Biszkopt z truskawkami trochę inny
Składniki
4 jaja1 szklanka mąki tortowej1 łyżka mąki ziemniaczanej1 szklanka cukru zwykłego2 łyżeczki proszku do pieczeniaokoło 0,5 litra śmietany 18 %truskawki do wyłożenia na ciasto2 galaretki truskawkowe
1. Ubijam mikserem białka , do sztywnych białek dodaję cukier i ubijam dalej, a następnie dodaję po jednym żółtku i nadal ubijam mikserem.2. Do ubitej piany z cukrem i zółtkami wsypuję przesiane mąki i proszek do pieczenia i lekko ale dokładnie mieszam.3. Przekładam do okrągłej blaszki z odpinanym brzegiem i wysmarowanej masłem ale nie posypanej ani bułką ani kaszą manną ani niczym innym. Moja blaszka ma średnicę około 27 cm ale troszkę większa byłaby nieco lepsza.4. Piekę w rozgrzanym do 175-180 stopni piekarniku aż do zezłocenia się ciasta, czasami około 40 minut a czasem dłużej. Zazwyczaj grzeję tylko od dołu ale ostatnim razem przy włączonej górze na wierzchu zrobiła się chrupiąca skórka i też było dobrze.5. Po upieczeniu wyjmuję z piekarnika gorące ciasto. Odpinam brzeg gorącej formy. Kroję gorące ciasto na dwie części. Zdejmuję górę- ciasta. Dół zostaje na blasze - przypinam brzeg formy z powrotem. I na to gorące ciasto wlewam a raczej wkładam - bo 18 % jest raczej gęsta - śmietanę. Rozsmarowuję równo śmietanę i nakładam uprzednio odcietą górną warstwę ciasta i lekko dociskam.6. Ciasto stygnie. Na ostudzone wykładam truskawkę obok truskawki. Zalewam tężęjącą galaretką.Przepis na ciasto krążył po Gdańsku kilka lat temu. Zanim nie zrobiłam patrzyłam na niego z politowaniem nie wierząc, że w ciasto można wlać śmietanę i że to co wyjdzie będzie się nadawało do jedzenia. Nie wiem na czym polega ten dowcip, ale śmietana rozsmarowana w środku gorącego ciasta zmienia się w krem. Jest gęsta i smaczna - lekko kwaskowa. Jest również mniej kaloryczna niż kremy z masłem czy śmietaną kremówką. Kiedyś w swej łakomości próbowałam wlać więcej niż zalecane 0,5 litra - śmietany i nie ścięła sie tak jak należy. Tak więc nie należy przedobrzyć.
ireg73