Wino pszeniczno - rodzynkowe - Przemyj na sitku pszenicę, a następnie zalej 0,5l wrzącej wody. Przykryj i zostaw pszenicę na noc, do zmięknięcia. Na drugi dzień zmiksuj pszenicę z rodzynkami, dodaj 1,5l wrzącej wody, przykryj i gdy się ochłodzi dodaj drożdże i pożywkę. Gdy fermentacja ruszy, dodaj cukru w postaci roztworu, tak by objętość nastawu wyniosła około 5l.
wino 5l
0,5kg pszenicy
0,9kg rodzynek
1,8kg cukru
2g pożywki
drożdże winne
dopełnić wodą do 5l
Wino truskawkowe - Truskawki nadają się do wyrobu win raczej silnych, deserowych. Należy dokładnie usunąć owoce nadpsute, niedojrzałe, szypułki i listki. Zgnieść, sparzyć odpowiednią ilością wrzącej wody, po ochłodzeniu zadać zaczynem drożdży, po 1 dniu przecedzić, wycisnąć miazgę, do powstałego płynu dodać roztworu cukrowego, pożywki i kwasku cytrynowego według przepisu. Wino bez dodatku kwasku łatwo czernieje, dlatego najlepiej je spasteryzować. Truskawki są dobrym dodatkiem do malin w ilości około 50%.
wino 10l - 12%
wino 10l - 17%
4,5l wody
4l wody
1,7kg cukru
2,8kg cukru
7kg truskawek
3g pożywki
4g pożywki
20g kwasku cytrynowego
tarnel