Ciacho z truskawkami bez pieczenia.docx

(99 KB) Pobierz

Ciacho z truskawkami bez pieczenia

 

Składniki

 

·         1 duża paczka herbatników najlepiej maślanych lub 3 małe paczki,

·         1 duża paczka podłużnych biszkoptów,

·         0,5 l śmietany "kremówki" 36%,

·         2 budynie bananowe, śmietankowe lub waniliowe,

·         3 szklanki mleka,

·         7 łyżek cukru,

·         1 cukier waniliowy,

·         1 kostka Kasi lub pól masła i pół Kasi,

·         1 galaretka truskawkowa,

·         1 kg truskawek,

·         2 łyżki żelatyny.

 http://www.wielkiezarcie.com/zdjecie.php?id=72046

Ugotować budyń z dodatkiem 5 łyżek cukru na trzech szklankach mleka i dobrze ostudzić. Ostudzony utrzeć z Kasią na krem.
Herbatnikami wyłożyć blaszkę, a na herbatniki wyłożyć krem budyniowy.
http://www.wielkiezarcie.com/zdjecie.php?id=72047
Następnie lekko wcisnąć w krem biszkopty, zostawiając ok 0,5 cm odległości. 
http://www.wielkiezarcie.com/zdjecie.php?id=72049
30 dag truskawek zmiksować z 2 łyżkami cukru. Żelatynę rozpuścić w ok. 0,5 szkl. wody i ostudzić. Połowę chłodnej, ale płynnej żelatyny dodać do musu truskawkowego.Tężejący mus wlać w odstępy pomiędzy biszkoptami.
http://www.wielkiezarcie.com/zdjecie.php?id=72050
Śmietanę ubić z cukrem waniliowym, dodać pozostałą żelatynę. Masę wylać na biszkopty i wstawić do lodówki.
http://www.wielkiezarcie.com/zdjecie.php?id=72051
Na śmietanę poukładać pokrojone w ćwiartki truskawki.
http://www.wielkiezarcie.com/zdjecie.php?id=72052
Zalać tężejącą galaretką rozpuszczoną w 2 niepełnych szklankach wody.
Ciacho wstawić do lodówki i dobrze schłodzić, najlepiej całą noc.

 http://www.wielkiezarcie.com/zdjecie.php?id=72045

Gdy skończy się sezon truskawkowy można je zastąpić jagodami lub brzoskwiniami, a galaretkę dopasować do użytych owoców.

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin