Karpatka.doc

(29 KB) Pobierz
Karpatka

Karpatka

 

Składniki:

Ciasto:

·            1 szklanka wody

·            ½ kostki margaryny

·            1 szklanka mąki pszennej

·            4 jajka

Krem:

·            budyń śmietankowy

·            1 ½ kostki masła lub margaryny

·            2 żółtka

·            1 szklanka cukru pudru

Ponadto:

·            cukier puder

 

Sposób wykonania:

 

Wodę zagotować z margaryną, dodać mąkę i energicznie mieszając prażyć 5 minut.

Zdjąć z ognia i ostudzić. Do ostudzonego ciasta dodać jajka (wbijać po jednym) i ucierać. Podzielić na 2 części i rozsmarować cieniutko na mocno wysmarowanych tłuszczem formach (25 x 36 cm). Włożyć do piekarnika i piec ok. 25 minut w temperaturze 160-170 °C. Upiec dwa placki.

Ugotować budyń wg. przepisu na opakowaniu. Masło lub margarynę ucierać. Dodać żółtka i cukier puder. Nadal ucierając dodawać ostudzony budyń. Dwa placki ciasta przełożyć kremem. Gotowe ciasto posypać cukrem pudrem i schłodzić w lodówce.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin