HOUSKOVÝ KNEDLIK
SKŁADNIKI : PRODUKTY TUPPERWARE
n 2 bułki (czerstwe) Silikonowy Król
n 1 Kubek NF mąki Silikonowa Łyżka
n 1 kubek NF mleka Mix max
n 50 g drożdży Kubek Nowa fala
n 1 jajko surowe Duża miska do ciasta
n 1 płaska łyżka soli Nóż do pomidorów
n 1 płaska łyżka cukru
n 2 łyżki oliwy lub oleju
PRZYGOTOWANIE:
Do Mix maxa wlać mleko, pokruszyć i wsypać drożdże i dobrze wymieszać. Do Dużej miski do ciasta wsypać mąkę, sól, cukier, wbić jajko, oliwę i mleko z drożdżami. Miskę zamknąć, dobrze wymieszać. Bułki pokroić na małe kostki, wsypać do ciasta i całość jeszcze raz dobrze wymieszać. Pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Wyrośnięte ciasto wlać do Silikonowego króla i piec w kuchence Mikrofalowej przez 7 minut przy mocy 750W.
ŁOSOŚ W BIAŁEJ PIANIE NORWESKIEGO FIORDU
Składniki:
350 g filetu z łososia surowego, 3 średnie selery (białe łodygi), 300 ml śmietany 30% lub Creme fin
1 duża marchew lub 2 mniejsze, 3 łyżki oliwy lub oleju
Marchew obrać i zetrzeć na Finezja Krajalnica na „zapałki”. Białe łodygi pora pokroić na Krajalnicy na talarki. Do Ultra Plus 2 L wlać 3 łyżki oliwy lub oleju, wsypać marchew i por, wymieszać i umieścić w nagrzanym do 180 st C piekarniku. Piec przez ok. 15 min., aż warzywa lekko zmiękną.
W tym czasie łososia wyciąć ze skóry i pokroić w poprzek na 3 kawałki. Posypać lekko solą, pieprzem i skropić cytryną.
Wyjąc Ultra Plus z piekarnika. Śmietanę wlać ostrożnie żeby się nie zważyła (jeśli używamy creme fin to nie musimy obawiać się , że się zważy) i wymieszać z warzywami. Powstanie sos, który można doprawić do smaku solą, pieprzem.
W sosie umieścić kawałki łososia , dodatkowo polać je po wierzchu sosem, zamknąć pokrywę Ultra Plus i zapiekać w temp. 180 st C przez ok. 40 min. aż łosoś będzie miękki.
MOSKIEWSKIE ROLADKI SEROWE.
300 g sera (wedle smaku, mogą być np. Cheddar , np. Gouda)
Cebulka dymka, 5 jaj na twardo , Majonez, Sól, pieprz
Ser ułóż na jednej części pojemnika Świeży Gabinet i całość ułóż na sicie Cudu Kuchennego. Zalej wrzątkiem tak, by całe sito było zanurzone a pojemnik Świeży Gabinet był otoczony wodą (pływał). Zamknij Cud Kuchenny i odczekaj ok. 10 minut aby ser uległ roztopieniu.
Jajka na twardo umieść w Szefie Kuchni, dodaj cebulkę dymkę, majonez i mieszaj aż do uzyskania jednolitej konsystencji - nadzienia. Kiedy ser się roztopi, wyłóż go na stolnicę i używając wałka rozprowadź tak jak ciasto. Przy pomocy Łyżki Silikonowej rozprowadź nadzienie z Szefa Kuchni po rozwałkowanym serze. Uformuj roladę i włóż do lodówki na około 15 minut.
Wyjmij z lodówki, podziel roladę na kawałki i podawaj w Elegancji płaskiej 1,5L
ZIEMNIACZANE MUFFINKI LUB TARTELETKI
Produkty TW: Składniki:
Obieraczka ½ kg ziemniaków
Finezja Krajalnica jajek
Silikonowe Muffinki lub Tartaletk 400 ml śmietanki 30%
Finezja Miska ½ pęczka koperku
Sól, pieprz, zioła, przyprawy
Ziemniaki obrać i zetrzeć w zapałki na Krajalnicy. Rozdziel starte ziemniaki w gniazdach formy, posyp solą, pieprzem i posiekanym koperkiem. W Misce ubij śmietanę z jajami i zalej masa ziemniaki w foremkach. Piecz w piekarniki ok. 30 min. W temp. 175 st. C, aż ziemniaki zmiękną i przyrumienią się z wierzchu. Podawaj do mięs lub jako osobne danie.
