Miska do ciasta
PRZEPISY:
ciasto drożdżoweskładniki:5 dkg drożdży,1 szkl. mleka,2 łyżki oleju (lub rozpuszczonego masła),2-3 łyżki cukru,1 cukier waniliowy,3 szkl. mąki pszennej,2 żółtka,1/2 łyżeczki soli,wykonanie:w misce TUPPERWARE zasypać drożdże cukrem i pozostawić do rozpuszczenia,następnie wbić żółtko,dodać cukier waniliowy i sól,wszystkie składniki wymieszać,do całości wlać ciepłe mleko z tłuszczem,wsypać mąkę,następnie paroma kolistymi ruchami miską wyrobić ciasto,wstawić miskę do ciepłej wody, gdy pokrywa się otworzy ponownie ją zamknąć (powtórzyć tę czynność 2x),ciasto jest gotowe po około 25-30 minutach,
PIZZAskładniki:3 dkg drożdży,1 płaska łyżeczka soli,1 łyżka oleju,1 żółtko,3 szkl. mąki,1 szkl. mleka,1 łyżeczka cukru,wykonanie:ciasto wyrabiamy tak samo jak ciasto drożdżowe,SOS DO PIZZYskładniki:1 puszka pomidorów,1 łyżeczka oregano,1 łyżeczka bazylii,1 łyżeczka soli czosnkowej,1 łyżeczka oleju,wykonanie:składniki umieścić razem w małym naczyniu i zmiksować,surowe ciasto wyłożone na blaszce posmarować sosem,następnie nakładać na nie plastry szynki, cebulkę, pieczarki, itd.na końcu przykryć startym żółtym serem,piec około 40-50 minut,kruche ciasteczkaskładniki:3 szkl. mąki krupczatki,1 margaryna,1 szkl. kwaśnej śmietany,2 żółtka,wykonanie:wszystkie składniki połączyć w misce TUPPERWARE,następnie wyrobić łyżką w misce,później kilkoma okrężnymi ruchami miski,ciasto przełożyć na stolnicę,rozwałkować,wykrawać ciasteczka foremkami,gotowe ciasteczka posmarować białkiem,posypać je zwykłym cukrem i siekanymi orzechami,piec w nagrzanym piekarniku,pączki karnawałoweskładniki:4 szkl. mąki,7 dkg drożdży,2-4 łyżki cukru,2 jajka,21/2 szkl. mleka,1/2 kostki margaryny,1/2 szkl. cukru pudru,powidła do nadzienia,1 kieliszek spirytusu,olej do smażenia,wykonanie:mąkę wsypać do miski i zrobić dołek,rozpuścić drożdże w 1/2 szklanki mleka i dodać 1 łyżkę cukru,wlać w dołek,wbić jaja,wlać ciepłą margarynę,miskę zamknąć i wymieszać ciasto kolistymi ruchami,odstawić miskę do wyrośnięcia ciasta,ciasto rozwałkować na grubość około 2 cm,wyciąć koła szklanką,najlepiej smażyć puste pączki,a potem dopiero nadziewać,kluski na parzeskładniki:1/2 kg mąki,3 dkg drożdży,1 szkl. mleka,2 jajka,1/2 łyżeczki soli,2-3 łyżki cukru,wykonanie:wyrobić ciasto jak drożdżowe,następnie rozwałkować ciasto na grubość około 2 cm,wykrawać szklanką koła,parować kluski nad parą i pod przykryciem,piernik z jabłkamiskładniki:1 kostka margaryny,2 szkl. mąki,1 szkl. cukru,2 łyżki płynnego miodu,1 płaska łyżeczka miodu,1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia,4 rozgotowane jabłka bez skórki (gniazda),4 jajka,przyprawa do pierników,wykonanie:margarynę rozpuścić i ostudzić,następnie wlać do miski,kolejno dodawać pozostałe składniki,miskę zamknąć,kolistymi ruchami wymieszać ciasto,przełożyć ciasto do formy,i upiec,gotowy placek polać polewą i ozdobić bakaliami,ciasto mleczneskładniki:1 kostka margaryny,1 1/2 szkl. cukru,1 1/2 szkl. mleka,4 szkl. mąki,1 łyżeczka sody,1 łyżeczka proszku do pieczenia,2 łyżki kakao,1-2 łyżki dżemu,2-3 jajka,1 łyżka cynamonu,wykonanie:margarynę i cukier zagotować z mlekiem i ostudzić,wlać mleko do miski,następnie dodać mąkę wymieszaną z sodą, proszkiem do pieczenia, kakao i cynamonem,następnie dodać dżem,zamknąć miskę,i kolistymi ruchami wymieszać ciasto,następnie dodać jajkai jeszcze raz wymieszać,piec około 30-40 minut,KACPEREKskładniki:3/4 szkl. mąki,1/2 szkl. cukru,6 żółtek,sok z 1 cytryny,3 łyżki cukru pudru5 dkg orzechów włoskich zmielonych30 dkg dżemu morelowego3 białkakilka płatków migdałowychwykonanie:żółtka utrzeć w shakerze z cukrem,dodać sok z cytryny,białka ubić na sztywno,do miski wsypać mąkę, orzechy, żółtka i pianę z białek,zamknąć miskęi kolistymi ruchami wymieszać ciasto,przelać je do średniej tortownicypiec około 35 minut,po upieczeniu przekroić je na 3 krążkiprzełożyć je dżemem,posmarować