ĆWICZENIE NR 4:
Kwasy nukleinowe
Data wykonania doświadczeń: 31.03.2011r.
Data oddania sprawozdania: 07.04.2011r.
Grupa:
Kierunek: Biotechnologia
Grupa dziekańska: III
Semestr IV
Kwasy nukleinowe- to wielocząsteczkowe polimery nukleotydów. Należą do podstawowych składników komórek zwierzęcych, roślinnych i drobnoustrojów. Wyróżniamy:
· RNA (kwasy rybonukleinowe- zawierające b-D-rybofuranozę ; występujące głównie w rybosomach)
b-D-rybofuranoza
· DNA (kwasy deoksyrybonukleinowe- zawierające 2-deoksy-b-D-rybofuranozę; obecne przede wszystkim w jądrze komórkowym)
2-deoksy-b-D-rybofuranoza
Nukleotyd- to podstawowa jednostka strukturalna kwasów nukleinowych. Składa się z: zasady azotowej (purynowej lub pirymidynowej)- pełniącej funkcję nośnika informacji genetycznej, składnika cukrowego- pentozy (rybozy lub deoksyrybozy) oraz kwasu ortofosforowego- nadającego charakter kwaśny kwasom nukleinowym i pełniącego funkcję strukturalną.
Zasady azotowe występujące w kwasach nukleinowych to:
Zasady purynowe:
adenina guanina
Zasady pirymidynowe:
cytozyna uracyl tymina
Wolne kwasy nukleinowe mają charakter kwaśny, dzięki czemu dobrze rozpuszczają się w środowisku zasadowym, słabo w wodzie, rozcieńczonych kwasach i alkoholu.
Wykazywanie obecności kwasów nukleinowych opiera się na reakcjach charakterystycznych ich składników, uwolnionych w wyniku hydrolizy pod działaniem mocnych kwasów i podwyższonej temperatury. Do odróżnienia DNA od RNA ( na podstawie składnika cukrowego) służy reakcja Dischego z difenyloaminą.
2.1 Rozpuszczalność kwasów nukleinowych.
Opis doświadczenia: Do 0,5ml 0,1% roztworów RNA i DNA dodajemy kroplami 1N HCl . Następnie dodajemy roztwór NaOH. Do 1ml 0,1% roztworów DNA i RNA dodajemy 2ml 96% etanolu.
Obserwacje: Po dodaniu kwasu do roztworów RNA i DNA - w obu probówkach- wytrąca się biały osad kwasów nukleinowych. Po dodaniu zasady- w obu probówkach obserwujemy rozpuszczenie się osadu. Po dodaniu etanolu do roztworów RNA i DNA również obserwujemy wytrącenie się białego osadu kwasów nukleinowych w obu probówkach.
Wnioski i zasada: Kwasy nukleinowe mają charakter kwaśny (dzięki obecności kwasu ortofosforowego w nukleotydach) co oznacza, ze są dobrze rozpuszczalne w roztworach zasad, natomiast są słabo rozpuszczalne w wodzie, rozcieńczonych kwasach i alkoholu.
2.2. Kwaśna hydroliza kwasów nukleinowych.
Opis doświadczenia: 2,5ml 1% roztworu kwasów nukleinowych (RNA i DNA w osobnych probówkach) ogrzewamy we wrzącej łaźni wodnej z 2,5ml 10% H2SO4 w ciągu jednej godziny.
Zasada: Pod wpływem mocnych kwasów mineralnych (H2SO4) i podwyższonej temperatury(100°C) składniki kwasów nukleinowych zostają uwolnione na drodze hydrolizy. Uzyskujemy wolne zasady purynowe i nukleotydy pirymidynowe. Uzyskane hydrolizaty służą nam do dalszych prób.
2.3. Wykrywanie pentoz w hydrolizatach kwasowych.
2.3.1. Reakcja orcynolowa.
Opis doświadczenia: Do probówek zawierających po 1ml :
1) hydrolizatu RNA
2) hydrolizatu DNA
3) 0,1% roztworu RNA
4) 0,1% roztworu DNA
5) 1% roztworu rybozy
6) 1% roztworu deoksyrybozy
dodajemy po 1ml odczynnika orcynolowego, a następnie umieszczamy we wrzącej łaźni wodnej na 15minut. Po upływie tego czasu wyjmujemy probówki z powyższymi roztworami, chłodzimy je, a następnie do każdej próby dodajemy po 5ml wody destylowanej.
Obserwacje: We wszystkich próbach wystąpiło zabarwienie. W każdym przypadku obserwujemy roztwór o innym odcieniu zieleni (od ciemnomorskiego do jasnooliwkowego).
Wnioski: Wszystkie wyżej wymienione roztwory zawierają cukier- pentozę, która zostaje wykryta w wyniku reakcji Biala z orcyną. Na tej podstawie wykrywamy również kwas nukleinowy, w którym zawarty jest składnik cukrowy- pentoza.
Zasada: Pentozy wolne oraz związane w nukleozydach, ogrzewane ze stężonym HCl przechodzą w furfural (cyklizacja pentoz w środowisku kwasowym), który z orcyną i jonami Fe+3 tworzy trwały kompleks o barwie zielonej.
2.3.2. Reakcja Dischego.
Opis doświadczenia: Do probówek zawierających po 1ml:
dodajemy po 2ml odczynnika difenyloaminowego, a następnie umieszczamy je we wrzącej łaźni wodnej na 10minut.
Obserwacje: W probówkach zawierających: hydrolizat DNA, 0,1% roztwór DNA i 1% roztwór deoksyrybozy pojawia się niebieskie zabarwienie. W pozostałych probówkach znajdują się bezbarwne roztwory.
Wnioski: Niebieskie zabarwienie pojawia się w obecności deoksyrybozy.
Zasada: Powyższa reakcja jest stosowana w celu odróżnienia rybozy od deoksyrybozy. DNA i deoksyryboza wolna oraz związana z zasadą purynową ulegają barwnej reakcji z difenyloaminą.
2.3.3. Wykrywanie kwasu fosforowego.
Opis doświadczenia: 0,5ml hydrolizatu DNA zobojętniamy roztworem amoniaku (dodając 3 krople stężonego roztworu). Następnie dodajemy 0,5ml stężonego roztworu HNO3 i 2ml roztworu molibdenianu amonowego. Zawartość probówki ogrzewamy do wrzenia.
Obserwacje: W probówce zawierającej powyższą mieszaninę wytrącił się żółty osad fosfomolibdenianu amonowego.
Wnioski: Wytrącenie się żółtego osadu fosfomolibdenianu amonowego potwierdza obecność kwasu fosforowego- zawartego w DNA.
Zasada:
2.4. Wykrywanie zasad purynowych.
Opis doświadczenia: Do 1ml hydrolizatu RNA dodajemy 6 kropli stężonego amoniaku i 3ml amoniakalnego roztworu azotanu srebra.
Obserwacje: Obserwujemy wytrącony, szary osad w objętości całego roztworu.
Wnioski: Wytrąconym osadem jest nierozpuszczalny w amoniaku osad soli srebrowych puryn.
Zasada: Stężony amoniak użyty do tej reakcji-tworzy zasadowe środowisko- sprzyjające dobrej rozpuszczalności kwasów nukleinowych, które mogą przereagować z azotanem srebra i utworzyć osad soli srebrowych puryn.
2.5. Oznaczanie zawartości zasad purynowych metodą spektrofotometryczną.
Opis doświadczenia: Na początku przygotowujemy surowiec do pomiaru spektrofotometrycznego. W tym celu do 5g kostki: „Bulion na włoszczyźnie” dodajemy 75ml wody destylowanej i gotujemy we wrzącej łaźni wodnej przez 10minut. Następnie studzimy i przesączamy do kolby miarowej o pojemności 100ml przez gazę młyńską. Uzupełniamy wodą destylowaną do kreski. Po wymieszaniu sączymy roztwór przez sączek bibułowy. Badany roztwór rozcieńczamy roztworem 0,1N HCl, dodając do 0,5ml tego roztworu 9,5ml kwasu. W tak przygotowanym roztworze oznaczamy zawartość zasad purynowych dokonując pomiaru absorbancji przy następujących długościach fali: 262nm i 290nm dla adeniny oraz 249nm i 290nm dla guaniny. Są to maksymalne wartości pochłaniania i 290nm.
Wyniki absorbancji (dla poszczególnych kostek bulionowych):
Kostka bulionowa
Różnica ekstynkcji w maksimum absorpcji i w długości fali równej 290nm dla adeniny DE(262-290)
Różnica ekstynkcji w maksimum absorpcji i w długości fali równej 290nm dla guaniny DE(249-290)
Zawartość adeniny w analizowanej kostce bulionowej w mg/g produktu
Zawartość guaniny w analizowanej kostce bulionowej w mg/g produktu
Bulion grzybowy Knorr
0,248
0,175
1,102
1,532
Bulion grzybowy Winiary
0,311
0,258
1,382
2,258
Rosół drobiowy Winiary
0,143
0,144
0,636
1,260
Bulion na włoszczyźnie
0,118
0,115
0,524
1,007
Rosół z kury Kucharek
0,235
0,241
1,044
2,109
Bulion cielęcy Knorr
0,322
1,431
2,722
Rosół wołowy Knorr
0,081
0,046
0,360
0,403
jula175764