Shaker-desery.doc

(37 KB) Pobierz
SHAKER – wspaniele nadaje się do:

SHAKER – wspaniele nadaje się do:

 

Ubijania, roztrzepywania i rozdrabniania na przykład owoców, kostek lodu, zaklepek do zup i sosów, ciasta na naleśniki, budyni, kisieli, majonezu, kakaa, bitej śmietany, masła, musów owocowych, koktajli, likierów, itp.

 

 

LODY

 

 

CYTRYNOWE LUB POMARAŃCZOWE

 

1 puszka mleka skondensowanego bez cukru,

100 g cukru,

sok z 1 cytryny lub pomarańczy.

 

BANANOWE

 

¼ l śmietany 12%,

2 banany pokrojone,

2 łyżeczki cukru,

1 łyżeczka soku z cytryny.

 

WANILIOWE

 

1 puszka mleka skondensowanego bez cukru,

100 g cukru,

1 paczka cukru waniliowego.

 

JOGURTOWE

 

1 duży jogurt owocowy,

1 łyżka śmietany 18%,

1 łyżka cukru

 

OWOCOWE

 

½ l śmietany 12%,

2 filiżanki malin, jagód lub dojrzałych truskawek,

4 łyżki cukru,

1 łyżka soku z cytryny.

 

 

              Każdy rodzaj lodów przyrządzać w następujący sposób:

Wszystkie składniki dobrze ubić w shakerze i zamrozić w pojemniku do zamrażarki (np. G05 lub G06), kiedy zamarzną nałożyć łyżką do lodów do pucharków i podawać z owocami i bitą śmietaną.

 

NAPÓJ Z PORZECZEK CZARNYCH LUB CZERWONYCH

 

1 szkl. soku porzeczkowego,

1 jogurt naturalny.

              Zmiksować w shakerze, podawać w szklaneczkach z kostkami lodu i słomką.
Porcja na trzy osoby.

 

 

KOKTAJL TRUSKAWKOWY

 

1 jogurt wymieszać z 3 łyżkami cukru, dodać ½ szkl. dojrzałych truskawek. Zmiksowany w shakerze koktajl rozlać do szklaneczek i podawać z bitą śmietaną.

 

 

KOKTAJL OWOCOWO - JAJECZNY

 

1 szkl. płynnego owocu (wieloowocowego),

½ szkl. nektaru z czarnej porzeczki,

2 żółtka,

2-3 łyżki cukru.

              Wymieszać płynny owoc i nektar w shakerze. Żółtka utrzeć z cekrem i dodawać stopniowo do płynu z shakera.

 

 

KOGEL – MOGEL KAKAOWY

 

250 ml śmietany (niezbyt gęstej),

2 łyżki kakao,

4 łyżki cukru

              Razem roztrzepać w sharerze na jednolitą masę

 

 

ADWOKAT

 

3 żółtka,

0,5 szkl. cukru pudru,

mały cukier waniliowy,

150 ml wódki,

150 ml mleka skondensowanego niesłodzonego,

              Wszystkie składniki razem dokładnie wymieszać w shakerze, nejlepiej smakuje dobrze schłodzony.

 

LIKIER MALIBU

 

75 ml mleka skondensowanego niesłodzonego,

75 ml malibu,

50 ml wódki.

              Mleko i wódkę wlać do shakera i dobrze schłodzić ok. godziny w zamrażarce. Następnie dodać likier malibu i dobrze ubić aż płyn podwoi swoją objętość.

KAWA PO GRECKU

 

1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej,

1 łyżeczka cukru pudruna osobę,

ok. 1/3-0,5 szkl zamrożonej wody mineralnej niegazowanej.

              Wszystko razem dobrze ubić aż potroi swoją objętość, rozlać do filiżanek i dopełnić mlekiem, latem dodać kostki lodu.

 

 

LIKIER AMARETTO

 

200 ml mleka skondensowanego niesłodzonego,

100 ml wódki,

100 ml likieru amaretto.

              Wszystkie składniki mocno schłodzić wlać i ubić w shakerze, aż podwoją swoja objętość. Podawać w wysokich szklankach z kostkami lodu i słomką.

 

 

DRINK

 

150 ml mleka skondensowanego lub sprita,

150 ml likieru Malibu lub Basilio lub innego.

              Składniki dobrze schłodzić w zamrażarce, następnie ubić, aż podwoja swoją objętość, podawać z lodem i plasterkiem cytryny w wysokich szklankach.

 

 

BITA ŚMIETANA

 

2 paczki bitej śmietany w proszku,

1,5 szkl mocno schłodzonego mleka

              Ubić w shakerze na puch.

 

 

WYŚMIENITE CAPPUCINO W SHAKERZE

 

Prosty i szybki przepis na cztery duże filiżanki doskonałego cappucino.

4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej,

150 ml mleka skondensowanego nie słodzonego

              Skondensowane mleko oraz kawę rozpuszczalną umieszczamy w shakerze i dokładnie zamykając energicznie miksujemy przez chwilę, po czym zawartość przelewamy do filiżanek uzupełniając wrzącą wodą. Słodzimy według upodobania.

              Podany przepis można wzbogacić dodając do mleka i kawy przed miksowaniem odrobinę Rumu, Cherry, wanilii, lub startej czekolady.

 

 

 

 

 

 

LIKIER CZEKOLADOWY

 

250ml.mleka skondensowanego niesłodzonego, 100 wódki,

4 łyżki nutelli o temp. Pokojowej.

 

Mocno schłodzone mleko i wódkę wlewamy do shakera, dodajemy Nutellę i energicznie roztrzepujemy. Gotowy likier rozlewamy do kieliszków.

 

 

AJERKONIAK – 1 wersja

 

250ml. Mleka skondensowanego niesłodzonego, 4 żółtka,

3 łyżki cukru pudru, 100ml. Spirytusu

Wszystkie składniki wlać do shakera i dobrze wymieszać, podawać

Schłodzone.

 

 

 

 

AJERKONIAK – 2 wersja

 

250ml. Wódki, 250ml.-ok.szkl. gęstej śmietany,2 łyżki kokao lub kawy rozpuszczalnej lub tabliczkę czekolady-rozpuścić, 3 żółtka,

3 łyżki cukru pudru.

 

Śmietanę, cukier i żółtka wymieszać w shakerze, następnie dodać kakao lub czekoladę, na koniec wlać cienką strużką wódkę dobrze

Roztrzepać i całość dobrze schłodzić

 

GRUSZKI W AJERKONIAKU

 

              Obrane przepołowione i wydrążone z pestek gruszki, układamy w sparzonym Cudzie, dodajemy kilka suszonych goździków i całość zalewamy wrzącą osłodzoną wodą, przykrywamy na 45 minut. W tym czasie robimy ajerkoniak:

125 ml śmietany 30%

2 żółtka

50 ml wódki

1 kopiasta łyżka cukru pudru.

Wszystkie składniki razem szejkerujemy energicznie w shakerze i schładzamy. Ugotowane gruszki, schładzamy i układamy na półmisku, polewamy ajerkoniakiem i dekorujemy niewielką ilością konfitury wiśniowej.

 

JABŁKA Z BITĄ ŚMIETANĄ

 

              W podobny sposób jak gruszki przygotowujemy jabłka i gotujemy w osłodzonym wrzątku z dodatkiem goździków. Ugotowane i schłodzone jabłka podajemy z bitą śmietaną i rodzynkami. Przepis na bitą śmietanę możemy znaleźć na opakowaniu bitej śmietany w proszku i przy pomocy shakera wykonać ją w około 3 minuty.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin