2004.pdf

(173 KB) Pobierz
Microsoft Word - CHLEB_A1.DOC
WPISUJE UCZEİ
UZUPEýNIA ZESPìý
NADZORUJġCY
KOD UCZNIA
DATA URODZENIA UCZNIA
miejsce
na naklejkħ
z kodem
dzieı miesiĢc rok
dysleksja
SPRAWDZIAN
W SZìSTEJ KLASIE
SZKOýY PODSTAWOWEJ
áChlebÑ
KWIECIEİ 2004
Instrukcja dla ucznia
1. SprawdŅ, czy zestaw egzaminacyjny zawiera 8 stron.
Ewentualny brak stron lub inne usterki zgþoĻ nauczycielowi.
2. Na tej stronie i na karcie odpowiedzi wpisz swj kod i datħ
urodzenia.
3. Czytaj uwaŇnie wszystkie teksty i zadania.
4. RozwiĢzania zapisuj dþugopisem albo pirem z czarnym
lub granatowym tuszem/atramentem.
Nie uŇywaj korektora.
Czas pracy:
60 minut
5. W zadaniach od 1. do 20. sĢ podane cztery odpowiedzi:
A, B, C, D. Odpowiada im nastħpujĢcy ukþad kratek
na karcie odpowiedzi:
Liczba punktw
do uzyskania: 40
6. Wybierz tylko jednĢ odpowiedŅ i zamaluj kratkħ z odpowiadajĢcĢ
jej literĢ - np. gdy wybraþeĻ odpowiedŅ áAÑ:
7. Staraj siħ nie popeþniaę bþħdw przy zaznaczaniu odpowiedzi,
ale jeĻli siħ pomylisz,
bþħdne zaznaczenie otocz kþkiem i zaznacz innĢ odpowiedŅ.
8. RozwiĢzania zadaı od 21. do 25. zapisz czytelnie i starannie
w wyznaczonych miejscach. Pomyþki przekreĻlaj.
9. Ostatnia strona arkusza jest przeznaczona na brudnopis.
Zapisy w brudnopisie nie bħdĢ sprawdzane.
S-A1-042
Powodzenia!
28210333.050.png 28210333.053.png 28210333.054.png 28210333.055.png 28210333.001.png
Dzieje chleba, stanowiĢcego podstawħ naszego codziennego poŇywienia, siħgajĢ
czasw prehistorycznych. JuŇ ludzie epoki kamiennej piekli na rozgrzanych
kamieniach pþaskie placki z rozdrobnionych ziaren wymieszanych z wodĢ.
StaroŇytni z wypiekania chleba uczynili sztukħ. Egipcjanie odkryli droŇdŇe
i wynaleŅli piec chlebowy. Grecy wypiekali ponad 70 gatunkw pieczywa. W Rzymie,
gdzie w I w. p.n.e. istniaþo 300 piekarı, wynaleziono mþyn wodny i udoskonalono
piece chlebowe.
W Ļredniowiecznej Polsce uprawiano rŇne zboŇa: Ňyto, proso, owies, jħczmieı,
pszenicħ. Ziemiħ pod uprawħ orano radþami lub pþugami. Dojrzaþe zboŇa Ļcinano
sierpami. Do rozcierania ziaren na mĢkħ sþuŇyþy Ňarna. Od XII wieku w rŇnych
czħĻciach Polski stopniowo upowszechniaþy siħ mþyny i zaczħþo siħ rozwijaę
piekarskie rzemiosþo. Najstarszy w Polsce cech piekarzy zaþoŇono w Krakowie
w 1260 roku na mocy przywileju ksiħcia Bolesþawa Wstydliwego.
Na podstawie: Ewa Sabelanka, W encyklopediach nie znajdziecie, Poznaı 1981.
1. Historia chleba siħga czasw
A. nowoŇytnych. B. Ļredniowiecza. C. prehistorycznych. D. staroŇytnoĻci.
2. Piec chlebowy wynaleziono w
A. Egipcie.
B. Polsce.
C. Grecji.
D. Rzymie.
3. Do rozcierania ziaren zbŇ sþuŇyþy
A. radþa.
B. sierpy.
C. Ňarna.
D. pþugi.
4. Pierwszy polski cech piekarzy powstaþ w
A. pierwszej poþowie XII wieku.
B. drugiej poþowie XII wieku.
C. pierwszej poþowie XIII wieku.
D. drugiej poþowie XIII wieku.
Pħdy zbŇ sĢ zakoıczone kþosami lub wiechami. W kþosach kwiaty, a potem
ziarna, osadzone sĢ wprost na þodydze. W wiechach znajdujĢ siħ na koıcach
rozgaþħzieı.
