SILIKONOWY KRÓL.doc

(44 KB) Pobierz
SILIKONOWY KRÓL

SILIKONOWY KRÓL

SUFLET MALINOWY

Składniki:
300 ml mleka; 2 opakowania cukru waniliowego; 4dkg cukru; 1dkg kaszy manny; 6dkg masła; 5 jaj
1 łyżka skrobi kukurydzianej; 250dkg mrożonych malin

 

Zagotować 250 ml mleka z cukrem waniliowym i cukrem kryształem. Stale mieszając dodać kaszę i gotować przez kilka minut. Wymieszać pozostałe 50 ml mleka z mąką i wlać do wcześniej przygotowanej masy. Gotować do uzyskania jednolitej masy. Wystudzić kilkakrotnie mieszając. Dodajemy kolejno masło, żółtka i ubite na sztywną pianę białka. Wlewamy do formy Silikonowy Król i pieczemy. W piekarniku umieszczamy dodatkowo naczynie z wodą, aby powstała para, co pomaga sufletowi wyrosnąć. Za pomocą patyczka sprawdzamy czy suflet jest gotowy. Podawać z gorącą polewą malinową.
Polewa: Zagotować 1 opakowanie mrożonych malin, dodać cukru do smaku i 1 skrobię.
Piec w temp. 170-180°C przez 40- 50 minut

 

GALARETA Z SZYNKĄ

Składniki:
bulion (może być z kostki), 1/2 kg gotowanej szynki, 30g żelatyny; natka pietruszki, 5dag czerwonej papryki, 5dag zielonej papryki, 5dag pora

 

Do 1/2 l wody wkładamy kostkę bulionową i zagotowujemy. Odstawiamy do wystygnięcia. Żelatynę mieszamy dokładnie z zimną wodą, a następnie wlewamy do letniego bulionu i ponownie zagotowujemy. Studzimy do temperatury pokojowej.
Oddzielnie kroimy składniki: szynkę w paseczki, umytą pietruszkę drobno siekamy, paprykę kroimy w cienkie paski, pora w połówki talarków.
Do Silikonowego Króla wkładamy na przemian pokrojone składniki. Następnie polewamy bulionem z żelatyną. Galaretę wkładamy do lodówki. Przed podaniem wyciągamy ją z formy i kroimy na kawałki.

Czas chłodzenia: 5-6 godzin.

 

CHLEBEK PANI DOROTKI

Składniki:

1kg  mąki  tortowej,  litr wody  przegotowanej  letniej; 10dkg  drożdży ,1 łyżka  soli, 1 łyżka  cukru,

ok.0,5szkl. słonecznika, 0,5szkl. siemia lnianego, 0,5szkl. pestek  dyni, 0,5szkl. płatków  owsianych  zwykłych

Wlewamy 1szkl. wody do shakera, dodajemy całe drożdże i cukier, zakręcamy i roztrzepujemy, powstały  rozczyn  wlewamy  do  miski do ciasta, w  której  mamy  pozostałe składniki. Łączymy  wszystkie  składniki  łyżką  J06  na  jednolitą  masę i  odstawiamy  do  wyrośnięcia. Porcja  ta  mieści  się

w  3 silikonowe  króle  TW. Piec ok.1godz. w temp.180stopni.  

 

HOUSKOVY KNEDLIK

Składniki:

2 bułki (czerstwe), 50g drożdży, 1 kubek Nowa Fala mąki i mleka, 1 jajko, 1 płaska łyżka soli i cukru,

2 łyżki oliwy lub oleju

Do Mix-Maxa wlać mleko, pokruszyć i wsypać drożdże i dobrze wymieszać. Do dużej miski do ciasta wsypać mąkę, sól, cukier, wbić jajko, oliwę i mleko z drożdżami. Miskę zamknąć, dobrze wymieszać. Bułki pokroić na małe kostki, wsypać do ciasta i całość jeszcze raz dobrze wymieszać. Pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Wyrośnięte ciasto wlać do Silikonowego króla i piec w kuchence mikrofalowej przez 7 minut przy mocy 750W.

PYSZNY  PASZTET  Z  SELERA   (Krysi)

Składniki:

2 duże  selery, 3 duże  cebule,1 masło lub margaryna, 1 i ½szkl. wody, 4 kostki grzybowe, 4 jajka,

1 łyżeczka pieprzu, majeranek, gałka muszkatołowa, 1 i ½ szkl. bułki tartej

 

Seler  zetrzeć  na  tarce  jarzynowej, cebulę pokroić, połączyć z wodą, tłuszczem  oraz wszystkimi  składnikami. Gotować 1godzinkę. Po wystygnięciu rozetrzeć , dodać bułkę  tartą żółtka  i  pianę  z  białek. Piec w 2 silikonowych  królach TW, ok. godziny w  190ºC

 

BABKA   W  MIKROFALI

 

10dkg czekolady mlecznej lub gorzkiej + 10dkg margaryny ”Kasi” rozpuścić w mikrofali 1 minutę na 600V,  ostudzić i dodać do tego 10dkg cukru, 3 całe jaja, 10dkg mąki, 1 łyżeczkę proszku do pieczenia.

Wszystko razem wymieszać do połączenia się składników.

Wlać do silikonowego króla i piec w mikrofali 7 minut  na  700V

 

CHLEB  ( GRACHAM )

Składniki:
2szkl. mąki tortowej, 1szkl. mleka lub wody, 2,5dkg drożdży, 1szkl. otrąb pszennych ( otręby nie z młyna tylko lekkie kupione np. w sklepie z Zdrową Żywnością ), łyżka soli ( duża )


Wyrabiamy w misce do ciasta. Pozostawiamy do wyrośnięcia. Pieczemy w formie silikonowej w temp 18C  ok. 45 minut. Można też dodać czarnuszkę, kminek, słonecznik, rodzynki
 

CHLEB  Z  ZIOŁAMI  I  SEREM

Składniki:

50dkg mąki, 20-25dkg sera żółtego (pokrojonego w kostkę), 400ml ciepłej wody, 1 łyżeczka bazylii,                 

2 łyżeczki ziół prowansalskich, 2 łyżeczki majeranku, 1 łyżeczka płaska soli, szczypta przyprawy do pizzy,  łyżeczka cukru, 1 jajko, 10dkg drożdży,

 

Mąkę, sól , ser i przyprawy wymieszać w misce do ciasta,  wodę+drożdże+jajko+cukier wymieszać w mix-maxie wlać do miski, wszystko razem dobrze połączyć zamknąć, odpowietrzyć i odstawić  do wyrośnięcia. Porcja na 2 silikonowe króle, piec około 35 min.170ºC.

 

CHLEB  WIELO-ZIARNISTY

Składniki:

25dkg mąki pszennej, 3 łyżki ziaren słonecznika(można dodać też pestki dyni, płatki owsiane),

25dkg mąki razowej żytniej, 1 mały jogurt naturalny(15dkg), płaska łyżeczka soli, 0,5szkl. letniej wody,                                  5dkg drożdży

 

Obie mąki wymieszać w misce do ciasta, dodać słonecznik, jogurt, sól. Wodę + drożdże roztrzepać w mix-maxie i też dodać do miski. Połączyć  składniki, zamknąć, odpowietrzyć i odstawić do wyrośnięcia.

Piec w silikonowym królu ok.40-50 minut  w temperaturze 170ºC.

 

PYSZNY  CHLEBEK   W   MISCE  TUPPERWARE

Składniki:

½ kg mąki tortowej, 1szkl otrąb pszennych, 2 łyż. siemienia lnianego, ½ łyż soli, 1 ½ szkl ciepłej wody,                ½szkl mleka letniego, garść orzechów posiekanych, 5dkg drożdży, 1łyż cukru.

½paczki słonecznika(4-5dkg)

 

Rozczyn z mleka, cukru i trochę mąki zrobić w Candy lub misce do ciasta. Potem wsypać pozostałe składniki. Wszystko wymieszać łyżką w misce i wstawić do ciepłej wody żeby wyrosło. Jak wyrośnie wlać do dwóch  Silikonowych Króli. Piec około 1 godzinę.

 

 

 

CHLEB  CZOSNKOWO – CEBULOWY

Składniki:

50dkg mąki, 4dkg drożdży, łyżeczka cukru, 150ml ciepłego mleka, 3 łyżki oleju, 150g cebuli, 2-3 ząbki  czosnku,  płaska łyżeczka soli

 

Cebule i czosnek drobno posiekać i podsmażyć na oleju-uważając żeby się nie przypaliły, doprawić solą

i pieprzem, wystudzić. W mix-maxie roztrzepać drożdże z mlekiem. Wszystkie składniki włożyć do miski wymieszać na jednolitą masę, odstawić do wyrośnięcia. Piec w silikonowym królu ok.30-40 minut w temp.180ºC

BABKA 5 MINUTOWA

 

5 jaj + 0,5szkl cukru wkładamy do Mix-Maxa i miksujemy do uzyskania jednolitej masy.

Do miski B11 odmierzamy 2szkl mąki + 1 łyżeczkę proszku do pieczenia i około 2 łyżek rodzynek lub suchego maku + 4-5 łyżek oleju, do tego dodajemy masę z Mix-Maxa. Mieszamy wszystko łyżką J06 do momentu połączenia się składników.

Przelewamy do Silikonowego Króla i pieczemy ok. 30 minut w temperaturze 180ºC

 

KEKS BANANOWY

 

Pojemniki TW: D10 Shaker, J06łyżka do ciasta, B11 Duża miska do ciasta

Składniki: 2szkl. mąki, 1-1,5szkl. cukru, 1 torebka proszku do pieczenia, 1 cukier waniliowy,

                   1szkl. zmiksowanych bananów (miękkie i dojrzałe). 3 całe jajka, ½szkl. rozpuszczonej

                    margaryny, szczypta soli

 

Jajka roztrzepać w shakerze. Do miski wsypać produkty sypkie, a następnie dodać płynne. Dobrze wymieszać. Piec w Silikonowym Królu około 30minut w temp. 200ºC.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin