisty drugi umysł, drugi mózg poprzez swe sensory odbiera
informacje, przetwarza je, uruchamia reakcje i kontroluje je zgodnie z otrzymywanymi danymi.
Wbrew pozorom ten „drugi” mózg jest mózgiem podstawowym Warto mu zaufać, ponieważ mieści
się tam intuicyjna część nas samych.
Oczywiście, że powinniśmy nauczyć się wykorzystywać cały mózg znajdujący się w czaszce,
ale nie wolno zapomnieć o „mózgu” w naszym brzuchu – miejscu odczuć, dzięki któremu m.in.
rozpoznajemy zewnętrzny świat i ustosunkowujemy się do niego. Przypomnij sobie reakcje twojego
organizmu w sytuacjach stresowych. Czy nie ściskało Cię najpierw w tzw. „dołku”?
Reasumując: człowiek nie posiada jedynie dwóch systemów nerwowych: centralnego w głowie
i wegetatywnego, odpowiedzialnego za wszystkie organy. Okazuje się, że istnieje trzecia siła –
jelitowy „brzuszny mózg” produkujący w dodatku serotoninę – substancję wpływającą na ludzkie
samopoczucie, która jest tym dla procesu komunikacji pomiędzy komórkami nerwowymi, czym
słowa w ludzkiej mowie. Już na marginesie dodajmy, że istnieje jeszcze i tzw. mózg „sercowy” –
skomplikowana siatka połączeń nerwowych oplatająca serce, o czym większość z nas dotychczas nie
miała pojęcia.
Jak więc już widzimy, to „jelitowy umysł” zapewnia nam doskonałą ochronę i obronę przed
wszelkimi niepożądanymi wizytami. Możemy mu pomóc, kiedy tylko zechcemy.
Jak odtworzyć funkcje jelita?
Co powinniśmy zrobić, by odtworzyć funkcje jelita (zwłaszcza grubego) i zwiększyć w ten
sposób możliwości obronne naszych organizmów?
1. Oczyścić jelita i znormalizować pH (niskokwaśny) środowiska jelita. Pozwoli to zlikwidować
główne źródło zanieczyszczenia, odciąży system oczyszczania oraz usunie źródło ucisku na organy
wewnętrzne (żołądek, wątrobę, nawet serce – poprzez przeponę). Tym źródłem ucisku są
wybrzuszenia jelita spowodowane kamieniami kałowymi. Czy te organy – uciskane cały czas przez
rozpierające jelita kamienie kałowe mają szansę pracować normalnie?
2. Odtworzyć perystaltykę jelit i prawidłową budowę ścianek jelit. Pozwoli to jelitu w
pełnowartościowy sposób pełnić swoje funkcje zakłócone:
rozciąganiem jelita przez kamienie kałowe,
działaniem produktów toksycznych,
brakiem naturalnego pożywienia,
deficytem witamin, zwłaszcza witaminy A,
używaniem środków przeczyszczających.
3. Odbudować mikroflorę jelita grubego. Pozwoli to na :
unormowanie się pełnowartościowego odżywiania dzięki dodatkowym substancjom odżywczym i
witaminom syntetyzowanym przez „dobre” bakterie,
uregulowanie się ciepłodajnych i energetycznych funkcji jelita, co doprowadzi do unormowania się
ogrzewania całego organizmu,
znormalizowanie się i wzrost mocy całego systemu immunologicznego organizmu.
Zwróćmy więc później uwagę na kolosalne znaczenie naturalnych produktów roślinnych
bogatych w błonnik, witaminy, enzymy i kwasy tłuszczowe Omega 3.
Żujmy także dokładnie każdy kęs (min. 30 razy), ponieważ wstępne trawienie zaczyna się już
w ustach, gdzie pokarm ma być dokładnie rozdrobniony i wymieszany ze śliną.
Zapewnijmy naszym ciałom odpowiednią ilość codziennego, umiarkowanego i
urozmaiconego ruchu. Dla jelita grubego jest to doskonały prezent. Podjęcie takich działań zapewni
jelitu grubemu pozostanie w zdrowiu.
Również zabiegi magnetostymulacyjne doskonale regulują przemianę materii poprzez
regenerację wszystkich narządów wewnętrznych na poziomie komórkowym.
Zastanówmy się również nad rolą wody w organizmie – mamy przecież wypłukiwać z niego
wszelkie zanieczyszczenia .
Wyjątkowo ważną rolę odgrywa również flora tzw. "dobrych" bakterii.
Na temat flory bakteryjnej mówiliśmy przy okazji omawiania roli jelit w organizmie. Teraz
więc krótko o wpływie bakterii na system immunologiczny.
Okazuje się, że prawidłowa flora bakteryjna jelit znacznie zmniejsza ryzyko zachorowania na
wiele chorób, m.in. na grypę, alergie, astmę.
Naukowcy do tej pory nie są w stanie stwierdzić jednoznacznie, dlaczego tak się dzieje.
Eksperyment y z preparatami bakteryjnymi wskazują jednak, że mikroflora jelitowa ma
niepowtarzalne, jedyne w swoim rodzaju, lecz wciąż nie do końca poznane właściwości, które są w
stanie kształtować odporność organizmu. Potwierdziły to m.in. doświadczenia naukowców z
Uniwersytetu w Turku w Finlandii, którzy badali wpływ preparatu bakteryjnego Lactobacillus GG
na skuteczność leczenia alergicznych zapaleń i alergii pokarmowych u dzieci ( „Bakterie przeciw
alergiom” – Gazeta Wyborcza, 06.04.2001 r. )
Żywe kultury bakterii dodawane są do niektórych jogurtów w procesie produkcji. Są to jednak
zwykle szczepy słabsze (koszty!) i praktycznie nieodporne na działanie kwasów żołądkowych.
Niektóre objawy zanieczyszczonego jelita grubego: zaparcia, wzdęcia brzucha, skórne
egzemy, wągry, alergie, czarny nalot na zębach, szary nalot na języku, nieprzyjemny zapach potu i
skóry.
Profilaktyka:
1.Ograniczyć spożywanie następujących produktów: mięsa, czekolady, słodyczy, cukru, krowiego
mleka, jaj, białego chleba.
2.Pić rano i wieczorem po jednej szklance kefiru.
3.Dokładnie żuć pokarmy (każdy kawałek żuć od 35 do 50 razy).
4.Nie pijać w trakcie jedzenia.
5.Zmniejszyć spożywanie kawy i herbaty
Test na sprawdzenie prawidłowej pracy jelita grubego: należy wypić 2 łyżki stołowe świeżego soku
z buraka. Jeśli po 4 godzinach mocz zabarwi się, oznacza, że jelito grube nie spełnia swojej funkcji.
Miękkie sposoby oczyszczania jelita grubego
Oczyszczanie kefirem
1. Pierwszy dzień; wypić 2,5 litra kefiru w 6 dozach wraz sucharkami z czarnego pieczywa (nie
spożywać żadnych posiłków).
2. Drugi dzień; wypić 1,5 do 2 litrów soku z jabłek w dozach wraz z sucharkami z czarnego
pieczywa .
Sok powinien być świeżo przygotowany, jabłka powinny być słodkie (nie spożywać żadnych
posiłków).
3. Trzeci dzień; w ciągu dnia jeść tylko sałatki z gotowych warzyw (buraki, marchew, ziemniaki,
można, dodać kiszone ogórki, kiszoną kapustę, cebulę, olej roślinny, wraz z sucharkami z czarnego
pieczywa).
Stosować dwa razy w miesiącu.
Oczyszczanie suszonymi owocami
Śliwki suszone 400g, daktyle 200g, morele 200g, figi 200g wszystko to zemleć w maszynce do
mielenia. Do otrzymanej masy dodać 200g miodu i wszystko razem wymieszać.
Przechowywać w szklanym naczyniu w lodówce. Pić wieczorem przed snem po 1 stołowej łyżce.
Kurację należy stosować jeden raz na trzy miesiące.
Oczyszczanie warzywami i owocami
1. Pić po 1/2 szklanki soku z kapusty kwaszonej 3 razy dziennie. Stosować przez 14 dni.
2. Dwie pomarańcze obrać ze skórki na 12 milimetry, tak aby na owocach pozostał biały miąższ.
Razem z białym miąższem jeść pomarańcze rano i wieczorem. Stosować przez 14 dni.
3.Dziesięć suszonych śliwek, wieczorem zalać wrzątkiem, odstawić na noc. Rano na czczo wypić
wodę, śliwki zjeść. Następnie znowu zaparzać 10 suszonych śliwek. Odstawić do wieczora.
Wieczorem, przed snem wodę wypić, śliwki zjeść. Kurację stosować przez 10 dni.
Oczyszczanie jelit (Odtwarzanie normalnej flory bakteryjnej)
Częste przyjmowanie lekarstw (szczególnie antybiotyków), spożywanie słodyczy, ciasta
drożdżowego, mleka, a także nieprawidłowe łączenie produktów w potrawach sprzyja
zagnieżdżeniu się w przewodzie pokarmowym obcych mikroorganizmów bakterii, grzybów,
drożdży. Te pasożyty wdzierają się do śluzówki dróg pokarmowych żywią się naszą krwią i
wydalają "w nas" trujące produkty fizjologiczne "toksyny". Toksyny te są przyczyną bólów głowy,
różnego rodzaju alergii, szybkiego męczenia się, angin, przeziębień, katarów, częstych zapaleń
oczu, pęcherza moczowego, nerek, silnych bólów brzucha, żołądka, wątroby, nerek itd. Jednym
słowem działalność tych bakterii w naszym organizmie czasem bywa zupełnie nieprzewidywalna.
Niszcząc zdrową mikroflorę, bakterie chorobotwórcze powodują dysbakteriozę, na którą cierpi,
według danych specjalistów, do 80% populacji, niezależnie od wieku. W walce z chorobotwórczymi
" pasożytami " najbardziej skuteczny jest czosnek.
Przez dwa tygodnie należy zjadać po 1 ząbku czosnku wieczorem dwie godziny po kolacji,
sygnałem wyzdrowienia będzie nie odczuwanie ociężałości lub wzdęcia brzucha (powiększenie
żołądka) po spożyciu pokarmu. Czosnek należy jeść bez chleba, dobrze przeżuwać. W czasie
jedzenia czosnku w jamie ustnej, przełyku i w żołądku pojawia się silne pieczenie. Trzeba
pocierpieć, ponieważ sok czosnku "zabijając" bakterie chorobotwórcze wchłania się w pojawiające
się ranki , gdzie gnieździły się pasożyty. W czasie spożywania czosnku może się wzmóc bicie serca
u osób z zaburzeniami układu krwionośnego to naturalna reakcja ponieważ czosnek, to jedyny
produkt zawierający rozpuszczony german, a ten pierwiastek wspaniale regeneruje i oczyszcza
naczynia krwionośne. Tak więc chwilowe" niewygody podczas jedzenia czosnku trzeba
przecierpieć. Zapewniam Państwa, że zdrowie jest tego warte. Po zjedzeniu czosnku można
przepłukać usta ,umyć zęby i przed snem zjeść jabłko lub wypić herbatę z cytryną i miodem.
Zapach czosnku zupełnie zanika jeśli pożuje się skórę cytryny, pomarańczy lub drobno posiekaną
natkę pietruszki .
Oczyszczenie jelit, regeneracja jelitowej flory bakteryjnej i wątroby
o Wstęp (o grzybicach i o jelitach)
o Lewatywy
o Preparat PHYTO i All in 1000
Wstęp o grzybicach
Wg. lekarzy ze Stanów i w Kanady, 60 80 % uczniów szkół średnich cierpi na utajoną
grzybicę. Grzybica może pojawić się zewnętrznie, (ręce, nogi, jama ustna, pod paznokciami, w
pochwie), lub co groźniejsze wewnętrznie (płuca, jelita). Stan ten najczęściej uchodzi uwadze
chorego i lekarza.
(W Polsce niewielu lekarzy zajmuje się tym tematem i ma możliwość wykrycia grzybic
wewnętrznych).
W wielu krajach każde badanie pacjenta rozpoczyna się od badań grzybiczych.
Powodem grzybic są kuracje antybiotykowe i przetwarzana przemysłowo żywność.
Zdecydowana większość ludności w miastach cierpi na grzybice narządów wewnętrznych.
Konsekwencją tego jest osłabiona odporność, stany chronicznego zmęczenia, osłabienie, trudności
w koncentracji, biegunki, zaparcia i inne zaburzenia przewodu pokarmowego. Ten stan można
najczęściej zmienić w ciągu kilku tygodni, stosując żywe kultury bakterii acidofilnych. (Tematu
tego nie załatwiają sklepowe jogurty i kefiry, gdyż po pierwsze jest w nich toksyczna "chemia", a po
drugie małe ilości bakterii w nich zawarte, giną w kwasach żołądkowych.
Działanie bakterii acidofilus w organizmie:
wytwarza niekorzystne środowisko dla rozmaitych zarazków chorobotwórczych, np. mikrokoków,
clostridium, bakterii coli, oraz grzybów
wspomaga produkcję w organizmie antybiotyku (colistynu), w związku z czym leczenie
antybiotykowe może być niepotrzebne.
Plik z chomika:
kasica171
Inne pliki z tego folderu:
Elena Sklianskaja - Zaparcie-Przekleństwo Współczesnego Człowieka.pdf
(50408 KB)
Leczenie okładami.rtf
(5 KB)
Górnicka - Leczmy się.rtf
(45 KB)
Koktajl - wspomagacz trawienia.jpg
(92 KB)
Koktajl - zabójca tłuszczu.jpg
(84 KB)
Inne foldery tego chomika:
;; DOMOWA APTECZKA - receptury z daru natury
› Zdrowie
= DOMOWA APTECZKA - receptury z daru natury
●● ZDROWIE i URODA
☀ porady medyczne
Zgłoś jeśli
naruszono regulamin