5. NajbliŇej mþyna roĻnie zboŇe tworzĢce wiechy. Ktre to zboŇe?
A.
B.
C.
D.
Ňyto
owies
pszenica
jħczmieı
6. Z mþyna do piekarni jest 150 m. Ile to centymetrw na planie w skali 1 : 5000?
A. 3
B. 2
C. 10
D. 7,5
7. Chleb waŇy o 30 procent wiħcej niŇ wziħta do wypieku mĢka. Ile waŇy chleb
upieczony z 5 kg mĢki?
A. 5,30 kg
B. 6,50 kg
C. 5,15 kg
D. 3,50 kg
2
28210333.002.png 28210333.003.png 28210333.004.png 28210333.005.png 28210333.006.png
8. Cztery prostopadþoĻcienne foremki do pieczenia majĢ takĢ samĢ wysokoĻę.
Najwiħcej ciasta chlebowego zmieĻci siħ do foremki, ktrej podstawa ma wymiary
A. 25 cm ċ 20 cm B. 20 cm ċ 30 cm C. 15 cm ċ 30 cm D. 25 cm ċ 25 cm
9. Uczniowie kupili na biwak 3 jednakowe bochenki chleba. Zapþacili za nie razem
4,05 zþ. Po namyĻle postanowili dokupię jeszcze 2 takie same bochenki. Ile jeszcze
bħdĢ musieli dopþacię?
A. 1,35 zþ
B. 2,70 zþ
C. 6,75 zþ
D. 8,10 zþ
Kacper kupiþ chleb, ktry byþ pokrojony na rwnej wielkoĻci kromki i miaþ dþugi
okres przydatnoĻci do spoŇycia. Oto etykieta z opakowania tego chleba:
Chleb Ňytni
100 g chleba zawiera przeciħtnie:
30,0 g wħglowodanw,
5,5 g biaþka,
1,5 g tþuszczu,
9,0 g bþonnika.
Masa netto: 500 g
Liczba kromek: 10
Najlepiej spoŇyę przed 31. 01. 2004 r.
WartoĻę energetyczna 100 g chleba: 154 kcal
10. Chleb zostaþ kupiony 30. 09. 2003 r. Ile miesiħcy najdþuŇej moŇna go byþo
przechowywaę zgodnie z zaleceniem na etykiecie?
A. 3
B. 4
C. 7
D. 8
11. Ktre wyraŇenie prowadzi do obliczenia wartoĻci energetycznej 1 kromki
kupionego chleba?
A. 154:100
B. 500:10
C. (154µ5):10
D. (154µ10):5
12. Ktry diagram ilustruje zawartoĻę substancji odŇywczych w kupionym chlebie?
A.
B .
C .
D .
masa [g]
masa [g]
masa [g]
masa [g]
150
150
150
150
100
100
100
100
50
50
50
50
0
0
0
0
1 2 3 4
1 2 3 4
1 2 3 4
1 2 3 4
Oznaczenia: 1 Î wħglowodany, 2 Î biaþko, 3 Î tþuszcze, 4 Î bþonnik.
13. Po Ļniadaniu, zwykle dwadzieĻcia po sidmej, Michalina wysypywaþa ptakom
okruszki chleba. KtregoĻ dnia zrobiþa to dopiero za dwanaĻcie dziewiĢta. O ile
pŅniej niŇ zwykle ptaki dostaþy okruszki?
A. 1 godz. 28 min B. 1 godz. 32 min C. 2 godz. 8 min D. 2 godz. 32 min
3
28210333.007.png 28210333.008.png 28210333.009.png 28210333.010.png 28210333.011.png 28210333.012.png 28210333.013.png 28210333.014.png 28210333.015.png 28210333.016.png 28210333.017.png 28210333.018.png
 
28210333.019.png 28210333.020.png 28210333.021.png 28210333.022.png 28210333.023.png 28210333.024.png 28210333.025.png 28210333.026.png 28210333.027.png 28210333.028.png 28210333.029.png 28210333.030.png 28210333.031.png 28210333.032.png 28210333.033.png 28210333.034.png 28210333.035.png 28210333.036.png 28210333.037.png 28210333.038.png 28210333.039.png 28210333.040.png 28210333.041.png 28210333.042.png 28210333.043.png 28210333.044.png 28210333.045.png 28210333.046.png 28210333.047.png 28210333.048.png 28210333.049.png 28210333.051.png
Chleb otaczano w Polsce od niepamiħtnych czasw niemal religijnĢ czciĢ i wielkim
szacunkiem. Gdy przypadkiem upadþ na ziemiħ, podnoszono go i przepraszajĢc Î
caþowano. Kromkħ chleba dawano przy rozstaniu jako znak bþogosþawieıstwa na
drogħ i zapowiedŅ szczħĻliwego powrotu. Chlebem i solĢ witaþo siħ i wita po dzieı
dzisiejszy dostojnych i miþych goĻci oraz nowoŇeıcw na progu ich mieszkania.
