funkcje kierownicze.doc

(41 KB) Pobierz

FUNKCJE KIEROWNICZE

 

 

1.        PLANOWANIE

 

Dobry plan powinien być :

    wykonalny,

    operatywny

    elastyczny

    odpowiednio szczegółowy

    terminowy

    odpowiednio długodystansowy

    kompletny

    racjonalny

 

 

ETAPY OPRACOWANIA PLANU:

]    Określenie i analiza przyszłych warunków działania.

]    Sformułowanie celów pośrednich.

]    Ustalenie zasobów, które trzeba pozyskać.

]    Ustalenie czasu, miejsca i kolejności działań cząstkowych.

 

 

Rodzaje planów :

 

-           Długoterminowe: grafiki pracy, urlopów, inwestycji, remontów.....

-           tygodniowe,

-           ramowe plany dzienne – harmonogramy.

 

2.        ORGANIZOWANIE

 

]    Tworzenie odpowiednich zespołów i komórek wykonujących określone zadania.

 

]    Przydzielanie zadań cząstkowych.

 

]    Wyznaczanie czasu rozpoczęcia i zakończenia zadań.

 

 

Organizowanie dotyczy :

 

-           Stworzenia warunków,

 

-           Pozyskania środków i zasobów niezbędnych do wykonania zakładanych celów.

 

 

Czynności przygotowawcze (pomocnicze), które należy wykonać przed lub po czynnościach właściwych :

 

        przygotowanie warunków,

 

        przygotowanie terenu działania,

 

        przygotowanie środków pracy,

 

        przygotowanie budynków.

 

        rozmieszczenie narzędzi i urządzeń,

 

        zaopatrzenie bieżące.

 

 

3.        MOTYWOWANIE

 

Pobudzanie, powodowanie czyjegoś działania.

Zachęcanie do robienia czegoś.

Wpływać mobilizująco.

 

Skłanianie  pracowników  do rozwijania aktywności na rzecz efektywności pracy.

 

 

Bodźce -  narzędzie działania kierownika :

 

  Ekonomiczne : negatywne, pozytywne 

 

  Pozaekonomiczne : negatywne pozytywne

 

 

Bodźce posłuszeństwa – skłaniają do posłuszeństwa, zanim

 

znana jest treść zadania. U podwładnych często łączą się z

 

poczuciem, że działają pod  przymusem. Długotrwałe ich

 

stosowanie z czasem zaciera to poczucie i wytwarza nawyk

 

posłuszeństwa.

 

 

Wybór bodźca zależy od :

 

        sytuacji, jaka zaistniała, 

        pracownika, do którego ma być zastosowany bodziec,

        zdolności i osobowości kierownika,

        obowiązujących przepisów i regulaminów.

4.        KONTROLOWANIE

Sprawdzanie, czy stan rzeczywisty zgadza się ze stanem pożądanym. Badanie w toku realizacji zgodności wykonywanego zadania z planem i wymaganiami.

Zasadniczą treścią kontroli jest „wykrywanie” i korygowanie wszystkich odchyleń występujących w działaniu oraz wyciąganie wniosków o braku odchyleń.

 

Kontrola nie jest działaniem jednorazowym. Jest to proces składający się z następujących operacji :

A/ Określenie aktualnego stanu zadania.

B/ Porównywanie wykonania z wzorcem – planem.

C/ Ocena stwierdzonych różnic.

D/ Zaplanowanie ewentualnych czynności korekcyjnych.

E/ Wykonanie czynności korekcyjnych.

F/ Ponowne określenie stanu wykonania zadania.

 

Kontrola jest KLUCZEM do osiągnięcia efektywności organizacji.

 

ODPOWIEDNI STOPIEŃ KONTROLI.

Rodzaje kontroli :                              

·          Kontrola wstępna.

·          Kontrola sterująca.

·          Kontrola akceptująca lub odrzucająca.

·          Kontrola końcowa.

 

Systemy kontroli :

          Rodzaj pomiarów:

 

-           Mierniki historyczne.

-           Mierniki zewnętrzne.

-           Normy techniczne.

-           Normy pracy : wydajności, obsady, obsługi.

-           Normy subiektywne.

 

          Liczba pomiarów.

          Uprawnienia do ustanawiania mierników i norm.

          Elastyczność norm.

          Częstotliwość pomiarów.

          Kierunek sprzężeń zwrotnych.

 

Cechy skutecznych systemów kontroli :

Q     Ścisłość.

Q     Aktualność.

Q     Obiektywizm i zrozumiałość informacji.

Q     Koncentracja na punktach strategicznych.

Q     Realizm ekonomiczny.

Q     Koordynacja.

Q     Elastyczność.

Q     Akceptacja przez członków organizacji.

 

2

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin