Delikatne ciasto z truskawkami
Biszkopt:5 jajek1 cukier waniliowy3/4 szklanki cukruszczypta soli1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia1 szklanka mąkiMasa truskawkowa:2 galaretki truskawkowe1 śmietanka śnieżka1,5 szklanki oczyszczonych i pokrojonych truskawek200 ml zimnego mlekacukier puder do posypania.
Białka oddzielić od żółtek ubić z odrobiną soli na sztywno.(jajka powinny być zimne z lodówki)Dodać cukier i cukier waniliowy,dalej ubijać, dodać żółtka.Na końcu dodać mąkę wymieszaną proszkiem do pieczenia i bardzo delikatnie wymieszać drewnianą łyżką.Tortownicę posmarować lekko masłem wyłożyć papierem do pieczenia i upiec biszkopt w temperaturze 180 C około 35-40 min.(Wstawiamy do nagrzanego piekarnika)Zimny biszkopt przekroić na pół wylać masę truskawkową , przykryć drugą połową ciasta , lekko docisnąć i wstawić na kilka godzin do lodówki, a najlepiej na całą noc.Gotowe ciasto posypać cukrem pudrem.Wykonanie masy truskawkowej:Zimne mleko ubić ze śnieżką na sztywno, dodać rozpuszczone 2 galaretki w 400 ml wrzącej wody(galaretki powinny być zimne i lekko tężejące zanim wlejemy je do ubitej śnieżki z mlekiem.Razem ubijać połączone masy widełkami do piany aż zacznie powiększać swoją objętość.Następnie dodać pokrojone truskawki i lekko wymieszać łyżką.Masa jest gotowa do wylania na ciasto.Smacznego.
ireg73