REWOLUCJA ZIELONYCH KOKTAJLI.pdf

(65 KB) Pobierz
zielone.indd
N
n y
VICTORIA BOUTENKO
Wrocław 2010
735883421.001.png
REWOLUCJA ZIELONYCH KOKTAJLI
KOKTAJL ZE SZPINAKU KUBAŃSKIEGO
Sergei Boutenko
Otrzymujemy 2 litry
3 liżanki szpinaku kubańskiego
2 dojrzałe gruszki
¼ litra jagód amerykańskich
2 liżanki wody
MROŻONE MANGO Z MIĘTĄ
Sergei Boutenko
Otrzymujemy 2 litry
1 liżanka mrożonych kawałków mango
1 liżanka wody
½ liżanki świeżych lub mrożonych truskawek
½ pęczka świeżej mięty
½ liżanki soku z jabłek
NIEBIESKI KOKTAJL JAGODOWY
Victoria Boutenko
Otrzymujemy 2 litry
2–3 liżanki wody
1 liżanka świeżych lub mrożonych jagód
amerykańskich
1 liżanka świeżych lub mrożonych jeżyn
1 dojrzała gruszka
½ pęczka oletowego jarmużu
120
735883421.002.png 735883421.003.png
SPIS TREŚCI
PRZEDMOWA: Zaczęła się rewolucja zielonych koktajli ix
CZĘŚĆ PIERWSZA: UWOLNIJMY UZDRAWIAJĄCĄ MOC ZIELENINY
1 Cuda zawarte w zieleni 3
2 Zielenina, podstawowy składnik w żywieniu człowieka 7
3 Pierwszy zielony koktajl 15
4 Znaczenie zmiany zielonych składników w koktajlach 19
5 Miksowanie czy wyciskanie soku? 27
6 Pytania i odpowiedzi na temat zielonych koktajli 31
7 Zielone koktajle dla naszych dzieci 37
8 Zielone koktajle dla naszych ulubieńców 41
9 Łączenie składników w zielonych koktajlach 45
10 Wskazówki dotyczące optymalnego spożycia zielonych koktajli 47
CZĘŚĆ DRUGA: PRZEPISY NA ZIELONE KOKTAJLE
Cenne wskazówki i sztuczki przydatne przy przygotowaniu koktajli 53
Zielone koktajle dla początkujących 57
Superzielone koktajle 73
Aromatyczne zielone koktajle i zupy 81
Zielone koktajle dla miłośników przygód 97
Zielone puddingi 107
Zielone koktajle dla dzieci 119
Zielone koktajle dla zwierząt domowych 127
Zielone koktajle do pielęgnacji ciała 129
POSŁOWIE : Światowa rewolucja zielonych koktajli 131
DODATEK 1 : Niewiarygodna utrata wagi. Studium przypadku 135
DODATEK 2: Clent Manich: żywię się zielonymi koktajlami 143
DODATEK 3: Jak staliśmy się zieloną rodziną 151
PODZIĘKOWANIA 159
O AUTORCE 161
PRZEDMOWA
ZACZĘŁA SIĘ REWOLUCJA ZIELONYCH KOKTAJLI
Rewolucja zielonych koktajli trwa, dzięki wam i mnie, i wszystkim lu-
dziom na świecie, którym smakują te przepyszne zielone napoje. Naj-
bardziej oszałamiające w tym magicznym napoju jest to, że ma nie tylko
superzielony kolor i jest niezwykle zdrowy, ale jest również nadzwyczaj
pyszny i łatwo go polubić. Na moich kursach i warsztatach obserwowa-
łam tysiące ludzi, którzy przechodzili głęboką transformację po pierw-
szym spróbowaniu zielonego koktajlu. Ich niesmak i trwoga przed
„zielonym czymś” nagle zmienia się w zachwyt nad niespodziewanie
wspaniałym smakiem koktajlu. Jak było do przewidzenia, słyszę wyraź-
ne „Łał!” i widzę, jak ludzie wylizują do czysta swoje kubki.
Spędziłam piętnaście lat, starając się przekonać ludzi, by włączy-
li do swojej codziennej diety świeże owoce i warzywa i pamiętam, jak
trudno było przekonać innych do jedzenia większej ilości surowego po-
żywienia. Przez wiele lar jeździłam po osiemset mil wzdłuż Wschodnie-
go Wybrzeża, ucząc na cotygodniowych lekcjach o surowym pożywie-
niu. Prowadziłam dziesięciotygodniowe kursy w rozmaitych miastach
od San Francisco do Seattle. Potem, po tygodniowej przerwie zaczyna-
łam wszystko od nowa. Mimo moich kolosalnych wysiłków, większość
uczestników kursów uznawała utrzymanie diety, takiej diety, za zbyt
duże wyzwanie.
Taki stan rzeczy zmienił się radykalnie wraz z pojawieniem się zielo-
nego koktajlu. Od kiedy w sierpniu 2004 roku skomponowałam pierwszy
zielony koktajl, ten napój nagle zaczął zyskiwać popularność bez żadnej
reklamy z mojej strony. Dziś więcej ludzi wie o zielonych koktajlach niż
o diecie z surowych składników. Mogę teraz zamówić rozmaite zielone
koktajle w kilku miejscowych barach z sokami, a nawet w restauracji
dla zmotoryzowanych w pobliżu portu lotniczego w Medford, w stanie
ix
PRZEDMOWA
Oregon. Wiele programów telewizyjnych i czasopism lansuje zielone
koktajle, a gdy niedawno dzieci zabrały mnie do kina, omal nie spadłam
z krzesła widząc, jak Iron Man wyciąga blender i zabiera się do robienia
zielonego koktajlu.
Od momentu odkrycia zielonych koktajli piję je codziennie i dzielę
się nimi z innymi. Tak bardzo przepadam za nimi, że z radością będę
je piła aż do ostatnich dni życia. Pokochali je gorąco wszyscy członko-
wie mojej rodziny i wielu naszych przyjaciół. Gdziekolwiek nie pojadę,
otrzymuję nowe wieści od miłośników zielonych koktajli z całego świa-
ta. Dzięki codziennemu miksowaniu, badaniom naukowym i listom
od naszych czytelników zebraliśmy w tej nowej książce najlepsze prze-
pisy i podstawowe zasady tworzenia i spożywania zielonych koktajli.
Mam nadzieję, że Wy także z radością odkryjecie świat zielonych
koktajli i znajdziecie ulubione przepisy pozwalające się cieszyć najlep-
szym zdrowiem. Szczęśliwego miksowania!
x
Zgłoś jeśli naruszono regulamin