Składniki:
• CIASTO BISZKOPTOWE
• 4 jajka
• 3/4 szklanki mąki
• 1/2 szklanki cukru
• 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
• KREM
• 1 puszka ananasa
• 1 kostka masła
• 1 budyń waniliowy
• 3 łyżki wody
• 4 żółtka
• 4 łyżki cukru
• BEZA KOKOSOWA
• 4 białka
• 1 szklanka cukru
• 20 dag wiórek kokosowych
Przepis na ciasto biszkoptowe:
Upiecz biszkopt ma być cienki. Piec 25 minut w temperaturze 180 stopni C.
Przepis na krem:
Z soku z odsączonych ananasów, budyniu, cukru i żółtek ugotować budyń. Ostudzić. Dodać do masła, na koniec dodać ananas pokrojony w kostkę.
Przepis na bezę kokosową:
Z białek i cukru ubić pianę na sztywno. Dodać wiórki kokosowe. Wymieszać na pergaminie. Upiec bezę w tej samej formie co biszkopt. Bezę piec około 35 - 40 minut w temperaturze 180 stopni C.
Biszkopt nasączyć. Na wierzch położyć krem i na górze bezę.
akwj79