2 cukinie
4-6 świeżych pomidorów
szklanka suszonych pomidorów
łyżka stołowa oliwy z oliwek
do smaku :
por
bazylia (świeża lub suszona) (tylko troszkę :)))))
oregano
sól
pieprz
agave lub troszkę miodu czy też z 2/3 daktyle, można zamiast tego dodać czerwona paprykę.
Granola:
migdały
orzechy włoskie
pestki
rodzynki
żurawina suszona
banany
jagody
Mleko migdałowe:
daktyle/miód/agave
odrobina wanilii
odrobina cynamonu
odrobina gałki muszkatołowej
odrobinka soli
masa na jajecznicę:
-1 kubeczek migdałów
-1/2 kubeczka pestek słonecznika
- łyżka stołowa kurkumy (tumeric)
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- 1/4 szklaneczki wody
Wszystko razem wrzucić do robota kuchennego i zmielić na papkę, taką z grudkami.
Pico de gallo:
1 pomidorek
garść kolendry (cilantro)
garść szczypiorku
Mieszamy pico de gallo z masą "jajeczną" aż uzyskamy jednolitą konsystencję i piękne kolory czerwieni żółci i zieleni...
Pyszne gdy serwowane na talerzu pokrytym zieleninką skropioną oliwą z oliwek i cytrynką.
- 1 szklanka migdałów (moczonych w wodzie przez około 8 godzin)
- miąższ z dwóch kokosów
- woda z dwóch lub jednego kokosa (w zależności jaką konsystencję kochacie:)
można dodać też do smaku :
szczyptę soli
agave nektar/surowy miód/daktyle
probiotyki
Przygotowanie:
Wrzucamy wszystko do miksera/blendera i miksujemy razem, aż uzyskamy konsystencję papki /jogurtu.
Jeśli dodajemy probiotyki należy pozostawić jogurt w słoiczku przykryty kawałkiem materiału na blacie kuchennym na około 4 godzinki, i następnie wstawiamy go do lodówki.
Gdy zgłodniejemy wyjmujemy go natychmiast, przystrajamy czymkolwiek.
- kilka liści sałaty rukoli (arugula) lub innego rodzaju zieleninki,
- 1 mango
- 1 awokado
- czerwona cebula
- kolendra siewna (cilantro) - cilantro ma bardzo specyficzny smak i wielu ludzi za nim nie przepada
- czerwona papryka
dresing: sok z jednej cytryny zmieszany z sokiem z jednej pomarańczy
czas przygotowania: niecałe 5 minut. Pokroić składniki w kawałeczki wielkości przez was kochane: małe, drobne, grube, prostokątne lub okrągłe .... i pokropić przepysznym dresingiem pomarańczowo cytrynowym.
(przepis z książki Davida Wolfa " The Sunfood Diet")
2 kubki migdałów ( moczonych wcześniej w wodzie przez około 6 godzin)
4-6 plastrów suszonych pomidorów (moczonych w wcześniej w wodzie przez około godzinę)
1 ząbek czosnku
2-3 łyżki ziaren sezamu (rozmoczonych wcześniej w wodzie przez około 2 godziny)
2-3 łyżki oliwy z oliwek
sok z 2 lub 3 wyciśniętych cytryn (do smaku)
szczypta soli morskiej
jeśli jest taka możliwość można dodać kilka liści świeżej bazylii i oregano
Wszystko razem zblendować w robocie kuchennym i podawać z czym tylko dusza zapragnie. Uważajcie jednak, bo mimo, że jest to przepyszne, jest to również ciężkie do strawienia, dość kaloryczne przez wysoką zawartość tłuszczu. Dlatego polecam ten smakołyk na okazje specjalne raczej niż na codzienną przekąskę.
1 duże lub 2 małe awokado
1 1/2 - 2 łyżki syropu agave
2 łyżki surowego cacao powder
1 łyżka ekstraktu waniliowego lub sproszkowanej wanilii
½ łyżeczki soli morskiej
odrobina wody
2 duże cukinie (ja ich nie obierałam stąd ten zielonkawy kolor, dodałam tym razem również trochę kopru czego nie było w oryginalnym przepisie)
1 kubek moczonych przez noc ziaren sezamu lub 3/4 kubka raw tahini (do kupienia gotowy w słoiku)
2 ząbki czosnku lub nawet więcej do smaku
1/2 kubka świeżo wyciśniętego soku z cytryny
1/4 kubka oliwy z oliwek
szczypta soli morskiej i pieprzu cayenne do smaku,
wszystko razem zmiksować w mikserze (robocie kuchennym ) lub blenderze aż uzyskamy kremową konsystencję. Można podawać z surowymi warzywkami tj. marchewka i seler lub przepysznymi surowymi krakersami.
Bardzo łatwo można to zamienić w przepyszny dresing do sałatek, wystarczy zmieszać trochę humusu z ogórkiem lub szklanką wody i sosik gotowy.
1 czerwona papryka
pół czerwonej cebuli
woda
pomidorki koktajlowe
pestki dyni
Wszystko zmiksować, posypać pestkami.
dwa dojrzałe banany,
1 jabłko,
cynamon,
wiórki kokosowe,
len mielony
i pokrojone migdały w skórkach.
Jest naprawdę pyszna i słodka, a cała ta słodycz pochodzi z owoców
Rzodkiewki,
oliwki,
pasta z suszonych pomidorów,
zielona sałata z dymką
i makowo-migdałowym surowym sosem.
1 filiżanka migdałów
1/4 filiżanki oleju
1/2 szklanki wody
sok z połowy cytryny
szczypta soli
2 łyżeczki maku
Zmiksować wszystko, dodać mak.
Można przechowywać przez tydzień w zamkniętym słoiku w lodówce.
1 filiżanka słonecznika
1/3 filiżanki suszonych na słońcu pomidorów
2 łyżki wody
sok z cytryny
bazylia, sól
olej
Słonecznik i suszone pomidory (to mają być suche, a nie ze słoika z zalewy) namoczyć (oddzielnie) na 1-2 h. Zmiksować z 2 łyżkami wody, sokiem i olejem. Dorzucić posiekaną cebulę i czosnek, dosolić, dodać ziół.
Pasta jest pyszna.
2 ogórki
2 miękkie avocado
woda niegazowana
pomidory do dekoracji
koperek
Ogórki obrać i pokroić, avocado wydrążyć, wszystko zmiksować z odrobiną wody i soku z cytryny (ale z niedużą ilością - zupa ma być gęsta), dosolić, udekorować kawałkami pomidorków. Posypać koperkiem.
liście z pęczka rzodkiewki
garść słonecznika
garść orzeszków ziemnych
ząbek czosnku
2-3 łyżki oleju
odrobinę wody
Liście myjemy i przebieramy jak szpinak, odcinając twarde części. Słonecznik prażymy na jasnobrązowo na patelni. Orzeszki namaczamy we wrzątku, który po 15 minutach odlewamy (usuwamy w ten sposób sól). W wysokim naczyniu miksujemy wszystko, dolewamy po trochu oleju i wody, aż uzyskamy pożądaną konsystencję.
3 kubki siemienia lnianego
1 1/2 kubka pestek słonecznika
1/ 1/2 kubka pestek z dyni
1 1/2 ziaren sezamu
wykonanie : moczyć wszystkie nasiona przez noc, około 8 godzin. Następnie odsączyć wodę z wszystkich nasion. Z siemienia lnianego zrobi się taka papka jakby galaretka, nie przejmujcie się, tak ma być. Wrzucić wszystkie składniki do dużej miski i wymieszać z bardzo drobno pokrojonymi lub zmiksowanymi w blenderze:
3 ząbkami czosnku
2 łodygami selera
1/2 czerwonej papryki
1/2 łyżeczkami pieprzu cayenne
1/2 cebulki
2 1/2 łyżkami stołowymi DULSE lub 1 soli morskiej
1/2 kubkiem pietruszki
Wszystko to razem wymieszać, potem nakładać za pomocą łyżki stołowej na tacki dehydratora i uformować kształt jaki wam odpowiada: kwadratowy trójkątny lub okrągły. Pozostawić w dehydratorze na około 2 dni w temperaturze nie wyższej niż 40.6 °C lub 105 °F
garść nerkowców
garść orzechów włoskich
garstka migdałów
pół szkalnki wiórków kokosowych
6/7 daktyli
Wszystkie rodzaje orzechów namoczyć najpierw w wodzie przez około 4 godziny po czym wszystkie składniki oprócz daktyli wymieszać razem w robocie kuchennym. Zmiksowaną masę podzielić na 2. Połowę wyjąć a do reszty dodać surowy puder czekoladowy, lub niesłodzone kakao w proszku i wymieszać jeszcze raz ( wtedy ciasteczka nie będą w 100% surowe, ale wciąż przepyszne i przezdrowe)
Gotową masę kakaową wysypać do drugiej miseczki. Po czym należy zmiksować daktyle, nie zapomnijcie o wyjęciu pestek :). Miksować je aż do uzyskania jednej wielkiej, miękkiej i lepkiej kulki. Po czym wyjąć ją z miksera rozdzielić na 2 i dodać do dwóch miseczek ze zmiksowanymi orzechami i wymieszać je do uzyskania jednej wielkiej daktylowo-orzechowej kulki :) I gdy to jest już gotowe należy ulepić małe ciasteczka w kształcie jaki wam się podoba, np. kuleczki .
kozito