Sałatka grecka (dla 6 osób)
Produkty: 1 sałata (różna) - np. lodowa, rzymska,
ser feta, cebula, 3 łyżki oleju (najlepiej z oliwek), 2 pomidory lub 10 koktajlowych, ogórek zielony (surowy), papryka czerwona lub 1/2 czerwona i 1/2 żółta (zamiast żółtej może być 1/2 zielonej),sos sałatkowy grecki Knorr lub 2 sosy włoskie Winiary, 3 łyżki lekkiego majonezu. Można dodać groszek, pieczarki marynowane.
Wykonanie: Sałątę kroimy w paski lub rwiemy. Ser feta kroimy w kostkę (nie za małą, żeby się nie rozleciał). Oliwki kroimy na pół lub w plasterki, pomidory w ćwiartki, ogórki w kostkę, paprykę w wąskie paski (nie za długie). Wszystko mieszamy.
Przygotowujemy sosik w/g przepisu na opakowaniu i polewamy sałatę. Dodajemy 3 łyżki majonezu, solimy, pieprzymy i mieszamy.
Sałatkę można jeść z lekkim chlebkiem - pita. Smacznego!.
Ryba lub kurczak w kokosowej śmietance
Składniki
500g filetów z białej ryby lub piersi kurczaka, 1 papryczka chili lub ½ łyżeczki chili w proszku , 1 duża cebula
2 łyżeczki przyprawy indyjskiej lub curry, 1 łyżeczka imbiru startego świeżego lub proszku, 1 łyżka masła
250 ml śmietany 18% lub Creme fine do gotowania, 1 łyżka wiórków kokosowych, 2 ząbki czosnku
1 łyżka soku z cytryny Do przybrania zioła świeże lub suszone: kolendra, bazylia lub inne
Przygotowanie:
W garnuszku podgrzewamy śmietanę lub Creme fine, do gorącego płynu wsypujemy wiórki kokosowe i odstawiamy na 30 minut.
Rybę lub piersi kurczaka umieszczamy w Cudzie kuchennym, kruszymy kostkę rosołową, dodajemy 1 łyżeczkę curry i zalewamy wrzątkiem na: ryba na ok. 20 min, kurczak ok. 30 min. W tym czasie w rondelku rozgrzewamy masło i podsmażamy cienko pokrojona cebulę i lekko obsmażamy. Następnie dodajemy posiekany czosnek, paprykę chili, curry i imbir,. Smażymy na małym ogniu nie dopuszczając do zrumienienia żadnego ze składników. Wlewamy zalane śmietana wiórki kokosowe, sok z cytryny, solimy do smaku i gotujemy na małym ogniu przez 10 minut często mieszając. Rybę lub kurczaka wyjmujemy z Cudu kuchennego, kładziemy na półmisek i zalewamy gorącym sosem kokosowym. Posypujemy ziołami świeżymi lub suszonymi Podajemy z ryżem lub pieczywem przygotowanym podczas prezentacji Tupperware w pięknych Indiach-. Przepis jest relatywnie szybki i łatwy do przygotowania. Ważne jest również, że przepis jest relatywnie tani jeśli chodzi o użyte składniki.
Cannelloni z serem feta w sosie de Mornay
1/2 paczka sera feta, 30 dgk wędliny (szynki, polędwicy itp), 1 ząbek czosnku
1 op. Makaronu cannelloni, 1,5 czerwonej papryki, 15 dkg startego żółtego sera
Sos de Mornay:
250 ml mleka, 5 dkg startego żółtego sera, 2 łyżka masła
1,5 łyżka mąki, 2 szczypty startej gałki muszkatołowej , sól, pieprz do smaku
W rondlu roztopić masło, wsypać mąkę i podsmażyć tak, aby nie zbrązowiało.
Wlewać po trochu mleko i trzepaczką ubijać do uzyskania jednolitej całości. Do masy wsypać 5 dkg sera i mieszając poczekać aż się całkowicie rozpuści.
Farsz:
W Szefie kuchni zamontować nożyki. Paprykę i szynkę pokroić w duże kawałki i umieścić w Szefie kuchni. Zmielić drobno. Dodać ser feta i czosnek i mielić dalej do uzyskania prawie gładkiej konsystencji.
Dno pojemnika UltraPlus 2 L posmarować 3 łyżkami sosu de Mornay. Farsz przełożyć do Dekoratora. Zamontować najszerszą końcówkę. Napełniać kolejno cannelloni opierajac je pionowo na dnie pojemnika Ultra Plus. Napełnione cannelloni układać ciasno obok siebie. Po ułożeniu pierwszej warstwy nałożyć warstwę sosu de Mornay i na to układać kolejną warstwę. Na wierzch wlać pozostały sos oraz posypać startym serem.
Piec pod przykryciem przez 35 min. W temp. 190° C. Na ostatnie 10 minut zdjąć pokrywę. Po wyjęciu
z piekarnika odczekać parę minut. Podawać gorące jako przystawkę lub danie główne.
1/2 kg mielonej jagnięciny lub wieprzowiny, 1/2 kg mielonej wołowiny, 1 łyżka majeranku
1 łyżeczka słodkiej papryki, 2 ząbki czosnku , mały pęczek pietruszki
1 łyżka pieprzu, 1 łyżeczka soli
Na początku musimy dobrze rozgrzać gril. Wszystkie składniki łączymy ze sobą W Szefie Kuchni i bardzo dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 15 minut. Z masy formujemy dość długie, przypominające kciuk wałeczki. Umieszczamy na grilu i pieczemy. Po około 3-5 min. obracamy. Pilnujemy żeby się nie spaliły.
Podajemy ciepłe razem z jogurtem, musztardą lub sosem ajvar i ze świeżymi warzywami.
- 70 dag ryb, - 2 łyżki ostrej papryki w proszku, - łyżka chili w proszku, - 20 dag cebuli 2 pomidory, 2 czerwone papryki, - 1 łyżka oliwy
Obierz cebulę i posiekaj w Szefie Kuchni. Cebulę i oczyszczone ryby włóż do zimnej, posolonej wody. Gotuj 5 minut, nie mieszając. Umyj warzywa i posiekaj w Szefie Kuchni.W garnku rozgrzej oliwę, wrzuć paprykę i pomidory i smaż 10 minut. Do bulionu rybnego dodaj podsmażoną paprykę i pomidory. Posól i popieprz, włóż ryby i gotuj razem jeszcze 10 minut.
Przypraw ostrą papryką i chili, wymieszaj. Zupę podawaj bardzo gorącą
TORTILLA PO CHŁOPSKU
SKŁADNIKI :
6 jaj, 4 duże ziemniaki, 2 cebule, olej z oliwek, sól, pieprz.
WYKONANIE Do głębokiej patelni wlewamy do ok.1/3 wysokości olej i wrzucamy pokrojone w plastry ziemniaki(mają się ugotować w oleju), razem z ziemniakami podsmażamy cebulkę + przyprawy. W shakerze roztrzepać jajka, wlać do miski. Gdy ziemniaki się ugotują, wyławiamy je z oliwy i wrzucamy do rozmąconych jaj. Na patelni zostawiamy cienką warstwę oleju(resztę odlać). Ziemniaki należy przemacerować z jajami tak aby powstała jednolita masa, następnie wlewamy masę na patelnię, z jednej strony podsmażamy delikatnie, a z drugiej szybko. Powinna być gruba i nie przypieczona
Smacznego!
Paella
Jest najbardziej znanym hiszpańskim daniem, dosłownie znaczy „patelnia”
- - 2 piersi z kurczaka pokrojone w kostkę (1 podwójna), 3 pomidory, 2 małe cebule,
- 50g mrożonych krewetek najlepiej w pancerzykach,
- puszka groszku lub ½ opak. mrożonego (mrożony ma ładniejszy kolor),
- 2 udka z kurczaka, 2 skrzydełka, 1 czerwona papryka, 4 ząbki czosnku,
- 150 g kiełbaski chorizo (podsuszona pikantna kiełbasa)
- 250 g ryżu obowiązkowo sypany nie z woreczka, 1/2 l bulionu (z kostek rosołowych),
- 50 g mrożonych małży, oliwa z oliwek do smażenia, szczypta szafranu, 2 cytryny.
WYKONANIE
Kawałki kurczaka podsmażamy na rozgrzanej oliwie, smażymy na złoty kolor, w międzyczasie posiekać w Szefie Kuchni cebulę i czosnek a paprykę pokroić w paski.
Gdy mięso jest już złotego koloru przekładamy je do Ultra Plusa 3l a na patelni smażymy cebulę z czosnkiem i po chwili dodajemy paprykę. Gdy cebula się zeszkli dodajemy na patelnię wypłukany ryż (surowy) chwilę smażymy wszystko aż ryż się również zeszkli.
Następnie przekładamy ryż do Ultra Plus 3l, dodajemy rozcieńczony w małej ilości wody szafran po chwili wlewamy bulion. Wstawić do piekarnika i dusić potrawę do momentu aż ryż wchłonie cały bulion.
W międzyczasie sparzyć mrożone krewetki, małże i groszek w Cudzie Kuchennym.
W momencie gdy bulion wchłonął się w ryż dodajemy do potrawy ugotowane małże oraz groszek.
Przed rozpoczęciem uczty potrawę należy skropić cytryną.
igla111