Ciacho z truskawkami i masą straciatella.docx

(62 KB) Pobierz

Ciacho z truskawkami i masą straciatella

 

Składniki


Biszkopt:

4 jajka,
3/4 szkl. cukru,
3/4 szkl. mąki,
2 łyżki kartoflanki,
1 łyżeczka proszku do pieczenia.

Masa

375 ml śmietany 30 %,
2 serki homogenizowane waniliowe po 250 gr,
1 cukier waniliowy,
2 płaskie łyżki żelatyny,
1 czekolada mleczna lub deserowa.

Ponadto:

ok. 1 kg truskawek
1 galaretka truskawkowa.

Na zdjęciu z truskawakami
http://www.wielkiezarcie.com/zdjecie.php?id=71917 

i z jagodami

http://www.wielkiezarcie.com/zdjecie.php?id=83422

Biszkopt:
Białka ubić na sztywno, dodać cukier, chwilę ubijać i dodać żółtka. Następnie dodać mąkę wymieszaną z kartoflanką i proszkiem do pieczenia. Całość delikatnie wymieszać najlepiej łyżką, przelać na blaszkę i upiec w piekarniku w temp. 180oC na jasno brązowy kolor. Ostudzić.

Masa:
Żelatynę rozpuścić w 0,5 szkl. wody, schłodzić. Śmietanę ubić z cukrem waniliowym, dodać żelatynę, a następnie cały czas ubijając stopniowo dodawać serek homogenizowany. Na koniec do masy dodać startą na tarce czekoladę. Masę wylać na zimny biszkopt i wstawić do lodówki.

Truskawki umyć, pokroić na połówki i poukładać na masę. Galaretkę rozpuścić w 1,5 szkl. wody i kiedy zacznie tężeć polać nią truskawki.
Ciasto wstawić do lodówki, najlepiej na całą noc, bo najsmaczniejsze jest dobrze schłodzone.

http://www.wielkiezarcie.com/zdjecie.php?id=71916http://www.wielkiezarcie.com/zdjecie.php?id=71919 

Smacznego !

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin