Oczyszczanie organizmu.pdf

(315 KB) Pobierz
309234001 UNPDF
OCZYSZCZANIE ORGANIZMU 
                           
Zastosowanie kuracji oczyszczania organizmu, u niektórych osób może mieć bardzo dobre 
rezultaty,   u   innych   natomiast   ledwo   zauważalne   zmiany.   Nie   należy   się  tym   martwić.   Każdy 
organizm jest inny. I dlatego nie ma uniwersalnego sposobu na wszystkie dolegliwości. Spróbujcie 
zastosować  różne   przepisy.   Przepisy,   które   podaję  są  mądrością  naszych   przodków.   Należy 
zastosować taki przepis, który daje maksymalne efekty. Uważnie obserwuję swoje samopoczucie. 
Jeżeli dzień po dniu czujemy się coraz lepiej, oznacza to, że wybraliśmy prawidłową drogę. 
Przyroda tak mądrze stworzyła człowieka, że wszystkie wewnętrzne zmiany są widoczne na 
zewnątrz.   Można   je   rozpoznać;   po   języku,   paznokciach,   ustach,   policzkach,   czole,   brwiach, 
włosach. Nawet każda zmarszczka na twarzy świadczy o zmianach zachodzących wewnątrz naszego 
organizmu, np.; płatek ucha świadczy o układzie hormonalnym, włosy to wskaźnik życiowych sił i 
stanu układu nerwowego, broda­ wskaźnik sił woli i fizycznej wytrzymałości, policzki świadczą o 
sile pracy serca, stan skóry na szyi­ wskaźnik biologicznego wieku. Kształt ucha sygnalizuje zmiany 
w kręgosłupie, język wskazuje na stan układu pokarmowego. Budowa i kolor górnej wargi mówią o 
jakości   naszej   krwi,   kształt   nosa   to   silne   lub   słabe   kości.   Paznokcie  świadczą  o   stanie   układu 
pokarmowego, wątroby, nerek, trzustki. Nawet charakter pisma zmienia się przy chorobie. Jeśli przy 
pisaniu   końcowe   wiersze   przeważnie   opuszczamy   w   dół,  świadczy   to   o   chorobach  żołądka, 
natomiast gdy końcowe wiersze podnosimy w górę to znaczy, że chora jest wątroba. Chodzi o to, by 
obserwując zewnętrzne objawy móc obronić się przed chorobami. 
1. JELITO GRUBE 
Jelito jest najważniejszym immunologicznym organem naszego organizmu
                              
       Uzbrojenie jelita stanowi 100 milionów komórek nerwowych otulających troskliwie trawienny 
szlak. Zabezpieczenie tej drogi jest bardziej dokładne niż rdzenia kręgowego. Nic się nie dzieje bez 
przyczyny, więc i tu nie ma przypadku. 
        Okazuje się, że mamy w układzie pokarmowym do czynienia z drugim mózgiem – swoistym 
„brzusznym mózgiem”. Zaskakujące, prawda? 
 „Brzuszny mózg” – co to takiego? W organizmie ludzkim jest mnóstwo sprzężeń zwrotnych. 
Wszystkie  organy  oddziałują  ze  sobą,  przesyłają  informacje   itd.  Najnowsze  badania  prowadzone 
m.in.   przez   Michaela   Gersohna   (amerykański   neurogastrolog,   szef   wydziału   anatomii   i   biologii 
komórkowej Uniwersytetu Columbia w Nowym Jorku) wykazują, że system trawienny i procesy 
psychiczne zachodzące w organizmie są bardziej sprzężone, niż do tej pory przypuszczano. Ba! 
Odkrycia   naukowe   w   dziedzinie   neurogastrologii  świadczą,  że   system   nerwowy   ulokowany   w 
układzie pokarmowym ma olbrzymi wpływ na naszą psychikę. 
       Przemyślmy to wspólnie. 
              Układ   pokarmowy   –   to   niesamowita   maszyneria,   w   której   przeprowadzane   są  szalenie 
skomplikowane   procesy   analizy   składu   chemicznego   pożywienia,   zawartości   w   nim   soli 
mineralnych, wody itp. 
              Czy   mózg   steruje   tymi   wszystkimi   procesami?   Sztab   może   wydawać  rozkazy,   ale   musi 
najpierw dysponować dokładnymi informacjami. Takie informacje docierają do mózgu. 
          Okazuje się, że 90% włókien nerwowych prowadzi z układu pokarmowego do mózgu, a nie 
odwrotnie. Jak w armii – od grup rozpoznawczych docierają informacje do sztabu. W dodatku to 
one  żądają  konkretnych   działań.   Fałszywe   informacje   lub   ich   brak   powodują,  że   sztab   wydaje 
nieprawidłowe decyzje. 
       Podobnie w układzie pokarmowym – informacje płynące z brzucha są istotniejsze od informacji 
spływających   z   mózgu.   To   w   układzie   pokarmowym   odbywa   się  analiza   setek   tysięcy 
niebezpieczeństw i toksyn. To tutaj rozpoznaje się składniki trafiające do brzucha – zdrowe czy 
szkodliwe, przyjaciel czy wróg? To tu odbywa się analiza potrzeb: jakich enzymów, hormonów, 
kwasów potrzeba w danej chwili i o jakim składzie? Jakie mechanizmy należy włączyć, a jakie 
wyłączyć?   Jakie   systemy   alarmowe   i   obronne   należy   uruchomić  w   przypadku   zagrożenia?   Czy 
wystarczą  jedynie   skurcze   i   zwykłe   wymioty,   czy   trzeba   zaangażować  bardziej   wyrafinowane 
metody? 
              Znajdujący  się  w  jelitach  swoisty drugi  umysł,  drugi  mózg  poprzez  swe  sensory odbiera 
informacje,   przetwarza   je,   uruchamia   reakcje   i   kontroluje   je   zgodnie   z   otrzymywanymi   danymi. 
Wbrew pozorom ten „drugi” mózg jest mózgiem podstawowym Warto mu zaufać, ponieważ mieści 
się tam intuicyjna część nas samych. 
        Oczywiście, że powinniśmy nauczyć się wykorzystywać cały mózg znajdujący się w czaszce, 
ale nie wolno zapomnieć o „mózgu” w naszym brzuchu – miejscu odczuć, dzięki któremu m.in. 
rozpoznajemy zewnętrzny świat i ustosunkowujemy się do niego. Przypomnij sobie reakcje twojego 
organizmu w sytuacjach stresowych. Czy nie ściskało Cię najpierw w tzw. „dołku”? 
       Reasumując: człowiek nie posiada jedynie dwóch systemów nerwowych: centralnego w głowie 
i   wegetatywnego,   odpowiedzialnego   za   wszystkie   organy.   Okazuje   się,  że   istnieje   trzecia   siła   – 
jelitowy „brzuszny mózg” produkujący w dodatku serotoninę – substancję wpływającą na ludzkie 
samopoczucie,   która   jest   tym   dla   procesu   komunikacji   pomiędzy   komórkami   nerwowymi,   czym 
słowa w ludzkiej mowie. Już na marginesie dodajmy, że istnieje jeszcze i tzw. mózg „sercowy” – 
skomplikowana siatka połączeń nerwowych oplatająca serce, o czym większość z nas dotychczas nie 
miała pojęcia. 
          Jak więc już widzimy, to „jelitowy umysł” zapewnia nam doskonałą ochronę i obronę przed 
wszelkimi niepożądanymi wizytami. Możemy mu pomóc, kiedy tylko zechcemy. 
                         
 Jak odtworzyć funkcje jelita? 
             Co powinniśmy zrobić, by odtworzyć funkcje jelita (zwłaszcza grubego) i zwiększyć w ten 
sposób możliwości obronne naszych organizmów? 
1. Oczyścić jelita i  znormalizować pH  (niskokwaśny)  środowiska jelita.  Pozwoli to zlikwidować 
główne źródło zanieczyszczenia, odciąży system oczyszczania oraz usunie źródło ucisku na organy 
wewnętrzne   (żołądek,   wątrobę,   nawet   serce   –   poprzez   przeponę).   Tym  źródłem   ucisku   są 
wybrzuszenia jelita spowodowane kamieniami kałowymi. Czy te organy – uciskane cały czas przez 
rozpierające jelita kamienie kałowe mają szansę pracować normalnie? 
2.   Odtworzyć  perystaltykę  jelit   i   prawidłową  budowę ścianek   jelit.   Pozwoli   to   jelitu   w 
pełnowartościowy sposób pełnić swoje funkcje zakłócone: 
 ­ rozciąganiem jelita przez kamienie kałowe, 
 ­ działaniem produktów toksycznych, 
 ­ brakiem naturalnego pożywienia,
 ­ deficytem witamin, zwłaszcza witaminy A, 
­ używaniem środków przeczyszczających. 
3. Odbudować mikroflorę jelita grubego. Pozwoli to na : 
 ­ unormowanie się pełnowartościowego odżywiania dzięki dodatkowym substancjom odżywczym i 
witaminom syntetyzowanym przez „dobre” bakterie, 
­ uregulowanie się ciepłodajnych i energetycznych funkcji jelita, co doprowadzi do unormowania się 
ogrzewania całego organizmu, 
­ znormalizowanie się i wzrost mocy całego systemu immunologicznego organizmu. 
            Zwróćmy   więc   później   uwagę  na   kolosalne   znaczenie   naturalnych   produktów   roślinnych 
bogatych w błonnik, witaminy, enzymy i kwasy tłuszczowe Omega 3. 
Żujmy także dokładnie każdy kęs (min. 30 razy), ponieważ wstępne trawienie zaczyna się już 
w ustach, gdzie pokarm ma być dokładnie rozdrobniony i wymieszany ze śliną. 
Zapewnijmy   naszym   ciałom   odpowiednią  ilość  codziennego,   umiarkowanego   i 
urozmaiconego ruchu. Dla jelita grubego jest to doskonały prezent. Podjęcie takich działań zapewni 
jelitu grubemu pozostanie w zdrowiu. 
Również  zabiegi   magnetostymulacyjne   doskonale   regulują  przemianę  materii   poprzez 
regenerację wszystkich narządów wewnętrznych na poziomie komórkowym. 
           Zastanówmy się również nad rolą wody w organizmie – mamy przecież wypłukiwać z niego 
wszelkie zanieczyszczenia . 
Wyjątkowo ważną rolę odgrywa również flora tzw. "dobrych" bakterii. 
Na temat flory bakteryjnej mówiliśmy przy okazji omawiania roli jelit w organizmie. Teraz 
więc krótko o wpływie bakterii na system immunologiczny. 
Okazuje się, że prawidłowa flora bakteryjna jelit znacznie zmniejsza ryzyko zachorowania na 
wiele chorób, m.in. na grypę, alergie, astmę. 
Naukowcy   do   tej   pory   nie   są  w   stanie   stwierdzić  jednoznacznie,   dlaczego   tak   się  dzieje. 
Eksperyment   y   z   preparatami   bakteryjnymi   wskazują  jednak,  że   mikroflora   jelitowa   ma 
niepowtarzalne, jedyne w swoim rodzaju, lecz wciąż nie do końca poznane właściwości, które są w 
stanie   kształtować  odporność  organizmu.   Potwierdziły   to   m.in.   doświadczenia   naukowców   z 
Uniwersytetu w Turku w Finlandii, którzy badali wpływ preparatu bakteryjnego Lactobacillus GG 
na skuteczność leczenia alergicznych zapaleń i alergii pokarmowych u dzieci ( „Bakterie przeciw 
alergiom” – Gazeta Wyborcza, 06.04.2001 r. ) 
      Żywe kultury bakterii dodawane są do niektórych jogurtów w procesie produkcji. Są to jednak 
zwykle szczepy słabsze (koszty!) i praktycznie nieodporne na działanie kwasów żołądkowych. 
Niektóre   objawy   zanieczyszczonego   jelita   grubego:   zaparcia,   wzdęcia   brzucha,   skórne 
egzemy, wągry, alergie, czarny nalot na zębach, szary nalot na języku, nieprzyjemny zapach potu i 
skóry. 
Profilaktyka: 
1.Ograniczyć spożywanie następujących produktów: mięsa, czekolady, słodyczy, cukru, krowiego 
mleka, jaj, białego chleba. 
2.Pić rano i wieczorem po jednej szklance kefiru. 
3.Dokładnie żuć pokarmy (każdy kawałek żuć od 35 do 50 razy). 
4.Nie pijać w trakcie jedzenia. 
5.Zmniejszyć spożywanie kawy i herbaty 
Test na sprawdzenie prawidłowej pracy jelita grubego: należy wypić 2 łyżki stołowe świeżego soku 
z buraka. Jeśli po 4 godzinach mocz zabarwi się, oznacza, że jelito grube nie spełnia swojej funkcji.
Miękkie sposoby oczyszczania jelita grubego
Oczyszczanie kefirem 
1. Pierwszy dzień; wypić 2,5 litra kefiru w 6 dozach wraz sucharkami z czarnego pieczywa (nie 
spożywać żadnych posiłków). 
2.   Drugi   dzień;   wypić  1,5   do   2   litrów   soku   z   jabłek   w   dozach   wraz   z   sucharkami   z   czarnego 
pieczywa . 
Sok   powinien   być świeżo   przygotowany,   jabłka   powinny   być  słodkie   (nie   spożywać żadnych 
posiłków). 
3. Trzeci dzień; w ciągu dnia jeść tylko sałatki z gotowych warzyw (buraki, marchew, ziemniaki, 
można, dodać kiszone ogórki, kiszoną kapustę, cebulę, olej roślinny, wraz z sucharkami z czarnego 
pieczywa). 
Stosować dwa razy w miesiącu. 
Oczyszczanie suszonymi owocami 
Śliwki suszone 400g, daktyle 200g, morele 200g, figi 200g­ wszystko to zemleć w maszynce do 
mielenia. Do otrzymanej masy dodać 200g miodu i wszystko razem wymieszać. 
Przechowywać w szklanym naczyniu w lodówce. Pić wieczorem przed snem po 1 stołowej łyżce. 
Kurację należy stosować jeden raz na trzy miesiące. 
Oczyszczanie warzywami i owocami 
1. Pić po 1/2 szklanki soku z kapusty kwaszonej 3 razy dziennie. Stosować przez 14 dni. 
2. Dwie pomarańcze obrać ze skórki na 1­2 milimetry, tak aby na owocach pozostał biały miąższ. 
Razem z białym miąższem jeść pomarańcze rano i wieczorem. Stosować przez 14 dni. 
3.Dziesięć suszonych śliwek, wieczorem zalać wrzątkiem, odstawić na noc. Rano na czczo wypić 
wodę,  śliwki   zjeść.   Następnie   znowu   zaparzać  10   suszonych  śliwek.   Odstawić  do   wieczora. 
Wieczorem, przed snem wodę wypić, śliwki zjeść. Kurację stosować przez 10 dni.
Oczyszczanie jelit (Odtwarzanie normalnej flory bakteryjnej) 
Częste   przyjmowanie   lekarstw   (szczególnie   antybiotyków),   spożywanie   słodyczy,   ciasta 
drożdżowego,   mleka,   a   także   nieprawidłowe   łączenie   produktów   w   potrawach   sprzyja 
zagnieżdżeniu   się  w   przewodzie   pokarmowym   obcych   mikroorganizmów­   bakterii,   grzybów, 
drożdży.   Te   pasożyty   wdzierają  się  do  śluzówki   dróg   pokarmowych  żywią  się  naszą  krwią  i 
wydalają "w nas" trujące produkty fizjologiczne ­ "toksyny". Toksyny te są przyczyną bólów głowy, 
różnego   rodzaju   alergii,   szybkiego   męczenia   się,   angin,   przeziębień,   katarów,   częstych   zapaleń 
oczu,   pęcherza   moczowego,   nerek,   silnych   bólów   brzucha,  żołądka,   wątroby,   nerek   itd.   Jednym 
słowem działalność tych bakterii w naszym organizmie czasem bywa zupełnie nieprzewidywalna. 
Niszcząc   zdrową  mikroflorę,   bakterie   chorobotwórcze   powodują  dysbakteriozę,   na   którą  cierpi, 
według danych specjalistów, do 80% populacji, niezależnie od wieku. W walce z chorobotwórczymi 
" pasożytami " najbardziej skuteczny jest czosnek. 
Przez dwa tygodnie należy zjadać po 1 ząbku czosnku wieczorem dwie godziny po kolacji, 
sygnałem   wyzdrowienia   będzie   nie   odczuwanie   ociężałości   lub   wzdęcia   brzucha   (powiększenie 
żołądka)   po   spożyciu   pokarmu.   Czosnek   należy   jeść  bez   chleba,   dobrze   przeżuwać.   W   czasie 
jedzenia   czosnku   w   jamie   ustnej,   przełyku   i   w  żołądku   pojawia   się  silne   pieczenie.   Trzeba 
pocierpieć, ponieważ sok czosnku "zabijając" bakterie chorobotwórcze wchłania się w pojawiające 
się ranki , gdzie gnieździły się pasożyty. W czasie spożywania czosnku może się wzmóc bicie serca 
u osób z zaburzeniami układu krwionośnego ­ to naturalna reakcja ponieważ czosnek, to jedyny 
produkt   zawierający   rozpuszczony   german,   a   ten   pierwiastek   wspaniale   regeneruje   i   oczyszcza 
naczynia   krwionośne.   Tak   więc   chwilowe"   niewygody   podczas   jedzenia   czosnku   trzeba 
przecierpieć.   Zapewniam   Państwa,  że   zdrowie   jest   tego   warte.   Po   zjedzeniu   czosnku   można 
przepłukać  usta   ,umyć  zęby   i   przed   snem   zjeść  jabłko   lub   wypić  herbatę  z   cytryną  i   miodem. 
Zapach czosnku zupełnie zanika jeśli pożuje się skórę cytryny, pomarańczy lub drobno posiekaną 
natkę pietruszki . 
Oczyszczenie jelit, regeneracja jelitowej flory bakteryjnej i wątroby 
               
o Wstęp (o grzybicach i o jelitach) 
o  Lewatywy 
o  Preparat PHYTO i All in 1000
Wstęp ­ o grzybicach 
Wg.   lekarzy   ze   Stanów   i   w   Kanady,  60   ­   80   %   uczniów   szkół  średnich  cierpi   na   utajoną 
grzybicę.   Grzybica   może   pojawić  się  zewnętrznie,   (ręce,   nogi,   jama   ustna,   pod  paznokciami,   w 
pochwie),   lub   co   groźniejsze   wewnętrznie   (płuca,   jelita).   Stan   ten   najczęściej   uchodzi   uwadze 
chorego i lekarza. 
(W   Polsce   niewielu   lekarzy   zajmuje   się  tym   tematem   i   ma   możliwość  wykrycia   grzybic 
wewnętrznych). 
W wielu krajach każde badanie pacjenta rozpoczyna się od badań grzybiczych. 
Powodem grzybic są kuracje antybiotykowe i przetwarzana przemysłowo żywność. 
Zdecydowana   większość  ludności   w   miastach   cierpi   na   grzybice   narządów   wewnętrznych. 
Konsekwencją tego jest osłabiona odporność, stany chronicznego zmęczenia, osłabienie, trudności 
w   koncentracji,   biegunki,   zaparcia   i   inne   zaburzenia   przewodu   pokarmowego.   Ten   stan   można 
najczęściej  zmienić w  ciągu  kilku  tygodni,  stosując  żywe kultury  bakterii  acidofilnych.  (Tematu 
tego nie załatwiają sklepowe jogurty i kefiry, gdyż po pierwsze jest w nich toksyczna "chemia", a po 
drugie małe ilości bakterii w nich zawarte, giną w kwasach żołądkowych. 
Działanie bakterii acidofilus w organizmie:
­ wytwarza niekorzystne środowisko dla rozmaitych zarazków chorobotwórczych, np. mikrokoków, 
clostridium, bakterii coli, oraz grzybów 
­   wspomaga   produkcję  w   organizmie   antybiotyku   (colistynu),   w   związku   z   czym   leczenie 
antybiotykowe może być niepotrzebne. 
Zgłoś jeśli naruszono regulamin