Chlebem czħstuje siħ ubogich, skrzywdzonych, ŇebrzĢcych. Trafiþ teŇ chleb do wielu
przysþw i porzekadeþ, np. Chleb najmocniej wiĢŇe, Gdzie chleb i woda, tam nie ma
gþoda.
Na podstawie: Maria Lemnis, Henryk Vitry, W staropolskiej kuchni, Warszawa 1980.
14. Tekst mwi o
A. smaku i gatunkach chleba.
B. tradycjach i zwyczajach.
C. znaczeniu przysþw.
D. wierzeniach religijnych.
15. W ktrym przysþowiu wystħpuje uosobienie?
A. Nic po chlebie, kiedy brak zħbw.
B. Chleb pracĢ nabyty jest smaczny i syty.
C. Gþodnemu chleb na myĻli.
D. Chleb pþacze, gdy go darmo jeĻę.
Kamienny chleb
(1) Na oknie bochen chleba leŇaþ napoczħty,
Na liĻciu kapuĻcianym, pulchny i pħkniħty.
(2) Szedþ drogĢ gþodny. Staje. Prosi gospodyni:
áDajcie mi kromkħ, kromka ubytku nie czyni.
(3) Jestem gþodny, od wczoraj bez chleba i wodyÑ.
áA cŇ to, czy chleb piekħ dla czyjej wygody?
(4) Nie dam wam, ani myĻlħ dla was wstawaę z þawy! Î
Fuknħþa gospodyni. Î Poszedþ, jaki Ňwawy!Ñ
(5) Za chwilħ sama sobie chleb ukroię wstaje,
Ale nŇ w chleb nie wchodzi, krajaę siħ nie daje.
(6) Na oknie zamiast chleba zwykþy kamieı leŇy,
Choę jeszcze wczoraj ciasto rozczyniaþa w dzieŇy*.
Anna Kamieıska
* dzieŇa Î duŇe drewniane naczynie do przygotowywania ciasta na chleb
16. Celem zamieszczonego pod wierszem przypisu jest
A. wskazanie Ņrdeþ informacji zawartych w tekĻcie.
B. skomentowanie opisanych w utworze wydarzeı.
C. objaĻnienie znaczenia uŇytego w wierszu wyrazu.
D. zwrcenie uwagi na poprawnoĻę zapisu wyrazu.
17. W ktrej zwrotce wiersza rzeczywistoĻę przemienia siħ w baĻı?
A. 2
B. 3
C. 4
D. 5
4
28210333.052.png
18. Chleb w wierszu zamieniþ siħ w kamieı, poniewaŇ
A. leŇaþ na oknie i sczerstwiaþ.
B. gospodyni odmwiþa go gþodnemu.
C. gospodyni Ņle rozczyniþa ciasto.
D. zostaþ za wczeĻnie napoczħty.
19. Ktre okreĻlenia charakteryzujĢ gospodyniħ Î bohaterkħ wiersza?
A. Uczynna, zmħczona, gþodna.
B. Pracowita, zapobiegliwa, uprzejma.
C. Zaradna, goĻcinna, Ňwawa.
D. SkĢpa, nieuŇyta, opryskliwa.
20. Jakie pouczenie wypþywa z wiersza Anny Kamieıskiej?
A. Trzeba siħ dzielię z potrzebujĢcymi.
B. Nie warto prosię o pomoc i wsparcie.
C. Powinno siħ przyjmowaę okazanĢ pomoc.
D. Nie naleŇy pokazywaę obcym swego dobytku.
21. Opowiedz swoimi sþowami historiħ przedstawionĢ w wierszu Kamienny chleb.
UŇyj wyrazw okreĻlajĢcych charaktery i oceniajĢcych zachowanie postaci.
........................................................................................................................................
........................................................................................................................................
........................................................................................................................................
........................................................................................................................................
........................................................................................................................................
........................................................................................................................................
........................................................................................................................................
........................................................................................................................................
........................................................................................................................................
........................................................................................................................................
........................................................................................................................................
........................................................................................................................................
........................................................................................................................................
........................................................................................................................................
........................................................................................................................................
5
Zgłoś jeśli naruszono regulamin