sposoby rozpalania ognia.txt

(3 KB) Pobierz
Rozpalanie ognia samo w sobie nie wydaje si� trudne, jednak takie mniemanie jest b��dne. Ogie� mo�na �atwo skrzesa� suchym drewnem ale co zrobi� gdy dost�pne jest tylko wilgotne lub wr�cz mokre? Tutaj znajdzie si� odpowied� ja zrobi� ognisko bez wzgl�du na paliwo jakie mamy pod r�k�.

Zapalniki � Najpierw przed zorganizowaniem ogniska trzeba si� zaopatrzy� w co� do podpa�ki. Chodzi tu o zapa�ki lub zapalniczk�, w okresach suchych mo�e to by� nawet tylko rzemyk (tak rzemyk). Zapa�ki nale�y chroni� przed zamoczeniem i zawilgoceniem, zapalniczk� w mniejszym stopniu ale podobnie. Co do rzemyka mo�e by� on dowolny byle by� d�ugi (na dole opis jak rozpali� ogie� gdy mamy sam rzemyk).

Rozniecacz � Po przygotowaniu przyboru lub ich kilku nale�y pomy�le� czym mo�na roznieci� ogie�. Najprostsze rozwi�zanie to gazety lub denaturat czy benzyna. Jednak gdy nie mamy takich przybor�w mo�e wystarczy� sucha trawa, podobnie s�oma oraz suche badyle od chwast�w (chodzi tu o takie puste w �rodku), a tak�e nawet zielone ig�y drzew iglastych.

Przygotowanie ogniska � Jest wiele typ�w ognisk a charakteryzuj� si� one w kroju u�o�enia drewien. Jednak�e ka�de opiera si� na tym samym, chodzi tu o u�o�enie na spodzie rozniecacza w do�� obfitej ilo�ci, nast�pnie u�o�enie cienkich ga��zek tak�e w sporej ilo�ci a na nie coraz grubsze drewno. Z czego drewno grubsze mo�e by� ju� mokre a ga��zki tylko wilgotne.

Uk�ada� mo�na dla lepszego rozpalenia drewna nie  warstwowo czyli wszystko na sobie lecz tak�e na kszta�t tr�jk�ta czy piramidy. Chodzi tu o  pochylone wzgl�dem siebie warstwy na ogniu. Tak�e dobrym sposobem ale w suchszym drewnie mo�e by� u�o�enie belkowe czyli kwadrat przek�adany na wz�r pruskiego muru sk�d i si� te� wzi�a nazwa tego ogniska. W �rodku jest roznieczacz jak i drobne ga��zki otoczone grubymi konarami.
Dobrymi do rozpalania s� takie drzewa jak wszystkie iglaste, d�by, klony, brzozy, lipy itp. Natomiast drzewami kt�re s� bardzo ci�kie do spalenia to topola, leszczyna � wi�c nadaj� si� na patyki do pieczenia nad ogniem, szczeg�lnie leszczyna.

Same rady

- Ogie� nale�y rozpala� pod wiatr, on dmuchaj�c na w�gla roznieca go szybciej. Pod wiatr znaczy si� �e strona zapalenia ognia jest po stronie ogniska sk�d wieje wiatr.
- Najlepiej ale i najszybciej si� pal� drzewa iglaste. Chodzi tu o to �e maj� one bardzo du�o �ywicy w drewnie i ig�ach.
- Rzemykiem tak�e mo�na latem rozpali� ogie�. Rzemie� si� okr�ca oczkiem w ko�o kija a do drugiego kijka przywi�zuje si� jego ko�ce. Nast�pnie tworem jak by �uk kt�ry ma mi�dzy ci�ciw� zapl�tany patyk poruszamy tak by kijek zapl�tany w rzemyk tar� o kawa�ek innego drewna p�askiego lub niszowego, tam przy punkcie tarcia musi by� drobno rozsiekana trawa (sucha trawa). Temperatura tarcia tworzy �arz�ce si� drewno zapalaj�ce traw� kt�ra s�u�y jak zapalniczka czy zapa�ka.
- Ogniska powinny by� otoczone przez kamienie polne i w ma�ej niszy. Zapobiega to rozprzestrzenianiu si� ognia oraz wytyczeniu jego osi.
- Na ogniska na jakich mamy zamiar upiec co� do zjedzenia nie palimy plastik�w, gum ani innych rzeczy kt�re nie s� naturalne i tak nie wyst�puj� w przyrodzie.
- Nie rozpalamy ogniska gdy jeste�my ubrani w ubrania z sztucznych materia��w. Powodem tego jest to �e bardzo szybko si� one mog� zapali� nawet bez styku bezpo�rednim z ogniem jak i iskry z ogniska je przepalaj�.
- Po zako�czeniu ogniska nale�a�o by je wygasi�. Mo�e to by� oblanie go wod� lub te� zakrycie je piachem. A najlepiej oba te sposoby na raz.
Zgłoś jeśli naruszono regulamin