Ciacho z truskawkami bez pieczenia
Składniki
· 1 duża paczka herbatników najlepiej maślanych lub 3 małe paczki,
· 1 duża paczka podłużnych biszkoptów,
· 0,5 l śmietany "kremówki" 36%,
· 2 budynie bananowe, śmietankowe lub waniliowe,
· 3 szklanki mleka,
· 7 łyżek cukru,
· 1 cukier waniliowy,
· 1 kostka Kasi lub pól masła i pół Kasi,
· 1 galaretka truskawkowa,
· 1 kg truskawek,
· 2 łyżki żelatyny.
Ugotować budyń z dodatkiem 5 łyżek cukru na trzech szklankach mleka i dobrze ostudzić. Ostudzony utrzeć z Kasią na krem. Herbatnikami wyłożyć blaszkę, a na herbatniki wyłożyć krem budyniowy. Następnie lekko wcisnąć w krem biszkopty, zostawiając ok 0,5 cm odległości. 30 dag truskawek zmiksować z 2 łyżkami cukru. Żelatynę rozpuścić w ok. 0,5 szkl. wody i ostudzić. Połowę chłodnej, ale płynnej żelatyny dodać do musu truskawkowego.Tężejący mus wlać w odstępy pomiędzy biszkoptami.Śmietanę ubić z cukrem waniliowym, dodać pozostałą żelatynę. Masę wylać na biszkopty i wstawić do lodówki.Na śmietanę poukładać pokrojone w ćwiartki truskawki.Zalać tężejącą galaretką rozpuszczoną w 2 niepełnych szklankach wody.Ciacho wstawić do lodówki i dobrze schłodzić, najlepiej całą noc.
Gdy skończy się sezon truskawkowy można je zastąpić jagodami lub brzoskwiniami, a galaretkę dopasować do użytych owoców.
ireg73