repetytorium_biochemia_stac.pdf

(83 KB) Pobierz
BIOCHEMIA
(repetytorium)
ZAGADNIENIA Z ZAKRESU SZKOŁY Ś REDNIEJ
DO SAMODZIELNEGO PRZYGOTOWANIA
(studia stacjonarne)
Ć WICZENIE nr 1
REPETYTORIUM Z ZAKRESU PODSTAWOWYCH WIADOMO Ś CI Z CHEMII
NIEORGANICZNEJ
Część teoretyczna:
Dysocjacja elektrolityczna, stopień dysocjacji, stała dysocjacji, iloczyn jonowy wody.
Elektrolity mocne i słabe. Dysocjacja kwasów, zasad i soli. pH. Bufory,mechanizm działania
buforów, równanie Hendersona-Hasselbacha. Jony obojnacze.Równowaga chemiczna, stała
równowagi. Szybkość reakcji chemicznej. Kataliza i katalizatory. Reakcje utleniania i
redukcji. Potencjały utleniająco-redukcyjne. StęŜenie roztworów. Roztwory właściwe ,
koloidalne i zawiesiny.
Obowiązujące wzory związków chemicznych
cząsteczka tlenu, wodoru, azotu, jony sodu, potasu, wapnia, magnezu, Ŝelaza, chloru, jon
amonowy, jon hydroniowy, jon wodorotlenowy, kwas solny, kwas azotowy, kwas siarkowy,
kwas fosforowy, kwas węglowy, siarkowodór, zasada sodowa, zasad potasowa, wzory soli,
zasada amonowa, amoniak, woda
REPETYTORIUM WYBRANYCH ZAGADNIE Ń Z CHEMII ORGANICZNEJ
Część teoretyczna:
Zjawisko izomerii. Izomeria strukturalna (łańcuchowa, połoŜenia, funkcyjna) i przestrzenna
(optyczna, konformacyjna, geometryczna).
Węglowodory nasycone, nienasycone i aromatyczne. Alkohole, fenole, aldehydy, ketony,
kwasy organiczne. Własności chemiczne wymienionych związków. Reakcje utleniania i
redukcji
w
chemii
organicznej.
Kwasy:
hydroksykwasy,
ketokwasy,
kwasy
wielokarboksylowe,
bezwodniki
kwasowe,
reakcje
dekarboksylacji.
Estry
kwasów
organicznych i nieorganicznych. Tioestry: Aminy, amidy i aminokwasy.
Obowi ą zuj ą ce wzory zwi ą zków chemicznych
kwas octowy, kwas mlekowy, kwas pirogronowy, aldehyd mrówkowy, aldehyd octowy,
alkohol metylowy, alkohol etylowy, glicerol, metan, etan, kwas palmitynowy, kwas
stearynowy, glicyna, alanina, glukoza, fruktoza, grupy funkcyjne (aldehydowa, ketonowa,
karboksylowa, tiolowa, fenolowa, amidowa, aminowa), wiązanie 1,4 - i 1,6-
a
-glikozydowe,
wiązanie estrowe, wiązanie bezwodnikowe.
 
Ć WICZENIE nr 2
WŁASNO Ś CI AMINOKWASÓW I BIAŁEK. ENZYMY.
AMINOKWASY I BIAŁKA
Część teoretyczna:
Jony obojnacze aminokwasów. Wiązanie peptydowe. Peptydy, białka. Struktura przestrzenna
białek. Wiązania stabilizujące strukturę przestrzenną białek. Punkt izoelektryczny. Zmiana
jonizacji aminokwasów i białek w zaleŜności od pH środowiska. Bufory krwi .
Trawienie białek. Aminokwasy niezbędne. Przemiany aminokwasów: dekarboksylacja,
transaminacja, oksydacyjna dezaminacja aminokwasów. Transport amoniaku we krwi. Cykl
mocznikowy - bilans energetyczny cyklu i jego lokalizacja tkankowa i komórkowa.
Część praktyczna: REAKCJE CHARAKTERYSTYCZNE BIAŁEK.
Wszystkie aminokwasy charakteryzują się obecnością dwóch zdolnych do reagowania
grup funkcyjnych: - grupy karboksylowej (-COOH) i pierwszorzędowej grupy aminowej
(
-
NH 2 ).
Wykrywanie białek - REAKCJA BIURETOWA
Jest to reakcja charakterystyczna dla związków posiadających wiązanie peptydowe:
peptydów i białek. Nazwa reakcji wywodzi się od najprostszego dającego ją związku: biuretu
posiadającego ugrupowanie
, powstałego z mocznika.
