Wina - przepisy różne nr 6.doc

(32 KB) Pobierz
Wino pszeniczno - rodzynkowe - Przemyj na sitku pszenicę, a następnie zalej 0,5l wrzącej wody

 

Wino pszeniczno - rodzynkowe - Przemyj na sitku pszenicę, a następnie zalej 0,5l wrzącej wody. Przykryj i zostaw pszenicę na noc, do zmięknięcia. Na drugi dzień zmiksuj pszenicę z rodzynkami, dodaj 1,5l wrzącej wody, przykryj i gdy się ochłodzi dodaj drożdże i pożywkę. Gdy fermentacja ruszy, dodaj cukru w postaci roztworu, tak by objętość nastawu wyniosła około 5l.

 

wino 5l

0,5kg pszenicy

0,9kg rodzynek

1,8kg cukru

2g pożywki

drożdże winne

dopełnić wodą do 5l

 

 

 

 

Wino truskawkowe - Truskawki nadają się do wyrobu win raczej silnych, deserowych. Należy dokładnie usunąć owoce nadpsute, niedojrzałe, szypułki i listki. Zgnieść, sparzyć odpowiednią ilością wrzącej wody, po ochłodzeniu zadać zaczynem drożdży, po 1 dniu przecedzić, wycisnąć miazgę, do powstałego płynu dodać roztworu cukrowego, pożywki i kwasku cytrynowego według przepisu. Wino bez dodatku kwasku łatwo czernieje, dlatego najlepiej je spasteryzować. Truskawki są dobrym dodatkiem do malin w ilości około 50%.

 

wino 10l - 12%

wino 10l - 17%

4,5l wody

4l wody

1,7kg cukru

2,8kg cukru

7kg truskawek

7kg truskawek

3g pożywki

4g pożywki

20g kwasku cytrynowego

20g kwasku cytrynowego

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin