Ciacho z truskawkami i masą straciatella
Składniki
Biszkopt:4 jajka,3/4 szkl. cukru,3/4 szkl. mąki,2 łyżki kartoflanki,1 łyżeczka proszku do pieczenia.Masa
375 ml śmietany 30 %,2 serki homogenizowane waniliowe po 250 gr,1 cukier waniliowy,2 płaskie łyżki żelatyny,1 czekolada mleczna lub deserowa.Ponadto:ok. 1 kg truskawek1 galaretka truskawkowa.
Na zdjęciu z truskawakami
i z jagodami
Biszkopt:Białka ubić na sztywno, dodać cukier, chwilę ubijać i dodać żółtka. Następnie dodać mąkę wymieszaną z kartoflanką i proszkiem do pieczenia. Całość delikatnie wymieszać najlepiej łyżką, przelać na blaszkę i upiec w piekarniku w temp. 180oC na jasno brązowy kolor. Ostudzić.
Masa:Żelatynę rozpuścić w 0,5 szkl. wody, schłodzić. Śmietanę ubić z cukrem waniliowym, dodać żelatynę, a następnie cały czas ubijając stopniowo dodawać serek homogenizowany. Na koniec do masy dodać startą na tarce czekoladę. Masę wylać na zimny biszkopt i wstawić do lodówki.Truskawki umyć, pokroić na połówki i poukładać na masę. Galaretkę rozpuścić w 1,5 szkl. wody i kiedy zacznie tężeć polać nią truskawki.Ciasto wstawić do lodówki, najlepiej na całą noc, bo najsmaczniejsze jest dobrze schłodzone.
Smacznego !
ireg73