Ciacho z truskawkami w czekoladzie i pianką toffi
Składniki
Upiec biszkopt z 4 jajek. Każdy ma swój ulubiony przepis, a jeśli nie moja propozycja jest w przepisie http://www.wielkiezarcie.com/przepis46676.html. Ponadto:2 czekolady mleczne lub 1 gorzka i 1 mleczna - po 100 gr + 0,5 startej czekolady do posypania na wierzch,30 g masła,1 - 1,5 kg truskawek,0,5 l śmietany 30 %1 puszka masy karmelowej, jeśli będziecie gotowć sami to masę należy schłodzić,1 łyżka żelatyny,Do nasączenia:2 łyżki soku z cytryny, 1 łyżka cukru,1/3 szkl. wody,aromat rumowy - ja daję 1/3 małej cieniutkiej buteleczki,Blaszka o wymiarach zbliżonych do 36x20 cm
Biszkopt upiec i ostudzić. Wodę wymieszać z cukrem, sokiem z cytryny i aromatem rumowym. Powstałym ponczem nasączyć biszkopt. Czekoladę rozpuścić na niewielkim ogniu z dodatkiem masła i 4 łyżek śmietany. Gdy się zacznie gotować wylać na biszkopt.Truskawki umyć, oskubać i osuszyć. Ułożyć ciasno lekko wciskając w ciepłą masę czekoladową miejscami po szypułkach do dołu. Zostawić do wystygnięcia.Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości wody. Pozostałą śmietanę ubić. Pod koniec ubijania dodać chłodną żelatynę, a następnie stopniowo masę karmelową. Piankę wyłożyć na truskawki, a na piankę posypać startą czekoladę. Całość dobrze schłodzić. Jeśli ktoś nie ma ochoty bawić się z masą czekoladową może ją zastąpić nutellą, chociaż to trochę zmieni smak ciasta.
ireg73