też bokiozdobić je migdałami,To tylko kilka przepisów. W miarę wolnego czasu postaram się o umieszczenie jeszcze innych. Życzę udanych wypieków i smacznego.CIASTO NIEDZIELNE Z OWOCAMIskładniki:2 1/2 szkl mąki tortowej,1 szkl cukru6 jajek1/2 szkl oleju1 łyżeczka proszku do pieczeniaaromat migdałowy50 dkg owoców sezonowychwykonanie:ubić białka w shakerze,dodać cukier oraz żółtka dalej ubijając,wlać do miski ubite jajka,stopniowo dodawać olej oraz 1/2 szkl wody,następnie dodać mąkę i proszek do pieczenia,miskę zamknąć i kolistymi ruchami wymieszać ciasto,przelać je do formy, a na wierzchu ułożyć owocepiec około 40 minut w temp 180 stopniZEBRAskładniki:2 1/2 szkl mąki5 jajek2 szkl cukru1 szkl. gazowanego napoju pomarańczowego,1/2 szkl. oleju sojowego,2 łyżki proszku do pieczenia,2 łyżki kakao,aromat,wykonanie:oddzielić białka od żółtek,następnie ubić w shakerze białka na pianę, a gdy będzie sztywna, dodać cukier i żółtka,do miski wsypać mąkę, proszek do pieczenia, olej, napój i aromat,miskę zamknąć i kolistymi ruchami wymieszać ciasto, następnie podzielić je na 2 części,do jednej części dodać kakao, a do drugiej – 2 łyżki mąki i wymieszać,do formy wlewać łyżką na przemian raz jasne raz ciemne ciasto,MAKOWIEC BEZ MĄKIskładniki:25 dkg maku,1 szkl. cukru,8 jajek,3 łyżki bułki tartej,aromat migdałowy,wykonanie:mak sparzyć i zmielić trzykrotnie,oddzielić białka od żóltek,następnie ubić w shakerze pianę z białek,przelać do miski,żółtka ubić w shakerze z cukrem.przelać do miski,do składników w misce dodać mak, bulkę tartą i aromat,masę lekko wymieszać kolistymi ruchami,przelać do formy,piec około 40 minut,po upieczeniu polać makowiec dowolną polewą,BUŁECZKI BEZ PRACYskładniki:2 jajka,2 szkl. mąki,1 szkl. cukru,1 szkl. śmietany,2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,aromat waniliowy,rodzynki i smażona skórka pomarańczowa,wykonanie:w misce połączyć wszystkie składniki,następnie zamknąć miskę i wymieszać ciasto kolistymi ruchami,odstawić miskę, gdy miska się otworzy ponownie zamknąć ją,czynność powyższą powtórzyć 3 razy,następnie formować bułeczki,i piec 10 minut w nagrzanym piekarniku, BABKA GOGOskładniki:6 jajek,tyle cukru ile wynosi waga 6 jaj,tyle mąki ile ważą 4 jajka,tyle masła ile ważą 2 jajka,cukier waniliowy,1 łyżeczka proszku do pieczenia,wykonanie:oddzielić białka od żółtek,następnie białka ubić w shakerze,dodać cukier i dalej ubijać,do miski wsypać mąkę, żółtka, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, stopione masło i białka z cukrem,miskę zamknąć i kolistymi ruchami wymieszać ciasto,przełożyć do formy,piec 40 minut,
PIERNIK BŁYSKAWICZNY składniki: 3 szkl. mąki, 2 szkl. kwaśnego mleka, ½ szkl. oleju, 2 łyżki dowolnego dżemu, 1 szkl. cukru, 2 łyżki kakao, 2 płaskie łyżeczki sody, przyprawa do pierników, cukier waniliowy, wykonanie: wszystkie produktu włożyć do miski, zamknąć miskę, kolistymi ruchami wyrobić ciasto, przelać do formy, piec 40 minut,
BUŁECZKI Z SEREM składniki: 25 dkg mąki żytniej, 25 dkg serka homogenizowanego, 1 jajko, ½ paczki proszku do pieczenia, 1 łyżka mleka, sól, sezam, mak, kminek, wykonanie: wszystkie produkty włożyć do miski, kolistymi ruchami dokładnie wymieszać, formować bułeczki,, posypać wg uznania, piec około 10-20 minut w temp. 200 stopni C,
BABKA PIASKOWA składniki: 5 jajek, 1 kostka margaryny, 1 szkl. cukru, 1 szkl. mąki pszennej, 1 szkl. maki ziemniaczanej, aromat cytrynowy, 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia, wykonanie: w shakerze ubić jajka z cukrem, wlać do miski, dodać obie mąki, proszek do pieczenia, roztopioną margarynę i aromat, miskę zamknąć, kolistymi ruchami wymieszać ciasto, przełożyć do formy, piec 30-40 minut,
CIASTO RÓŻOWE składniki: 1 szkl. maki, 1 kisiel wiśniowy w proszku, 6 jajek, 1 szkl. oleju lub 1 kostka margaryny roztopionej, 1 szkl. cukru, 1 1.2 łyżeczki proszku do pieczenia, ...
solderpad