Z wiązaniami tego typu jony miedziowe (Cu 2+ ) tworzą w środowisku zasadowym
kompleksy o barwie fioletowej. Jony miedziowe tworzą równieŜ barwne kompleksy z
wolnymi aminokwasami, jednakŜe ich barwa ma inny odcień (niebieski) i jest znacznie mniej
intensywna. Reakcję tę wykorzystuje się do ilościowego oznaczania białka.
-
CO
-
NH
-
Wykonanie:
-
odmierzyć do jednej probówki 1 ml roztworu białka, do drugiej 1 ml roztworu biuretu
(uzyskanego w wyniku stopienia kilku kryształków mocznika i rozpuszczeniu go w wodzie
i do trzeciej 1 ml 0,9% NaCl
-
dodać do wszystkich prób po około 2 ml odczynnika biuretowego
-
zaobserwować powstałe zabarwienie
3) DENATURACJA BIAŁEK
Denaturacja występuje wówczas, gdy pod wpływem czynników fizycznych lub
chemicznych zdeformowaniu lub zniszczeniu ulega struktura drugo-, trzecio- lub
czwartorzędowa. Denaturację białek moŜna spowodować przez ogrzanie roztworu do wrzenia
(koagulacja cieplna), działanie jonami metali cięŜkich (na przykład ołowiu, srebra, rtęci),
działaniem kwasami nieorganicznymi (np. kwasem nadchlorowym) lub organicznymi (np.
kwasem trójchlorooctowym, sulfosalicylowym, pikrynowym). Rozpuszczalniki organiczne
działające odwadniająco (np. etanol czy aceton) oraz sole nieorganiczne (np. siarczan amonu
czy magnezu) będą powodowały wytrącanie się białek. Zjawisko to wykorzystuje się do
frakcjonowania białek z roztworów zawierających mieszaninę róŜnych białek.
Wyznaczanie punktu izoelektrycznego białek
Przygotować 8 suchych próbówek. Po 1-szej odmierzyć 3,2 ml 1 M roztworu kwasu
octowego i 6,8 ml wody destylowanej, do następnych 7-miu - po 5 ml wody. Po dokładnym
wymieszaniu zawartości w próbówce 1-szej , przenieść z niej 5 ml do drugiej, a z tej z kolei,
teŜ po wymieszaniu - 5 ml do trzeciej itd. Do kaŜdej próbówki dodać po 1 ml roztworu
803222952.049.png 803222952.050.png
 
kazeiny (5 g/l białka w 0,1 M roztworze octanu sodowego) i wymieszać. Obserwować
roztwory natychmiast po zmieszaniu i po 15 minutach inkubacji. Wynik wpisać do tabelki:
Nr próbówki
1
2
3
4
5
6
7
8
ilość ml 1M kw.
octow.
1.6
0.8
0.4
0.2
0.1
0.05
0.025
0.012
pH roztworu
3.5
3.8
4.1
4.4
4.7
5.0
5.3
5.6
Zmętnienie
Osad
BUFORY KRWI
1) W ę glanowy
NaHCO 3 dysocjuje w środowisku wodnym NaHCO 3
Na + + HCO 3 -
Û
H + + HCO 3 -
H 2 CO 3 dysocjuje wg schematu H 2 CO 3
Û
Jony H + powstałe w procesach metabolicznych reagują z jonami HCO 3 - pochodzącymi z
dysocjacji soli: H + + HCO 3 -
H 2 O + CO 2
powstaje słabo zdysocjowany kwas do płuc
JeŜeli w ustroju pojawiają się jony OH - to reagują z protonami H + pochodzącymi z dysocjacji
kwasu węglowego: H + + OH -
Û
H 2 CO 3
Û
Û
H 2 O (woda jest w bardzo małym stopniu zdysocjowana)
2) Fosforanowy
KH 2 PO 4 w środowisku wodnym KH 2 PO 4 Û K + + H 2 PO 4 -
Na 2 HPO 4 dysocjują całkowicie Na 2 HPO 4
2 Na + + HPO 4 2-
Û
Jony H + powstałe w organizmie reagują z HPO 4 2- :
HPO 4 2- + H +
H 2 PO 4 -
Û
jon wydalany przez nerki
Jony OH - reagują z H 2 PO 4 - :
H 2 PO 4 - + OH - Û H 2 O + HPO 4 2-
3) Białczanowy (białko/białczany - )
Białko w zaleŜności od pH środowiska moŜe występować w róŜnych postaciach: jako
jon dodatni ( kation przy pH < pH punktu izoelek.), ujemny (anion przy pH > pH i ) i
obojnaczy (obojętny przy pH = pH i )
NH 3 + COOH NH 3 + COO - NH 2 COO -
NH 3 + COOH NH 3 + COO - NH 2 COO -
białko
białko
białko
NH 3 +
COOH NH 3 + COO - NH 2 COO -
Gdy wzrasta stęŜenie jonów H + , to reagują one z grupami- COO - i -NH 2 wiąŜąc wolny H +
Gdy wzrasta stęŜenie jonów OH - , to reagują one z grupami
NH 3 + , które oddając
-
COOH i
-
jon H + tworzą cząsteczkę wody.
803222952.001.png 803222952.002.png 803222952.003.png 803222952.004.png 803222952.005.png 803222952.006.png 803222952.007.png 803222952.008.png 803222952.009.png 803222952.010.png 803222952.011.png 803222952.012.png 803222952.013.png 803222952.014.png 803222952.015.png 803222952.016.png 803222952.017.png 803222952.018.png 803222952.019.png 803222952.020.png 803222952.021.png 803222952.022.png 803222952.023.png 803222952.024.png 803222952.025.png 803222952.026.png 803222952.027.png 803222952.028.png 803222952.029.png 803222952.030.png 803222952.031.png 803222952.032.png 803222952.033.png 803222952.034.png 803222952.035.png 803222952.036.png 803222952.037.png 803222952.038.png 803222952.039.png 803222952.040.png 803222952.041.png 803222952.042.png 803222952.043.png 803222952.044.png 803222952.045.png 803222952.046.png 803222952.047.png
 
4) Hemoglobinowy
Hemoglobina jest najwaŜniejszym układem buforującym wśród białek - wynika to z faktu, Ŝe
stanowi ona prawie 3/4 całkowitego białka krwi. Hemoglobina ma charakter kwaśny z
powodu przewagi grup kwasowych hemu nad grupami zasadowymi globiny - stąd
hemoglobina posiada zdolność wiązania zasad.
Kwaśność hemoglobiny zaleŜy od stopnia utlenowania. Oksyhemoglobina (hemoglobina
utlenowana) jest mocniejszym kwasem niŜ hemoglobina odtlenowana. Wynika to z
porównania stałych dysocjacji, które wynoszą dla HbO 2 2,4 x 10 -7 (pKa=6,95) a 6,6 x 10-9
dla hemoglobiny wolnej (pKa=8,25) . Wynika stąd, Ŝe Hb utlenowana (HbO 2 ) jest 40-70 razy
silniejszym kwasem od Hb. Zatem hemoglobina utlenowana niechętnie będzie przyjmowała
jony H + , natomiast po oddaniu tlenu tkankom reaguje z H + wytwarzanymi w tych tkankach.
Połączenie się grupy hemowej Hb z O 2 sprzyja dysocjacji protonów z części globinowej , zaś
wiązanie H + przez globinę sprzyja oddawaniu tlenu przez grupę hemową. Ta właściwość
hemoglobiny ma podstawowe znaczenie dla transportu tlenu z płuc do tkanek i dwutlenku
węgla z tkanek do płuc.
płuca:
O 2 + H-Hb + HCO 3 - Û HbO 2 + H 2 O + CO 2 wydalany przez płuca
tkanki:
HbO 2 + CO 2 + H 2 O
Hb + HCO 3 - + O 2 do utleniania biologicznego (łańcuch
oddechowy)
W układzie otwartym (ciągły dopływ CO 2 z tkanek i stałe wydalanie CO 2 przez płuca)
pojemność buforowa krwi wynosi 76,8 mmoli na jedną jednostkę pH, z czego 55,2 mmoli
przypada na bufor wodorowęglanowy (~`72% ogólnej pojemności buforującej w układzie
otwartym). Przez wzmoŜenie wentylacji płuc pojemność buforująca krwi moŜe zwiększyć się
o dalsze 41,6 mmoli na jedną jednostkę pH [F.Kokot ”Gospodarka wodno-elektrolitowa i
kwasowo-zasadowa w stanach fizjologii i patologii”]. Ogólnoustrojowa pojemność
buforująca wynosi średnio 14 mmoli/jednostkę pH/kg m.c. W tym 10% uwarunkowane jest
układami buforującymi krwi, 51% - układami buforującymi tkanek, a 39 % -wentylacją płuc.
ENZYMY
Û
H
-
Część teoretyczna
Enzymy jako biokatalizatory. Wpływ enzymów na energię aktywacji i stałą
równowagi reakcji. Mechanizm oddziaływania enzymu z substratem. Równanie reakcji
enzymatycznej. Kinetyka reakcji enzymatycznej Michaelisa-Menten. Wpływ stęŜenia
enzymu, temperatury i pH na szybkość reakcji enzymatycznej. Hamowanie reakcji
enzymatycznej. Enzymy regulatorowe (allosteryczne). Klasyfikacja enzymów. Witaminy jako
koenzymy. Koenzymy oksydoreduktaz.
Część praktyczna:
C. Oksydoreduktazy - katalaza.
Jest jednym z najbardziej aktywnych enzymów w organizmie. Występuje w wątrobie,
krwinkach czerwonych i białych, w nerkach, nie występuje natomiast w surowicy krwi. Pod
wpływem tego enzymu następuje rozkład nadtlenku wodoru do tlenu i wody:
2H 2 O 2
Û
2H 2 O + O 2
­
Wykonanie:
Do probówki zawierającej około 5 ml wody destylowanej dodać 2-3 krople krwi. Po
całkowitym zhemolizowaniu dodać kilka kropel wody utlenionej i obserwować reakcję.
Ć WICZENIE nr 3
CUKRY PROSTE I ZŁO ś ONE
Część teoretyczna
Izomeria cukrów, ketozy-aldozy (przykład), struktury cykliczne (piranozy, furanozy),
izomeria
). Własności fizyczne i chemiczne cukrów. Wiązanie glikozydowe.
Polisacharydy zapasowe (skrobia, glikogen, ich budowa). Enzymy rozkładające wiązanie
glikozydowe. Dwa tory rozkładu glikogenu : trawienie (tor egzogenny) i fosforoliza (tor
endogenny).
(
a-b
Część praktyczna: reakcje charakterystyczne cukrów prostych i zło Ŝ onych
A. WŁASNOŚCI REDUKUJĄCE CUKRÓW
- PRÓBA Z BŁĘKITEM METYLENOWYM
Do probówki zawierającej 2 ml 1% roztworu cukru (glukoza) dodać kilka kropel
0,1% błękitu metylenowego i kilka kropel 5% roztworu NaOH, ogrzewać i obserwować
zmianę barwy. Następnie roztwór ochłodzić pod bieŜącą wodą i obserwować zmianę barwy.
Cukier redukujący przeprowadza barwnik (błękit metylenowy) z postaci utlenionej
(niebieskiej) w zredukowaną (bezbarwną - leukozwiązku). W wyniku kontaktu z powietrzem
następuje ponowne utlenienie zredukowanego barwnika i pojawienie się niebieskiego
zabarwienia.
Demonstracja : Wykonać reakcję kontrolną bez dodawania roztworu NaOH. Wyciągnąć
wnioski z przeprowadzonych obserwacji.
B. TWORZENIE KOMPLEKSÓW WIELOCUKROWCÓW Z JODEM
Ze względu na budowę chemiczną wielocukry (polisacharydy) moŜna podzielić na
homoglikany (polisacharydy jednoskładnikowe) i heteroglikany (polisacharydy
wieloskładnikowe). Do homoglikanów naleŜą takie wielocukkry jak amyloza i amylopektyna
(wchodzące w skład skrobi), celuloza, glikogen, mannan i inne. Homoglikany charakteryzują
się innymi właściwościami chemicznymi i fiizycznymi niŜ cukry proste, na przykład nie
wykazują własności redukujących ze względu na znikomą ilość grup redukujących
przypadających na cząsteczkę polisacharydu.
-D-glukopiranozy,
to jest amylozy i amylopektyny. Amyloza tworzy łańcuchy proste z cząsteczek glukozy
sprzęŜonych ze sobą wiązaniem
W skład skrobi wchodzą dwa wielocukry zbudowane odmiennie z
a
-1-4. Amylopektyna ma budowę bardziej rozgałęzioną:
zasadniczym połączeniem cząsteczek glukozy jest równieŜ wiązanie a-1-4, lecz co 20-30
reszt glukozylowych występują wiązania
a
-1-6, tworzące odgałęzienia. Stąd wynikają nieco
inne właściwości fizyczne tych wielocukrów.
Amyloza w reakcji z jodem daje zabarwienie ciemnoniebieskie, zaś amylopektyna i
glikogen fioletowe z odcieniem czerwonym. Amyloza o konfiguracji liniowej nie jest zdolna
do tworzenia kompleksu z jodem; musi istnieć konfiguracja helisy, aby cząsteczki jodu mogły
się w niej regularnie ułoŜyć. Jedna cząsteczka jodu przypada na 6 reszt glukozylowych, czyli
na jeden skręt helisy. Ogrzewanie powoduje rozkręcanie się helisy, co jest przyczyną znikania
niebieskiego zabarwienia.
wykonanie :
-do jednej z dwóch próbówek wprowadzić około 1 ml roztworu skrobi, do drugiej - 1 ml
roztworu glikogenu,
a
803222952.048.png
 
Zgłoś jeśli naruszono regulamin