Przyjmowanie gości do zakładu hotelarskiego.pdf

(529 KB) Pobierz
Technik_hotelarstwa_341[04].Z2.04_u.doc
MINISTERSTWO EDUKACJI
NARODOWEJ
Janusz Cichy
Przyjmowanie gości do zakładu hotelarskiego
341[04].Z2.04
Poradnik dla ucznia
Wydawca
Instytut Technologii Eksploatacji – Państwowy Instytut Badawczy
Radom 2006
„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego”
 
93938460.006.png 93938460.007.png 93938460.008.png
Recenzenci:
mgr Maria Napiórkowska–Gzula
mgr Joanna Orłowska
Opracowanie redakcyjne:
mgr inż. Janusz Cichy
Konsultacja:
dr inż. Janusz Figurski
Poradnik stanowi obudowę dydaktyczną programu jednostki modułowej Przyjmowanie gości
do zakładu hotelarskiego 341[04].Z2.04 zawartego w modułowym programie nauczania dla zawodu
technik hotelarstwa
Wydawca
Instytut Technologii Eksploatacji – Państwowy Instytut Badawczy, Radom 2006
„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego”
1
SPIS TREŚCI
1. Wprowadzenie
3
2. Wymagania wstępne
5
3. Cele kształcenia
6
4. Materiał nauczania
7
4.1. Formy i zwroty grzecznościowe obowiązujące w kontaktach z gościem
7
4.1.1. Materiał nauczania
7
4.1.2. Pytania sprawdzające
12
4.1.3. Ćwiczenia
12
4.1.4. Sprawdzian postępów
15
4.2. Potrzeby i oczekiwania gości w różnym wieku i różnych narodowości
16
4.2.1. Materiał nauczania
16
4.2.2. Pytania sprawdzające
19
4.2.3. Ćwiczenia
19
4.2.4. Sprawdzian postępów
21
4.3. Przepisy meldunkowe obowiązujące w zakładach hotelarskich
22
4.3.1. Materiał nauczania
22
4.3.2. Pytania sprawdzające
28
4.3.3. Ćwiczenia
28
4.3.4. Sprawdzian postępów
31
4.4. Zasady meldowania gości w zakładach hotelarskich
32
4.4.1. Materiał nauczania
32
4.4.2. Pytania sprawdzające
39
4.4.3. Ćwiczenia
40
4.4.4. Sprawdzian postępów
41
5. Sprawdzian osiągnięć
42
6. Literatura
48
„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego”
2
1. WPROWADZENIE
Przedstawiam Poradnik, który pomorze w opanowaniu umiejętności niezbędnych do dalszego
kształcenia w tym zawodzie.
W poradniku zamieszczono:
1. Wymagania wstępne, czyli wykaz niezbędnych umiejętności i wiedzy, które powinieneś mieć
opanowane, aby przystąpić do realizacji tej jednostki modułowej.
2. Cele kształcenia tej jednostki modułowej.
3. Materiał nauczania (rozdział 4) umożliwia samodzielne przygotowanie się do wykonania
ćwiczeń i zaliczenia sprawdzianów. Wykorzystaj do poszerzenia wiedzy wskazaną literaturę
oraz inne źródła informacji.
Obejmuje on również ćwiczenia, które zawierają:
- wykaz materiałów, narzędzi i sprzętu potrzebnych do realizacji ćwiczenia,
- pytania sprawdzające wiedzę potrzebną do wykonania ćwiczenia,
- sprawdzian osiągnięć, którego zestawy pytań sprawdzą Twoje opanowanie wiedzy
i umiejętności z zakresu całej jednostki.
Jeżeli masz trudności ze zrozumieniem tematu lub ćwiczenia, to poproś nauczyciela lub
instruktora o wyjaśnienie i ewentualne sprawdzenie, czy dobrze wykonujesz daną czynność. Po
przerobieniu materiału spróbuj zaliczyć sprawdzian z zakresu jednostki modułowej.
Jednostka modułowa: „Przyjmowanie gości do zakładu hotelarskiego”, której treści teraz poznasz
jest jedną z jednostek modułowych koniecznych do zapoznania się z działalnością recepcji zakładu
hotelarskiego, opanowania umiejętności pracy na stanowiskach recepcyjnych w zakładach
hotelarskich.
Bezpieczeństwo i higiena pracy
W czasie pobytu w pracowni musisz przestrzegać regulaminów, przepisów bhp oraz instrukcji
przeciwpożarowych, wynikających z rodzaju wykonywanych prac. Przepisy te poznasz podczas
trwania nauki.
„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego”
3
341[04].Z2
Działalność recepcji zakładu hotelarskiego
341[04].Z2.01
Organizacja pracy w recepcji
zakładu hotelarskiego
341[04].Z2.02
Organizacja pracy w części
parterowej zakładu hotelarskiego
341[04].Z2.03
Rezerwacja usług w zakładzie
hotelarskim
341[04].Z2.04
Przyjmowanie gości do zakładu hotelarskiego
341[04].Z2.05
Obsługa gości w zakładzie hotelarskim
341[04].Z2.06
Rozliczenie kosztów pobytu gości w zakładzie
hotelarskim
341[04].Z2.07
Komunikowanie się w języku obcym z gośćmi
recepcji i części parterowej zakładu
hotelarskiego
Schemat jednostek modułowych
„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego”
4
93938460.001.png 93938460.002.png 93938460.003.png 93938460.004.png 93938460.005.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin