Delikatne ciasto z truskawkami.docx

(11 KB) Pobierz

Delikatne ciasto z truskawkami

 

Biszkopt:

5 jajek
1 cukier waniliowy
3/4 szklanki cukru
szczypta soli
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
1 szklanka mąki

Masa truskawkowa:
2 galaretki truskawkowe
1 śmietanka śnieżka
1,5 szklanki oczyszczonych i pokrojonych truskawek
200 ml zimnego mleka
cukier puder do posypania.

Białka oddzielić od żółtek ubić z odrobiną soli na sztywno.(jajka powinny być zimne z lodówki)
Dodać cukier i cukier waniliowy,dalej ubijać, dodać żółtka.
Na końcu dodać mąkę wymieszaną  proszkiem do pieczenia i bardzo delikatnie wymieszać drewnianą łyżką.
Tortownicę  posmarować lekko masłem wyłożyć papierem do pieczenia i upiec biszkopt w temperaturze 180 C około 35-40 min.(Wstawiamy do nagrzanego piekarnika)
Zimny biszkopt przekroić na pół wylać masę truskawkową , przykryć drugą połową ciasta , lekko docisnąć i wstawić na kilka godzin do lodówki, a najlepiej na całą noc.
Gotowe ciasto posypać cukrem pudrem.

Wykonanie masy truskawkowej:
Zimne mleko ubić ze śnieżką na sztywno, dodać rozpuszczone 2 galaretki w 400 ml wrzącej wody(galaretki powinny być zimne i lekko tężejące zanim wlejemy je do ubitej śnieżki z mlekiem.
Razem ubijać połączone masy widełkami do piany aż zacznie powiększać swoją objętość.
Następnie dodać pokrojone truskawki i lekko wymieszać  łyżką.
Masa jest gotowa do wylania na ciasto.

Smacznego.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin